۳
۰
plusresetminus
شنبه ۹ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۱۵:۳۸

جویشگر پارسی‌جو امروز باز هم افتتاح می‌شود

ایتنا - پارسی‌جو از سال ۸۹ استارت خورد و به عنوان اولین جویشگر بومی شناخته شد اما وزارت ارتباطات اواخر سال گذشته "یوز" را نخستین موتور جستجوی بومی عنوان و از آن رونمایی کرد!


اولین موتور جستجوگر بومی ایران که در دولت کنونی دوم شد، بعد از پنج سال فعالیت و برای چندمین بار رونمایی می‌شود.


به گزارش ایتنا از تسنیم، راه‌اندازی جویشگرهای ملی و بومی در ابتدای کار دولت دهم و در سال‌های ۸۸ – ۸۹ با پروژه "یا حق" کلید خورد و رضا تقی‌پور وزیر وقت ارتباطات این پروژه را در راستای رقابت با کشورهای دیگر که هر کدام دارای موتور جست‌وجویی بومی هستند، عنوان کرد.
ظاهرا اجرای این طرح در قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه هم دیده شده و دولت با راه‌اندازی این قبیل جویشگرها دنبال تولید محتوای بومی و انتشار اطلاعات بدون سانسور است؛ از سوی دیگر منافع اقتصادی موتورهای جستجوی جهانی دغدغه امنیت را برای کاربران ایجاد می‌کند که دولت ایران دنبال محدودسازی اقدامات ضدامنیتی است.
در زمان طرح چنین پروژه‌ای، گوگل با ۱۲ سال قدمت سهم ۸۵ درصدی از کل جویشگرهای دنیا را داشت و بعد از آن نیز یاهو، بایدو و بینگ قرار داشتند.

دو سال بعد از طرح این پروژه (سال ۹۱) به ناگاه خبری با ماهیت "فاز آزمایشی نخستین موتور جستجوی بومی با نام تجاری پارسی‌جو با پوشش ۱۲۰ میلیون سند فارسی، راه اندازی شد و قرار است نسخه نخست این سامانه با پوشش ۳۰۰ میلیون سند فارسی در اسفند ماه ۹۱ به کاربران عرضه شود."
همان زمان برای بسیاری سوال شد که با آمدن پارسی‌جو، تکلیف یاحق چه می‌شود؟

وزیر ارتباطات دولت دهم در پاسخ به این سوال عنوان کرد که پارسی‌جو در ابتدا نام یاحق را برای خود انتخاب کرده بود و اکنون با نام دیگری فعالیت خواهد کرد. وی همچنین گفت که این جویشگر اولین اولویت برای ارائه خدمات دستگاه‌های دولتی و غیردولتی با هدف تسهیل در ارائه اطلاعات سریع به مردم است.
همان سال (۱۳۹۱) رسانه‌ها به نقل از علی محمد زارع مدیر پروژه پارسی‌جو اعلام کردند که قرار است نسخه نهایی پروژه موتور جست‌وجوی ملی اسفندماه ۹۱ با حضور رییس جمهوری یا وزیر ارتباطات در یزد افتتاح شود.

این جویشگر بومی توسط دانشکده‌های مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه یزد و با حمایت پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات وزارت ارتباطات و همچنین مرکز تحقیقات مهندسی دانشگاه یزد راه‌اندازی شده است.

سال گذشته (۱۳۹۳)، برات قنبری -معاون برنامه‌ریزی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- هم صراحتا عنوان کرد که جستجوگرهای پارسی‌جو و غر‌غر همزمان با دهه فجر امسال به عنوان اولین موتور جستجوهای ایرانی رونمایی خواهد شد.
قنبری در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه موتور جستجویی مانند پارسی‌جو از مدت‌ها قبل فعالیت خود را شروع کرده اکنون وزارت ارتباطات چه تاثیری در سرنوشت آن داشته است، اظهار کرد: این موتور جستجو از سوی دانشگاه یزد راه‌اندازی شد و اکنون نیز آخرین خبری که درباره آن می‌توان اشاره کرد آن است که متولیان این موتور جست‌وجو به ۱۵۰ سرور نیاز داشتند که اکنون این تجهیزات خریداری شده و علاوه بر آن در حوزه‌های دیگری مانند پهنای باند، هزینه‌های انتقال و سایر هزینه‌های موجود، وزارت ارتباطات به حمایت از این شرکت خواهد پرداخت.

امسال هم دبیر شورای راهبری موتور جستجوی بومی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات از رونمایی رسمی پارسی‌جو در تیرماه خبر داد و گفت: نسخه جدید موتور جستجوی بومی پارسی‌جو که ارتقا یافته نسخه آزمایشی این پروژه است، تیرماه امسال رونمایی رسمی می‌شود.
علیرضا یاری همچنین گفت: هدف از راه‌اندازی جویشگر بومی، جستجوی زبان فارسی در محیط وب است که هم‌اکنون دو موتور جستجوی بومی یوز و پارسی‌جو در حوزه مستندات فارسی فعالیت خود را آغاز کرده‌اند.

نکته قابل تأمل دیگر این است که پارسی‌جو از سال ۸۹ استارت خورد و به عنوان اولین جویشگر بومی شناخته شد اما وزارت ارتباطات اواخر سال گذشته "یوز" را نخستین موتور جستجوی بومی عنوان و از آن رونمایی کرد.
با این حال قرار است امروز موتور جستجوگر بومی پارسی‌جو که از ۵ سال پیش کار خود را آغاز کرده و چندین مرتبه حداقل رونمایی لفظی توسط مسئولان مختلف شده است، بار دیگر رونمایی شود.

طبق اعلام روابط عمومی وزارت ICT، مراسم رونمایی در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و توسط محمود واعظی –وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- انجام می‌شود.
 
کد مطلب: 39014
نام شما
آدرس ايميل شما


feedback
Iran, Islamic Republic of
پارسی جو به مراتب از یوز بهتر هست
feedback
Iran, Islamic Republic of
امروز ورژن 5 پارسی جو افتتاح شد
a
feedback
Iran, Islamic Republic of
این روزها موتور جستجوی گوگل کار نمی کند خصوصا در جستجوی واژه های فارسی ، نمی دانم از اینترنت منطقه ماست یا سراسری است ؛ و این مورد پس از اعلام موتورهای جستجوی وطنی پیش آمده.
مهمترين اقدام برای پيشگیری از تکرار امثال کوروش کمپانی؟
اصلاح قوانين
برخورد قاطع
اصلاح گمرکات
آزاد کردن بازار
آگاه سازی مردم
هيچکدام