۰
plusresetminus
شنبه ۲۹ آذر ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۲۹

تلاطم ارزی بازار دیجیتال را تکان داد

ایتنا-رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه: بی‌ثباتی قیمت ارز موجب افزایش ناگهانی قیمت‌ها شده است.
تلاطم ارزی بازار دیجیتال را تکان داد



بازارهای دیجیتال روزهای سردی را در سومین فصل سال سپری می‌کنند. بازاری که ملتهب از تغییرات قیمت ارز درپی پایان مذاکرات هسته‌ای ایران تا خرداد ماه آینده است. به گواه کارشناسان و عاملان فروش در بازارهای دیجیتال با وجود افزایش قیمت در شرایط افزایش قیمت ارز سودی نصیب فروشندگان کالا نمی‌شود و راکد شدن بازار حتی نگرانی‌ها را افزایش داده است.


تغییرات در بازار خرید و فروش تجهیزات تکنولوژی مقوله تازه‌ای نیست، اما از زمانی که این قصه در همه حوزه‌های زندگی روزمره ما تکرار می‌شود و بر هزینه‌کردهای ما تاثیر‌گذاری مستقیم دارد بدون شک موضوعی مهم تلقی می‌شود.

در ماه اخیر نیز پس از پایان دوره یک ساله مذاکرات هسته‌ای ایران و ناامیدی از حصول نتیجه، قیمت دلار تغییرات محسوس و افزایش جزیی نشان داد، اما همین افزایش جزیی در برخی معاملات از جمله بازار دیجیتال خودش را نشان داد به‌طوری‌که در بازار موبایل و تبلت تغییرات قیمتی احساس شد.

در ماه جاری بازار دیجیتال به گواه شاهدان و فروشندگان کمتر از همیشه خریدار داشته و این تغییرات قیمت، اگرچه با وجود افزایش باید به کام شرکت‌های فروشنده تجهیزات دیجیتال باشد، اما به دلیل کم‌شدن رغبت در خرید از سوی مصرف‌کنندگان به از رونق افتادن بازارهای معتبر خرید و فروش کالاهای دیجیتالی در پایتخت منجر شده است.

به گفته بهنامی یک فروشنده در بازار دیجیتال تهران تغییرات اخیر در قیمت ارز همچون گذشته در ابتدا به افزایش قیمت موبایل به ویژه آیفون منجر شد. او به «دنیای اقتصاد» گفت: بعد از تغییرات در قیمت ارز معمولا اولین تغییر بر گوشی‌های موبایل احساس می‌شود به خصوص گوشی‌های آیفون که خرید و فروش آن تحت تاثیر قیمت دلار است. به طور مثال با هر تغییر ممکن است بین ۲۰ تا ۵۰ هزار تومان روی قیمت‌های موبایل تغییر ایجاد شود، البته این تغییرات در پی تغییرات قیمت ارز اتفاق می‌افتد و نیز تصمیمات مسوولان گمرک که ارزش افزوده روی کالا را تعیین می‌کنند.

به گفته او لپ‌تاپ و تبلت هم تحت‌تاثیر تغییرات قیمت ارز قرار می‌گیرد، اما به اندازه موبایل و در کوتاه‌مدت نمی‌توان آن را حس کرد و نمی‌شود گفت که به‌طور مثال یک شبه ۱۰۰ هزار تومان به قیمت لپ تاپ اضافه شود. شاید در طول ۶ ماه بتوان به درستی گفت که چه تغییرات قیمتی در لپ‌تاپ دیده می‌شود، بنابراین شما با تغییراتی مثل چند صدهزار تومان در کوتاه‌مدت مواجه نیستید. شاید در یک ماه گذشته و پس از مذاکرات هسته‌ای ایران و تغییرات قیمت ارز بازار لپ‌تاپ تغییر زیادی نکرده باشد، اما در همین مدت در بازار آیپد و موبایل که در دسترس‌تر هستند، شاهد تغییر قیمت بودیم.

به اعتقاد بهنامی مصرف کننده ایرانی در شرایطی که قیمت بالا می‌رود به طور خودکار جبهه می‌گیرد؛ «مردم دست از خرید می‌کشند و می‌گویند صبر می‌کنیم تا قیمت‌ها ارزان شود، بنابراین در این نوسان قیمت ما هیچ سودی نمی‌کنیم. ترجیح ما این است که هیچ تغییر قیمتی صورت نگیرد اما مشتری‌ها به طور دائمی برای خرید به بازار بیایند.»

او با اعلام اینکه سود ما در نوسان قیمت نیست ادامه می‌دهد: « این زمان تعداد فروشمان پایین می‌آید و چنین چیزی اصلا به سود فروشنده نیست. در حال حاضر هم بازار تبلت و لپ‌تاپ کاملا راکد است و شاید قیمت کالا در خرید و فروشی که بین همکاران هم صنفی وجود دارد تغییر کند. راهکاری برای برون رفت از این مشکل اگر هم وجود داشته باشد از طرف دولت قابل اجرا است.»

میرمهدی، رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران با تایید اینکه در سال‌های اخیر بازار این روزهای دیجیتال تحت تاثیر قوانین تعیین نرخ دلار و ارز بوده است، می‌گوید: در صنف ما فروشنده با مراجعه به بازارهای خلیج فارس راسا نسبت به وارد کردن تجهیزات اقدام می‌کند بنابراین قیمت‌ها هم با توجه به نرخ روز درهم و دلار تعیین می‌شود. در چنین شرایطی برنامه‌های کاری در حوزه آی‌تی وابسته به نرخ درهم است. شاید یک درهم در لفظ رقم ناچیزی باشد اما برای خرید کالایی مثل لپ تاپ تاثیرگذار است. در حال حاضر اگر هم می‌بینیم این قیمت‌ها به طور روزانه افزایش و کاهش نشان می‌دهد با کشورهای خلیج‌فارس هماهنگ می‌شود.

به اعتقاد میرمهدی، اگر دولت بتواند با ورود به این عرصه در پی کنترل قیمت باشد این کار هم به نفع مردم است و هم دولت و اگر مثلا قرار است برای سال آینده قیمت دلار روی ۲۸۵۰تومان قرار داشته باشد سیستم بانکی با دریافت این مبلغ امکان حمایت از این صنف را داشته باشد.

او ادامه می‌دهد: «متاسفانه با توجه به ناهماهنگی‌ها و نابسامانی‌هایی که در این عرصه وجود دارد قیمت به صورت دوره ای تغییر می‌کند و این باعث می‌شود دلالان از این فضا سوءاستفاده کنند که هیچ کدام مورد تایید اتحادیه و واردکننده نیست. مطمئنا اگر نرخ ارز در سیستم بانکی ثابت شود و ارز مناسب در اختیار وارد کننده قرار گیرد، نرخ قیمت کالای دیجیتال که در این سال‌ها در سبد خانوار ایرانی هم قرار گرفته ثابت می‌شود و این امر منجر به افزایش فروش می‌شود.»

از سوی دیگر کمتر شاهد ورود کالاهای قاچاق و غیراستاندارد و غیر اورجینال ازسوی دلالان به بازار خواهیم بود. مطمئنا با ثابت قیمت و تسهیل روند بانکی مناسب این نقایص رفع می‌شود.

او تغییرات حال حاضر در بازار دیجیتال را منفی می‌داند که به‌شدت تحت تاثیر نوسانات قیمت ارز است؛ «شرایط بازار در حال حاضر به‌گونه‌ای است که عملا هیچ خریداری وجود ندارد شاید در سال‌های گذشته مجموع ورودی به بازار فروش ۵۰۰ تا۶۰۰ نفر می‌رسید اما امسال حتی بازدیدکننده‌ها کم شده و به ۱۰۰ نفر خریدار هم نمی‌رسد. این نشان‌دهنده عدم اعتماد خریدار و مصرف‌کننده به بازار است و اینکه منتظر اتفاقات در آینده است. به نظر می‌رسد دولت باید اقدام جدی در اینباره صورت دهد و برای تمام کالاها در حوزه دیجیتال یک قیمت ثابت تعیین کند. این کار هم به نفع دولت و هم مصرف‌کننده است و با حمایت اتحادیه هم مواجه می‌شود.
کد مطلب: 33732
نام شما
آدرس ايميل شما

مهمترين اقدام برای پيشگیری از تکرار امثال کوروش کمپانی؟
اصلاح قوانين
برخورد قاطع
اصلاح گمرکات
آزاد کردن بازار
آگاه سازی مردم
هيچکدام