ایتنا - زحل یا کیوان، یکی از زیباترین و پررمز و رازترین سیارههای منظومه شمسی است که در ادامه با برخی از حقایق آن بیشتر آشنا میشویم.
با زحل بیشتر آشنا شویم
7 خرداد 1398 ساعت 8:26
ایتنا - زحل یا کیوان، یکی از زیباترین و پررمز و رازترین سیارههای منظومه شمسی است که در ادامه با برخی از حقایق آن بیشتر آشنا میشویم.
در میان پنج سیارهای که پیشینیان میشناختند، زحل دورترینشان بود. گالیلئو گالیله، ستارهشناس ایتالیایی در سال ۱۶۱۰ نخستینکسی بود که با یک تلسکوپ توانست این سیاره را تماشا کند. او یک جفت شیء دید که در دوطرف این سیاره بودند. وی آنها را بهعنوان دو کره مجزا ترسیم کرد و نوشت که زحل، بیشتر بهشکل یک جسم سهگانه بهنظر میآید. کریستین هویگنس، ستارهشناس هلندی در سال ۱۶۵۹ که با استفاده از تلسکوپی توانمندتر از تلسکوپ گالیله به تماشای زحل پرداخته بود، گفت که دور تا دور این سیاره را یک حلقه نازک و تخت در بر گرفته است.
زحل، سیارهای حلقهدار
به گزارش ایتنا و به نقل از نشنال ژئوگرافی، ستارهشناس ایتالیایی ژان-دومینیک کاسینی در سال ۱۶۷۵، یک شکاف میان حلقههای زحل (که امروزه حلقههای A و B نامیده میشوند)، کشف کرد. اکنون میدانیم که اثر گرانشی یکی از ماههای زحل به نام «میماس»، علت شکاف کاسینی است و پهنای آن به نزدیک به ۵ هزار کیلومتر میرسد.
زحل نیز همچون مشتری عمدتاً از عناصر هیدروژن و هلیوم تشکیل شده است. حجم این سیاره، ۷۵۵ برابر زمین است. سرعت بادهایی که در اتمسفر فوقانی آن میوزند، در ناحیه استواییاش به ۵۰۰ متر بر ثانیه میرسد، در حالیکه قدرتمندترین توفانها روی زمین سرعتی معادل با ۱۱۰ متر بر ثانیه دارند. این بادهای ابَرپُرسرعت، در ترکیب با گرمای متصاعد از درون این سیاره، سبب پدید آمدن باندهای زرد و طلایی در جو آن میشوند.
سامانه حلقههای زحل، پهناورترین و پیچیدهترین سامانههایی از این دست در منظومه شمسی است و فاصله آنها به صدها هزار کیلومتر از زحل نیز میرسد. در دهه ۸۰ میلادی، دو فضاپیمای ناسا با نامهای وُییجر نشان دادند که حلقههای زحل، عمدتاً از یخ تشکیل شدهاند. این فضاپیماها حلقههایی «بافتهشده» نیز در این حلقهها پیدا کردند که با اشکال گوناگونی این سیاره را دربر میگرفتند و جنس آنها نیز با جنس حلقه اطرافشان متفاوت بود. اندازه ذرات موجود در حلقهها، از چند میکرومتر تا دهها متر متغیر است و اندازه و ساختار حلقهها نیز تا حدی محصول اثر گرانشی چندین ماه زحلاند که «ماههای چوپان» نام دارند. دو قمر کوچکتر زحل، به دور شکافها در حلقههای بزرگ این سیاره در گردشاند و حلقهها نیز به هفت بخش تقسیم میشوند.
کد مطلب: 56653
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/article/56653/زحل-بیشتر-آشنا-شویم