ستارهشناسان بزرگترین جفت فوارههای سیاهچالهای را کشف کردهاند که طولی معادل ۲۳ میلیون سال نوری دارند؛ یعنی به اندازه ۱۴۰ کهکشان راه شیری.
بزرگترین فوارههای سیاهچالهای
سايت خبری ايتنا , 20 مهر 1403 ساعت 4:00
ستارهشناسان بزرگترین جفت فوارههای سیاهچالهای را کشف کردهاند که طولی معادل ۲۳ میلیون سال نوری دارند؛ یعنی به اندازه ۱۴۰ کهکشان راه شیری.
بزرگترین فوارههای سیاهچالهای که تا به حال دیده شدهاند، به اندازه ۱۴۰ کهکشان راه شیری طول دارند!
به گزارش ایتنا و به نقل از لایوساینس، این فوارههای عظیم که با نام «پورفیریون» (به افتخار یکی از غولهای افسانهای یونان) شناخته میشوند، شامل پرتوهای عظیمی از مادهٔ یونیزه شده هستند که با سرعتی نزدیک به سرعت نور از یک سیاهچاله خارج میشوند.
منشأ این فوارهها، سیاهچالهای عظیم در فاصله ۷٫۵ میلیارد سال نوری از زمین است که این پرتوهای انرژی را با قدرتی برابر با تریلیونها ستاره به بیرون پرتاب کرده است.
این فوارهها در میان ۱۰ هزار فواره دیگر توسط تلسکوپ رادیویی LOFAR اروپا کشف شدند. دانشمندان با مطالعه این جریانهای عظیم از ماده و انرژی، امیدوارند که درک کنند چگونه این فوارهها جهان اولیه را به شکل کنونیاش تغییر دادهاند.
نویسنده اصلی این مطالعه، مارتین اوی (Martijn Oei)، پژوهشگر اخترشناسی در دانشگاه کلتک، در یک بیانیه ایمیلی گفت: «این جفت فوارهها فقط به اندازه یک منظومه شمسی یا یک کهکشان راه شیری نیستند؛ بلکه ما در مورد ۱۴۰ برابر قطر کهکشان راه شیری صحبت میکنیم. کهکشان راه شیری در برابر این دو فواره عظیم مانند یک نقطه کوچک است».
گفتنی است سیاهچالههای بسیار عظیم معمولاً در مرکز کهکشانها قرار دارند و مواد اطراف خود را جذب میکنند و سپس آنها را با سرعتهای بسیار زیاد به بیرون پرتاب میکنند. این فرآیند به عنوان یک سیستم بازخوردی عمل میکند که چگونگی تکامل کهکشانها را شکل میدهد.
اما دانشمندان هنوز به طور کامل نمیدانند که این موتورهای کیهانی و فوارههایی که ایجاد میکنند، چگونه بر کهکشانهای اطراف خود تأثیر میگذارند.
کد مطلب: 81189
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/article/81189/بزرگ-ترین-فواره-های-سیاه-چاله-ای