مستانه منصوری (
رهنمون) - آمارها نشان میدهد از هر چهار جوان ایرانی یکیشان بیکار است. بیشترشان سواد و حداقل مدرک لیسانس را دارند ولی نمیتوانند کار پیدا کنند. از سوی دیگر کارفرمایان هم همیشه دنبال نیروی کار میگردند.
اما کجای کار ایراد دارد که این همه کار روی زمین داریم و این همه نیروی بیکار؟
مسئله پیچیدهای است که هزار و یک دلیل در آن نهفته است. اما امروز ما فقط سراغ یک جامعه کوچک رفته و دست روی یکی از این هزاران اگر و اما گذاشتهایم. جوانان زیادی از جامعه فنی و فارغالتحصیلان بیشمار رشته کامپیوتر یا علاقهمندان به این رشته برخلاف پیشرفت سریع تکنولوژی و ابزارهای مرتبطشان بیکار هستند و یا کاری متناسب با تحصیلاتشان نمیتوانند پیدا کنند.
اینجاست که پای مقایسه آموزشهای آکادمیک و تخصصی به میان میآید. مهندسان کامپیوتر ما اغلب واحدهای زیادی را در وصف زیرساختهای رشتهشان پاس میکنند ولی عده کمی از آنها دست به آچار شده و در بازار کار موفق میشوند. مشکل هم دقیقا از جایی شروع میشود که آموزشهای تخصصی در دانشگاهها جایگاه محکمی ندارد. برخی موسسات به صورت خصوصی این آموزشها را ارائه میدهند ولی بین آنها و دانشگاه ارتباطی نیست، تاجاییکه حتی دانشجویان خبری از آموزشهایی که می تواند آینده شغلی شان را تحت تاثیر خود قرار دهد ندارند.
ما هم بر آن شدیم با مدیر
کاریار ارقام، یکی از آموزشگاههای تخصصی فعال و خوشنام در زمینه دورههای شبکه و سیسکو صحبت کنیم تا کمی بیشتر در این باره بدانیم.
• آقای گنجهای بعنوان مدیر کاریار ارقام و کسی که سالهاست در این حوزه فعالیت دارد، رویکرد آموزشهای تخصصی در ایران را چگونه میبینید؟به نظر من اساسا محور اصلی صحبت ما روی همین موضوع است. امروز دیگر همه بخوبی میدانیم که دورههای کلاسیک به تنهایی جوابگوی دانش پژوهان نیست. دربعضی ازکشورهای پیشرفته دانشگاهها دورههایی نظیرسیسکو، مایکروسافت و... را اجباری کردهاند که دانشجو بایستی آنها را توسط شرکتی که دانشگاه معرفی مینماید بگذرانند. این مسئله باعث میشود دانشجویان با بازارکاروعلوم روز درهمان دانشگاه آشنا شوند وتصمیم گیری راحتری برای آینده شغلی خود کنند.
• آیا تنها طی کردن دورههای تخصصی می تواند دروازه بازار کار را به روی دانشپژوهان بگشاید؟بله .البته به همت خود فرد یادگیرنده هم بستگی دارد. در ایران آنقدر تکیه بر آموزشهای تئوری پررنگ است که دانشجویان ما هم سعی میکنند فقط تئوری ها را خوب بخوانند. ما اینجا حتی کارگاههایی هم بصورت رایگان در اختیار بچه ها قرار داده ایم که سناریوهای مختلف آموزشهای سیسکو و شبکه و ... را تمرین کنند.این به دانشجوکمک میکند که بعدازفارغ التحصیلی به قول معروف دست به آچاروارد بازارکارشود.
• با این حساب و با توجه به طبع مدرک گرایی که در جامعه وجود دارد، آیا فکر نمیکنید استقبال از این دوره ها هم بخاطر گرفتن مدرک است؟به نظر من اینطور نیست. کسی که هزینه میکند و وارد دوره های تخصصی و گاهی پیچیده میشود حتما هدف بزرگتری دارد. اما اگر هم اینطور باشد باز هم داشتن مدرک سیسکو از نداشتن آن بهتر است. کسی که این مدرک را میگیرد از سطح یک به دو میرسد.امروزه در کشورهای توسعه یافته ودرحال توسعه داشتن مدرکهای تخصصی در رزومه امتیازبالایی دارد وگاهی حتی اجباری است و نشان از جایگاه و وجهه اجتماعی بالا دارد.
• کسانی که این آموزشها را پشت سر میگذارند دیگر خیالشان برای پیدا کردن کار و متخصص شدن راحت است؟در بازار هفتاد میلیونی ایران، ما با یک خلاء بزرگ نیروی متخصص فناوری اطلاعات روبرو هستیم که از این متخصص ها هم متاسفانه اغلب آنها در دورههای پیش نیاز و اولیه مشغول به تحصیل هستند. درحالیکه بیشترصنایع بزرگ وکوچک بایستی به منظور بهره وری بیشتر، سمت وسوی فناوری اطلاعات را دنبال کنند و برهمین اساس بازار نیروی متخصص فناوری اطلاعات بسیار وسیع خواهد بود. بعنوان مثال در حال حاضر دوره هایی مثل طراحی دیتا سنتر، امنیت سایبری، مجازی سازی ورایانش ابری، مراکزتلفنی voip، لینوکس ودوره های مدیریت فناوری اطلاعات ازاهمیت خاصی برخوردارند و بیشترین تقاضا را برای جذب نیروی کاردارند. همچنین نیازامروز فناوری اطلاعات برکسی پوشیده نیست ودرجای جای زندگی روزمره ما قرار دارد و به جرات میتوان گفت یکی از بزرگترین بازارهای جهانی حداقل تا دهه آینده رشتههای مرتبط با فناوری اطلاعات است.
• آیا تحصیل در کاریار ارقام بجز مزایای شناخته شدهای چون اساتید مجرب و فضای آموزشی قوی مبتنی بر شناخت و تجربه، کارکردهای دیگری هم دارد؟بله. در اینجا ما سعی میکنیم دانش پژوهان موفق را شناسایی کرده و آنها را به بازارکار معرفی کنیم. همچنین درتمام دورههای کاریارارقام کاربه صورت سناریوهای عملی درنظرگرفته شده است تا دانشجویان بتوانند علاوه بریادگیری مفاهیم، با تجهیزات و ابزارهای کاربردی نیز آشنا شوند. درطول دوره نیز مشاورههای رایگان توسط تیم مشاوره برای رسیدن به مطلوبترین نتیجه درنظرگرفته شده است.
• و سخن پایانی شما؟جوانان ما پتانسیل بسیار بالایی دارند که در صورت حمایت دولت میتوانند به متخصصان زبدهای در سطح منطقه و دنیا تبدیل شوند. ما توقع داریم از اینگونه موسسات تخصصی حمایت شود تا اشتغالزایی جوانان متخصص را در کمترین زمان شاهد باشیم و به بهرهوری کشوردرکوتاه مدت کمک کنیم.