ایتنا - نپتون هشتمین سیاره در منظومه شمسی است. گالیله یکی از نخستین کسانی بود که نپتون را به عنوان یک جرم فضایی شناسایی کرد. با این حال، او بر اساس حرکت آهسته نپتون تصور کرد که این سیاره در واقع یک ستاره است.
نپتون:
حقایقی درباره هشتمین سیاره منظومه شمسی
سايت خبری ايتنا , 5 ارديبهشت 1401 ساعت 23:08
ایتنا - نپتون هشتمین سیاره در منظومه شمسی است. گالیله یکی از نخستین کسانی بود که نپتون را به عنوان یک جرم فضایی شناسایی کرد. با این حال، او بر اساس حرکت آهسته نپتون تصور کرد که این سیاره در واقع یک ستاره است.
نپتون هشتمین و واپسین سیاره در منظومه شمسی است. به گفته ناسا، این غول گازی آبیرنگ، به مراتب از زمین بزرگتر است؛ بهطوری که بیش از ۱۷ برابر زمین جرم دارد و حجم آن نیز نزدیک به ۵۸ برابر حجم زمین است. هسته سنگی نپتون توسط مایعی لجنآلود که ترکیبی است از آب، آمونیاک و یخ متان، احاطه شده است.
به گزارش ایتنا و به نقل از Space، گالیله یکی از نخستین کسانی بود که نپتون را به عنوان یک جرم فضایی شناسایی کرد. با این حال، او بر اساس حرکت آهسته نپتون تصور کرد که این سیاره در واقع یک ستاره است. نزدیک به دویست سال بعد و در سال ۱۸۴۶، اوربن ژان ژوزف لو وریر (ستارهشناس فرانسوی)، مکان تقریبی نپتون را با مطالعه اختلالات ناشی از گرانش در حرکات اورانوس محاسبه کرد.
درست در زمانی که لو وریر سرگرم محاسبه نپتون بود، جان کوچ آدامز نیز داشت همین کار را انجام میداد. این دو محقق به طور مستقل، پیشبینیهای ریاضی تقریباً یکسانی درباره وجود نپتون ارائه کردند. لو وریر سپس یوهان گوتفرید گال (ستارهشناس آلمانی و همکار خود) را از محاسباتش مطلع کرد.
سپس گال و دستیارش هاینریش دآرست، با مشاهده و شناسایی نپتون از طریق تلسکوپ در رصدخانه او در برلین، پیش بینیهای لو وریر را تایید کردند. مطابق با سنت مرسوم و همانطور که لو وریر نیز پیشنهاد داد، نام این سیاره جدید از روی اساطیر یونانی و رومی انتخاب شد؛ نپتون، خدای رومی دریاها.
به گزارش ایتنا و به نقل از Space، تاکنون تنها یک مأموریت به مقصد نپتون انجام شده است: وویجر ۲ در سال ۱۹۸۹. امروزه، هنوز اسرار زیادی در مورد این سیاره خنک و آبیرنگ وجود دارد، همچون اینکه چرا بادهای آن بسیار سریع میوزند و چرا میدان مغناطیسی آن جابجا شده است.
با اینکه نپتون به دلیل قرار گرفتن در منظومه شمسی مورد توجه ماست، اما اخترشناسان همچنین علاقمندند تا با استفاده از آن، راجع به سیارات فراخورشیدی نیز اطلاعات بیشتری کسب کنند. به طور ویژه، ستارهشناسان علاقمند به یادگیری در مورد زیستپذیری مکانهایی هستند که از زمین بزرگترند. نپتون نیز مانند زمین، یک هسته سنگی دارد؛ اما جو آن بسیار غلیظتر است که بدینترتیب وجود هرگونه حیاتی را که ما میشناسیم، ناممکن میسازد.
علیرغم فاصله نپتون از خورشید، (به این معنی که نوری که به آن میرسد برای کمک به گرم کردن و هدایت جو آن بسیار ناچیز است)، بادهای نپتون میتوانند به سرعت ۲۴۰۰ کیلومتر در ساعت برسند که بالاترین سرعتی است که تاکنون در منظومه شمسی شناسایی شده است. این بادها با طوفان تاریک و بزرگی مرتبط بودهاند که وویجر ۲ در سال ۱۹۸۹ در نیمکره جنوبی نپتون آن را ردیابی کرد.
این «نقطه تاریک بزرگ» بیضیشکل که بهصورت پادساعتگرد میچرخد، به اندازه کافی بزرگ بود تا کل زمین را در خود جای دهد و با سرعت ۱۲۰۰ کیلومتر در ساعت به سمت غرب در حرکت بود. زمانی که تلسکوپ فضایی هابل به جستوجوی این طوفان برآمد، به نظر میرسید ناپدید شده باشد. در طول دهه گذشته، هابل شاهد ظهور و سپس محو شدن سایر نقاط تاریک بزرگ در نپتون بوده است.
کد مطلب: 68306
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/matlab/68306/حقایقی-درباره-هشتمین-سیاره-منظومه-شمسی