تلسکوپ افق رویداد (EHT) که یک پروژه همکاری بینالمللی از رادیوتلسکوپهای سراسر جهان است، به تازگی به وضوح بیسابقهای در مشاهده سیاهچالهها دست یافته است.
تصویر جدید سیاهچالهٔ کهکشان راه شیری میتواند بسیار خیرهکننده باشد
سايت خبری ايتنا , 8 مهر 1403 ساعت 2:56
تلسکوپ افق رویداد (EHT) که یک پروژه همکاری بینالمللی از رادیوتلسکوپهای سراسر جهان است، به تازگی به وضوح بیسابقهای در مشاهده سیاهچالهها دست یافته است.
تلسکوپ افق رویداد (EHT) که یک پروژه همکاری بینالمللی از رادیوتلسکوپهای سراسر جهان است، به تازگی به وضوح بیسابقهای در مشاهده سیاهچالهها دست یافته است. این موفقیت میتواند در آینده به تصاویری واضحتر از حلقه نور اطراف افق رویداد سیاهچالهها منجر شود که تا ۵۰ درصد جزئیات بیشتری را آشکار میکند و حتی ممکن است امکان ساخت فیلمهایی از تغییرات سیاهچالهها در حین چرخش را فراهم کند.
به گزارش ایتنا و به نقل از اسپیس، EHT بر اساس یک اصل به نام «تداخلسنجی با مبنای بسیار طولانی» (VLBI) کار میکند. این روش شامل استفاده از شبکهای از تلسکوپها در قارههای مختلف است که همزمان یک جسم را مشاهده کرده و دادههای خود را با یکدیگر ترکیب میکنند. هر چه فاصله بین دورترین تلسکوپها بیشتر باشد، وضوح تصویر بالاتر میرود و با افزایش تعداد تلسکوپها، حساسیت شبکه نیز بیشتر میشود.
EHT به لطف این شبکه وسیع توانست اولین تصاویر سیاهچالهها را ثبت کند؛ یکی در مرکز کهکشان راه شیری به نام *Sgr A و دیگری در مرکز کهکشان M87. این تصاویر به دلیل فاصله زیاد میان تلسکوپهای عضو این شبکه، مثل تلسکوپ گرینلند در شمال و تلسکوپ قطب جنوب در جنوب، ممکن شدند.
علاوه بر گستردگی شبکه، طول موج رادیویی مورد استفاده نیز در کیفیت تصویر تأثیر دارد. تصاویری که قبلاً از سیاهچالهها گرفته شده بود با استفاده از طول موج ۱٫۳ میلیمتر ثبت شدهاند.
اما در این طول موج، حلقه نور اطراف افق رویداد که به «حلقه فوتون» معروف است، کمی مات دیده میشود؛ مخصوصاً در مورد سیاهچاله Sgr A*، زیرا امواج رادیویی از میان گازهای یونیزه موجود در فضا عبور کرده و مقداری پراکنده میشوند.
کد مطلب: 80967
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/matlab/80967/تصویر-جدید-سیاه-چاله-کهکشان-راه-شیری-می-تواند-بسیار-خیره-کننده-باشد