محققان دانشگاه هرتفورد شایر برای کمک به کودکان اوتیسمی روباتی را ارائه کردهاند که میتواند به عنوان یک همبازی، احساسات، حالتهای چهره و رفتارهای متفاوتی را در کنار زبان به کودکان مبتلا به اتیسم بیاموزاند.
"ادن سواژنکو" دختربچه اتیسمی ۴ سالهای است که با کمک یک روبات فرا گرفته است نسبت به دیگران از خود واکنش نشان داده و دیگران را در آغوش بگیرد.
بازی کردن با این روبات توانسته است موارد بسیاری را در زمینه احساسات و تماسهای فیزیکی به این دختر بچه بیاموزد.
"ادن" در پیش دبستانی ویژه کودکان اتیسمی نام نویسی کرده است، جایی که مربیان مدرسه هفتهای یک بار روباتی کودک نما را به مدرسه میآورند تا کودکان با وی بازی کنند.
این کودکان که با درجات متفاوتی به این بیماری دچارند، برای ۱۰ دقیقه و در کنار دانشمندی که کنترل از راه دور روبات را به عهده دارد، با روبات بازی میکنند.
این روبات کاسپر نام دارد، و به گونهای برنامه ریزی شده تا بتواند بخندد، اخم کند، لبخند بزند، چشمک بزند و دست تکان دهد.
روبات موهای تیرهای داشته و کلاه بیسبالی به سر دارد.
کاسپر توسط دانشمندان دانشگاه هرتفورد شایر ساخته شده است و دو هزار و ۱۱۸ دلار قیمت دارد.
نسخههای متعددی از کاسپر وجود دارد، برای مثال یکی از انواع بسیار پیشرفته آن میتواند نینتندو بازی کند، کاسپر هنوز در مرحله آزمایشی به سر میبرد و محققان امیدوارند بتوان روزی این روبات را با قیمت چند صد دلار به تولید انبوه برسانند.
به گفته "بن روبینز" کودکان اتیسمی به دلیل عدم توانایی در شناسایی حالتهای چهره افراد، نمی توانند به خوبی از خود واکنش نشان دهند و از این رو روباتها در آموزش دادن به این کودکان کاربردیترند زیرا قابل پیشبینیتر بوده و به دلیل محدودیتهایی که در حالات چهره آنها وجود دارد، کودک در ترجمه این حالتها گیج نخواهد شد.
کاسپر تواناییهای محدودی دارد، این روبات میتواند خود را معرفی کرده و از کودک بخواهد تا با هم بازی کنند.
زمانی که پاها و پهلوهای کاسپر لمس شوند روبات میخندد، میتواند بازوهایش را بالا و پایین ببرد و یا صورت خود را با دستهایش پوشانده و گریه سر دهد. این رفتار به زمانی تعلق دارد که کودک ضربه سختی به کاسپر وارد کند.
بر اساس گزارش AP، کاسپر با کمک گرفتن از این تواناییها میتواند به کودکان اتیسمی احساسات و زبان را بیاموزد.
برای مثال زمانی که کاسپر در موقعیتی خاص می خندد، کودکان مفهوم خندیدن و دلیل آن را کشف خواهند کرد.
محققان دانشگاه هرتفوردشایر امیدوارند بتوانند از این روبات برای کمک به کودکانی که به دیگر بیماریها از قبیل سندروم داون مبتلا هستند، استفاده کنند.