کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

ام‌تی‌ان زير تيغ تحريم‌هاي آمريكا

آيا آفريقايي‌ها از ايرانسل مي‌روند

نشريه عصرارتباط , 16 ارديبهشت 1391 ساعت 16:08

ایتنا- لابیست‌های آمریکایی فشار زیادی را بر این اپراتور وارد کرده‌اند تا پس از وندورهای تامین‌کننده تجهیزات، این سرمایه‌گذار آفریقایی نیز از خیر حضور در بازار ایران بگذرد.




فشارهای بین‌المللی برای ادامه فعالیت اپراتوری MTN آفریقای جنوبی در ایران اگرچه افزون شده است و بسیاری از بازيگران بین‌المللی در تلاشند این اپراتور را برای کنار کشیدن از سهم ۴۹ درصدی اش در ایرانسل قانع کنند اما اين شرکت اعلام کرده است همچنان برای مقابله با تحریم ها به دنبال راه چاره است.

به گزارش ایتنا به نقل از عصر ارتباط، MTN غول ۹۲/۳۲ میلیارد دلاری مخابراتی آفریقای جنوبی، به دلیل حضورش در بازار مخابراتی ایران و سوریه در معرض خطر تحریم‌های آمریکا قرار دارد به‌علاوه اینکه شکایت ترکسل از این اپراتور به عنوان رقیبی که در نهایت نتوانست سهامدار ایرانسل باشد نیز مزید بر علت شده است.
MTN آفریقای جنوبی در حال حاضر۴۹ درصد سهام ایرانسل را در ا ختیار دارد.

خبرگزاری‌هاي رویترز و بلومبرگ اعلام کردند که لابیست‌های آمریکایی فشار زیادی را بر این اپراتور وارد کرده‌اند تا پس از وندورهای تامین‌کننده تجهیزات، این سرمایه‌گذار آفریقایی نیز از خیر حضور در بازار ایران بگذرد.

این فشارها پس از صدور اطلاعیه‌ای از سوی باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا افزایش یافته است.هفته گذشته اوباما به طور خاص دستور اعمال تحریم روی شرکت‌ها یا افرادی را صادر کرد که فناوری‌های ردیابی تلفن همراه و مانیتورینگ آنلاین را به کشورهای ایران و سوریه می‌فروشند.

گرچه در این میان نامی از MTN به میان نیامده است اما برخی خبرگزاری‌های خارجی با قصد اعمال فشار روی آن و به دنبال آن کاهش ارزش سهام این اپراتور در بورس، به دنبال قانع کردن MTN برای خروج از بازار ایران هستند.

این در حالی است که سیفیسو دابنگوا مدیرعامل MTN طی اطلاعیه‌ای رسمی اعلام کرده است علی‌رغم مواجهه با چالش‌های پیش رو در برابر تحریم‌های آمریکا علیه ایران برنامه‌ای برای ترک فعالیت اپراتوری خود در ایران ندارد.

او گفته است MTN تنها وقتی ایرانسل را ترک خواهد کرد که دولت آفریقای جنوبی نیز به برنامه‌های تحریم آمریکا علیه برنامه هسته‌ای تهران بپیوندد.

مدیرعامل MTN افزود: «ما تحت سیاست‌های بین‌المللی آفریقا فعالیت می‌کنیم، همان‌طور که شرکت‌های آمریکایی به دنبال سیاست‌های این کشور از تجارت با ایران منع شده‌اند. مگر اینکه دولت آفریقای جنوبی چنین تصمیمی را اعلام کند که ما نیز بر اساس آن رفتار کنیم.»

البته او تاکید کرده است که به دنبال ممنوعیت معاملات موسسات مالی خارجی با ایران، تحریم‌های آمریکا موجب شده وارد یا خارج کردن پول از ایران به سختی انجام شود.

طبق اظهارات سیفیسو دابنگوا، ایرانسل که ۴۹ درصد سهام آن را MTN آفریقای جنوبی در اختیار دارد، اکنون از ۶/۳۴ میلیون مشترک تلفن همراه برخوردار است و درآمد آن نیز در سال ۲۰۱۱ با ۲۰ درصد افزایش در مقایسه با سال قبل به ۴/۱ میلیارد دلار رسید.

او گفته است این شرکت آفریقایی توانسته تمامی سرمایه‌گذاری اولیه خود در ایرانسل را به کشورش بازگرداند و با شرایط موجود از طرق دیگری به جز سیستم‌های بانکی رسمی، تجارتش در ایران را مدیریت می‌کند.

همزمان با افزایش فشارها بر ام‌تی‌ان، ترکسل نیز آن را با تهدید مواجه کرده است به طوری که ترکسل با گذشت بیش از شش سال از حذف شدنش از مزایده اپراتور دوم تلفن همراه ایران، در یک دادگاه آمریکایی شکایت کرده و درخواست ۲/۴ میلیارد دلار غرامت از این اپراتور کرده است.

ترکسل مدعی است لابی‌های پشت صحنه ایران و آفریقای جنوبی دلیل اصلی حذف شدنش و جایگزینی MTN در اپراتور دوم ایران است.

بر همین اساس MTN هفته جاری اعلام کرد از یک گروه مشاوران بین‌المللی برای حل مشکلش با ترکسل بهره خواهد برد و در این میان برای مقابله با تحریم‌ها نیز به دنبال راه چاره خواهد بود.

پائول نورمن مدیر منابع انسانی و امور شرکتی MTN نیز رسما اعلام کرد: «با توجه به صدور اطلاعیه از سوی اوباما به بررسی شرایط ادامه خواهند داد و از یک گروه مشاوران حقوقی در مورد بحث‌های تحریم آمریکا، اتحادیه اروپا و دیگر تحریم‌های مرتبط برای کمک به ادامه فعالیتش در ایران بهره خواهد برد.»

ام‌تی‌ان در حال حاضر ۱۶۴ میلیون مشترک در ۲۱ کشور دنیا دارد و گفته می شود حدود ۳۴ میلیون و ۶۰۰ هزار مشترک آن متعلق به ایرانسل دومین اپراتور تلفن همراه ایران است و طبق برآورد های رسمی حدود ۹ درصد از درآمد و سود گروه MTN در سال ۲۰۱۱ نیز از اپراتوری در ایران به دست آمده است.

در این میان با اعمال فشارها علیه MTN برای خروجش از ایران، در پروانه صادره برای ایرانسل نیز به طور مشخص احتمال خروج MTN از این پروژه به صورت مستقیم در نظر گرفته نشده و تنها در ماده۴ آن با عنوان ماهیت پروانه یا انتقال پروانه به غیر آمده است: «پروانه مختص دارنده پروانه بوده و او حق ندارد بدون اجازه کتبی و قبلی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی آن را به هیچ طرف ثالث اعم از شخصیت حقیقی و حقوقی و حتی به شرکت‌های وابسته، تابعه یا مادر دارنده پروانه خود به هر صورت قابل تصور، انتقال، اجاره یا وکالت منتقل کند.»

همچنین درخواست انتقال پروانه باید طبق ماده۴ توسط دارنده پروانه به صورت کتبی ارائه شود و دارنده پروانه باید تضمین کند که ذی‌نفع هر انتقال که توسط سازمان مورد تایید قرار گرفته باشد، تمامی مفاد موافقتنامه پروانه را رعایت خواهد کرد.»
 


کد مطلب: 22065

آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/22065/آيا-آفريقايي-ها-ايرانسل-مي-روند

ايتنا
  https://www.itna.ir