ایتنا- فعلا هیچ درمانی برای ویروس کشنده ابولا کشف نشده است.
تکنولوژی به کمک پزشکان آمد
درمان بیماری ابولا به کمک فناوری
18 مرداد 1393 ساعت 23:20
ایتنا- فعلا هیچ درمانی برای ویروس کشنده ابولا کشف نشده است.
میثم لطفی - بیماری ویروسی ابولا که این روزها به بلایی خانمانسوز تبدیل شده است و نام آن هر روز از رسانههای مختلف خبری به گوش میرسد، در کمتر از ۱۰ روز از ابتدای شیوع، بیش از هزار و ۵۰۰ نفر را آلوده کرده است.
تاکنون بیش از نیمی از مبتلایان جان خود را از دست دادهاند. این بیماری که نخستین بار در سال ۱۹۷۶ شناسایی شد، این بار در فوریه ۲۰۱۴ علائم اولیه خود را در کشور گینه نمایان کرد و به سرعت به دیگر کشورها رسید. هنوز علت اصلی این بیماری که با نام «تب خونریزی دهنده ابولا» نیز شناخته میشود، مشخص نشده است و البته هیچ درمانی هم برای آن وجود ندارد.
احتمالاً شما هم طی چند روز گذشته با اخبار مربوط به این بیماری در رسانههای خبری یا شبکههای اجتماعی برخورد کردهاید. آنچه در تمام این اخبار گفته میشود، نبود یک روش درمانی قطعی برای مقابله با ابولا است.
اما پزشکان و کارشناسان بر این باورند که به کمک فناوری میتوانند مقابل بیماری ابولا بایستند. اگرچه این نوع درمان بهسادگی کلیک کردن با موشواره نیست، اما فناوری بهگونهای در کنار پزشکان ظاهر شده است که میتوان فرآیند درمان مبتلایان به ابولا را قطعی دانست.
آیبیام و سرمایهگذاری ۱۰۰میلیون دلاری
در اختیار گرفتن یکی از قویترین ابرکامپیوترهای جهان از فناورانهترین اقداماتی محسوب میشود که پزشکان به کمک آن میکوشند ضمن تحلیل همه دادههای مربوط به این بیماری و پردازش حجم گسترده اطلاعات برای کشف روشهای درمانی، جلوی شیوع بیماری به نقاط دیگر را بگیرند و به عبارت دیگر بیماری ابولا را در مرزهایی که تاکنون شیوع پیدا کرده است، کنترل کنند.
چهار پزشک متخصص در مرکز تحقیقاتی وابسته به بیمارستان Mercy واقع در سیرالئون در گزارش خود توضیح دادند: «فناوریهای نوظهور بهترین ابزاری هستند که میتوانند هشدارهای اولیه را به مردم بدهند، جلوی شیوع بیشتر بیماری را بگیرند و ارتباط میان پزشکان، مراکز درمانی و بیماران را برقرار کنند. این فناوریها کمک میکنند تا متخصصان از سراسر جهان برای مقابله با بیماری اقدام کنند.»
امریکا گروهی تشکیل داده است که مدیریت این ابرکامپیوتر برای مقابله با بیماری ابولا را در دست دارد و این گروه به رهبری «کارِن جاکوبسن» فعالیت میکند. جاکوبسن بر این باور است که گوشی هوشمند میتواند نقش مؤثری در مقابله با بیماری ابولا برعهده داشته باشد و به اندازه یک داروی کارآمد کمک کند.
او گفت: «بررسیهای آزمایشگاهی نشان داده است که سیستمهای معمول برای شناسایی سندرومها میتوانند روی تلفنهای همراه در اختیار مردم قرار بگیرند و به عنوان یک ابزار معمول و همهگیر در غرب آفریقا استفاده شوند.»
پیشبینی شده است که طی ۵ سال آینده میزان استفاده از اینترنت موبایلی بین آفریقاییها ۲۰ برابر شود که همین امر پزشکان را برای درمان بسیاری از بیماریها خرسند میکند.
شرکت IBM نیز با انتشار بیانیهای از اجرای طرحی با سرمایهگذاری ۱۰۰ میلیون دلاری خبر داد که به موجب آن ابرکامپیوتر Watson برای حل مشکل و بیماریهای مردم آفریقا به کار گرفته میشود.
این ابرکامپیوتر در درمان انواع سرطانها مورد استفاده قرار میگیرد و هماکنون توانسته است فرآیند درمان در کشور امریکا را بسیار آسان کند و به همین خاطر قرار است که درجریان درمان بیماری ابولا هم به کار گرفته شود.
«تایوو اوتیتی» مدیر IBM در منطقه آفریقا توضیح داد که Watson به طور خاص برای مقابله با ابولا برنامهریزی شده است و بزودی به کمک تمام پزشکان مستقر در این منطقه میآید. البته باید توجه داشت که پیش از این هم فناوریهای پیشرفته دیگری برای ریشهکن کردن بیماریهای سرخک و مالاریا در آفریقا مورد استفاده قرار گرفتند و تمامی آنها موفقیتهای قابل ملاحظهای را رقم زدند.
«فیونا مکلیسا» دبیر مرکز NGO Concern در کشور سیرالئون بر این باور است که حتی یک پیامک نوشتاری هم میتواند مردم آفریقا را از شیوع بیماری آگاه کند و آموزشهای لازم را به آنها انتقال دهد تا جلوی بروز این بیماری گرفته شود. او بر این باور است که هرچه بیشتر بر فناوری تأکید شود، فرآیند مهار کردن بیماری ابولا در آفریقا سریعتر انجام میشود.
بر این اساس کارشناسان برخی توصیههای فناورانه را به ساکنان آفریقا و دیگر نقاط جهان کردهاند تا از این طریق جلوی شیوع هرچه بیشتر ابولا گرفته شود و البته شرایط لازم برای درمان آن فراهم آید:
کمپینهای شبکههای اجتماعی
اگر واقعاً نگران شیوع این بیماری هستید، پیامهای هشداردهنده که در شبکههای اجتماعی دریافت میکنید را فقط مطالعه نکنید و آنها را با اطرافیان خود هم به اشتراک بگذارید. مطمئن باشید که هرچه بیشتر در این زمینه اطلاعرسانی شود، کنترل این بیماری آسانتر خواهد شد. اگر شما از بروز این بیماری اطلاع نداشتید، خطرات بزرگی شما را تهدید میکرد.
احتیاط در استفاده از فناوری
فناوری این روزها در جیب ما هم پیدا میشود و از گوشی هوشمند گرفته تا دستگاههای دیگر، زندگی ما را به خود وابسته کرده است. ما تمام روز از نمایشگر لمسی گوشی هوشمند خود استفاده میکنیم.
اما پزشکان میگویند که تماس فیزیکی با شیئی که به ویروس ابولا آلوده شده است، میتواند بیماری را به ما منتقل کند. بنابراین هنگام استفاده از فناوریهای لمسی و روزمره بیشتر احتیاط کنید و بهراحتی دستگاههای الکترونیکی دوستانتان را در دست نگیرید.
رجوع به فناوریهای قدیمی
یکی از قدیمیترین فناوریهایی که بشر در اختیار گرفت، شیر آب جهت شستوشو بود. این فناوری را پیش از صرف غذا بهکار برید و البته هنگام انجام سفرهای خارجی مراقب باشید که بیشتر از آن استفاده کنید.
آب تمیز و صابون میتواند ویروس ابولا را دور کند. استفاده از این فناوری قدیمی و ضدعفونی کردن دستها شاید به اندازه گوشی هوشمند Galaxy S۵ بین مردم رواج نداشته باشد، اما مطمئن باشید که بیشتر از این گوشی میتواند در نجات دادن جان شما مؤثر باشد.
انجام معامله های آنلاین
خطر ابتلا به این بیماری برای بازرگانانی که مجبور هستند به دیگر کشورها سفر کنند بیشتر است. اما در برخی مواقع میتوان به کمک فناوری تماسهای فیزیکی را به حداقل رساند. به جای آنکه یک فعالیت تجاری را به صورت حضوری انجام دهید، میتوانید از فناوریهای تجارت الکترونیک و سیستمهای پرداخت آنلاین استفاده کنید.
اگر برگزاری جلسات کاری ضروری بهنظر میرسد میتوانید آنها را در فضای سایبری برگزار کنید. این مسأله برای کاهش تماس فیزیکی شما با افراد پرخطر است و شانس ابتلا به ابولا را به حداقل میرساند.
فناوریهای شخصی محافظ
پزشکان یا دیگر افرادی که مجبور هستند به صورت مستقیم با مبتلایان به ابولا تماس داشته باشند فناوریهای ویژهای را در اختیار میگیرند که جلوی انتقال ویروس را میگیرد. برخی از این فناوریها شبیه به لباسهای مجهز طراحی شدهاند و این اطمینان را به طور کامل فراهم میکنند که بیماری به هیچ وجه انتقال نمییابد.
برخی دیگر از این فناوریها روی یک نقشه دیجیتالی به صورت آنلاین محل استقرار مبتلایان را نشان میدهند و برخی دیگر هم روشهای پیشگیرانه بهتری در اختیار شما میگذارند تا به دنبال درمان بیماری نباشید.
به هرحال اگر در گذشته یک بیماری ساده میتوانست در کمترین زمان جان هزاران نفر را بگیرد اما امروزه به کمک فناوریهای روز میتوان به سادگی از گسترش بسیاری از بیماریها جلوگیری کرد و به نوعی باید گفت امروزه فناوری به کمک پزشکان آمده است.
منبع: روزنامه ایران
کد مطلب: 31797
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/31797/درمان-بیماری-ابولا-کمک-فناوری