ایتنا- سبوحی: حجم اطلاعات فضای مجازی در حال افزایش است و نیاز است نسلهای سوم به بالا به کار گرفته شوند.
قائم مقام سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با بیان اینکه روش فعلی پالایش سایتهای اینترنتی را بهینه نمیدانیم گفت: بر این باوریم که این شیوه باعث کندی کار میشودو بر همین اساس پالایش هوشمند را به شکل جدی پیگیری میکنیم.
به گزارش ایتنا از ایسنا، لطفالله سبوحی - قائم مقام سازمان تنظیم مقررات ارتباطات رادیویی و نماینده وزارت ارتباطات - اظهار کرد: ما در رابطه با ارتباطات و زیرساختهای ارتباطی وضعیت خیلی خوبی نداریم از سوی دیگر برنامهی پنجم توسعه وظایفی را برعهده وزارت ارتباطات گذاشته و در آن تعهد وجود دارد که تا پایان این برنامه دسترسی پرسرعت به شبکه ملی اطلاعات و اینترنت برای کسبوکار و خانوادهها فراهم شود.
دسترسی به نسلهای بالا مطالبه مردم و اپراتورها وی ادامه داد: اکنون بحث ارائه خدمات نسلهای سه و چهار تنها برای بالابردن سرعت اینترنت نیست، چرا که استفاده از تکنولوژی مطالبه مردم و اپراتورهاست. ما هنوز از شبکههای قدیمی استفاده میکنیم که در آنها منابع کمیاب به صورت بهینه مورد بهرهبرداری قرار نمیگیرد، اما اکنون حجم اطلاعاتی که در فضای مجازی وجود دارد بهطور دائم در حال افزایش است و دیگر نمیتوان فردی را پیدا کرد که نیاز به این فضا نداشته باشد. بنابراین برای این حجم بالا نیاز به دسترسی به منابع لازم است.
قائم مقام سازمان تنظیم مقررات همچنین عنوان کرد: علاوه بر فراهم کردن سرعت بالا برای کاربران بحث دسترسی در حین حرکت و داشتن سرعت در حرکت از جمله موضوعاتی است که نیاز به دسترسی آنها از سوی کاربران حس میشود و برای ارائهی این خدمات لازم است نسلهای سوم به بالا به کار گرفته شوند.
سرعت ۱۰ مگابیتی در حرکت با سرعت ۱۲۰ کیلومتر سبوحی با بیان اینکه با بهرهگیری از نسل سوم ارتباطی امکانی فراهم میشود تا کاربران در حرکت با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بتوانند سرعتی معادل ۱۰مگابیت بر ثانیه را دریافت کنند که در نسل چهار این رقم به ۱۰۰ مگابیت هم میرسد.
وی ادامه داد: ما همواره مورد سوال قرار میگرفتیم که چرا در کشور ما این تکنولوژیها به درستی مورد استفاده کاربران قرار نگرفته و در اختیار آنها گذاشته نمیشود. حتی در زمان تمدید دوره انحصار راتیل مرکز ملی فضای مجازی ما را مورد سوال قرار داد، چرا که رفتن به سمت ارائه نسلهای بالاتر ارتباطی از سالها قبل جزو برنامهها بوده است. از سوی دیگر ما از مدتها قبل اعلام کرده بودیم که اول شهریورماه به دنبال پایان انحصار رایتل مجوزهای لازم را در اختیار اپراتورهای دیگر هم قرار خواهیم داد.
قائم مقام سازمان تنظیم مقررات ارتباطات افزود: برهمین اساس اپراتورها تسهیلات لازم را برای این خدمات فراهم کردند که این اتفاق جدیدی در کشور نیست و رایتل هم پیش از این این خدمات را ارائه کرده است. اکنون نیز طبیعتا همان سرویسهایی که پیش از این توسط رایتل ارائه میشده توسط اپراتورهای دیگر ارائه خواهد شد. از نظر تجاری نیز اینگونه نیست که تمام مشترکان قصد استفاده از این خدمات را داشته باشند، چرا که برآوردهای ما گویای آن است که حدود ۴۰ درصد از مشترکین بر روی این شبکهها منتقل میشوند.
سبوحی در بخش دیگری از صحبتهای خود به تعریف اینترنت پرسرعت پرداخت و گفت: تعریف اینترنت پرسرعت در کشورهای مختلف متفاوت است برخی کشورها این مساله را به عنوان بخشی از حقوق شهروندی میشناسند. اکنون نیز نمیتوان فردی را پیدا کرد که به مدت ۲۴ ساعت نیاز به استفاده از فضای مجازی نداشته باشد. زمانی که این خدمات تا این اندازه مورد استفاده قرار گرفته و سرعت اجرای امور را بالا میبرد لازم است شرایط دسترسی به آن نیز فراهم شود.
درست نیست فکر کنیم همه استفادههای مردم ناصحیح است قائم مقام سازمان تنظیم مقررات ارتباطات ادامه داد: شبکههای ثابت مخاطرات خاص خود را دارند به همین دلیل لازم است این بخش مورد توجه جدی قرار گیرد. زمانی که دسترسی به این خدمات مطالبهی مردم است این درست نیست که ما فکر کنیم تمام استفادههای مردم ناصحیح است.
وی همچنین به بحث مجوزهای ارائه شده به اپراتورها اشاره کرد و گفت: اینگونه نبوده که مجوزهای ما صرفا یک برگه باشد، بلکه ما برای اپراتورها الحاقیههایی را تعریف کردیم که در آنها الزامات متعدد مورد توجه قرار گرفته بود.
سبوحی ادامه داد: درباره میزبانی اطلاعات شاید بیشتر مباحث امنیتی مورد توجه قرار گیرد، اما زمانی که میزبانی اطلاعات در خارج از کشور صورت میگیرد به دلیل فاصله، کیفیت خدمات کاهش پیدا میکند، به همین دلیل ما سعی کردیم میزبانیها را به داخل کشور انتقال دهیم و در شرایطی که تا سال گذشته تنها ۱۰ درصد میزبانی در داخل کشور صورت میگرفت اکنون این رقم را به حدود ۳۴ درصد رساندهایم.
قائم مقام سازمان تنظیم مقررات در ادامه با تاکید بر راهکارهایی که برای تولید محتوای داخلی نیز در نظر گرفته شده، اظهار کرد: بحث پیوست فرهنگی هم در سال ۱۳۸۶ در شرایطی مطرح شد که اعلام مزایده اپراتور سوم با ابلاغ کلی برنامههای پنجم توسعه همزمان شده و در این برنامهها تکلیف شده بود که لازم است تمام پروژههای مهم کشور پیوست فرهنگی داشته باشند. به همین دلیل در آن دوره زمان کافی برای تدوین چنین پیوستی وجود نداشت.
سبوحی که در برنامه تلویزیونی ثریا سخن میگفت، با تاکید بر اینکه درحال حاضر برنامههایی برای ارائه خدمات پهن باند ثابت نیز در دست بررسی است خطاب به نماینده شورای عالی فضای مجازی اظهار کرد: اکنون اگرچه وضعیت خوبی از نظر شبکههای ثابت داریم ولی از نظر سرعت وضعیت مناسب نیست و به همین دلیل طرح توسعه شبکههای پهن باند ثابت را در برنامه داریم و از همین حالا این مساله را اعلام می کنیم که بعدا معترض نشوید. البته ما این کار را به دلیل اقتصادی نبودن و کیفیت پایین این سرویسها انجام میدهیم ولی درصدد حذف هیچ شرکتی نیستیم.
وی در ادامه با اشاره به امکانی که در حوزه فناوری اطلاعات برای اشتغالزایی ایجاد میشود گفت: ما نمیتوانیم مصوبات شورای عالی فضای مجازی را اجرایی نکنیم اما بسیاری از موارد که آقای شاه میرزایی میگویند از مصوبات شورا نیست و به عقیده من بحثهای حقوقی باید در سطح بالاتری انجام شود.
سبوحی همچنین یادآور شد: اولین دستگاهی که در کل کشور پیوست فرهنگی را مطرح کرد، ما بودیم. آن زمان جلساتی را با دانشکده علوم اجتماعی و وزارت ارشاد داشتیم و حتی با رگولاتورهای دیگر کشورها نیز برای دستیابی به تجربههای مشابه رایزنی کردیم. از سوی دیگر از اپراتورها هم تعهد گرفتهایم تا بعد از تصویب پیوست فرهنگی موارد اشاره شده در آن را به دقت مورد توجه قرار دهند. اکنون برخی دغدغه های مطرح شده صرفا جنبه فرهنگی دارد اما مسوولیت امور فرهنگی تنها برعهده ما نیست. با این حال بسیاری از موارد مطرح شده موضوعاتی است که از دغدغههای خود ما هم به شمار می رود.
نظام فعلی فیلترینگ را بهینه نمیدانیم وی به ارائه توضیحاتی درباره نظام پالایش سایتها در کشور پرداخته و عنوان کرد: روش فعلی پالایش را بهینه نمیدانیم و بر این باور هستیم که این شیوه باعث کندی کار می شود. بر همین اساس پالایش هوشمند را به شکل جدی پیگیری میکنیم و در این زمینه پروژههایی نیز طراحی شده و فیلترینگ هوشمند یکی از برنامههای ما به شمار می رود. در سطح بین المللی نیز مباحثی در زمینه حمایت از کودکان در فضای مجازی مطرح است و حتی گاه گفته میشود افرادی که به سن قانونی نرسیدهاند نباید امکان مالکیت موبایل داشته باشند.
وی در ادامه به روندی که طی ماههای گذشته در زمینه تدوین پیوست فرهنگی وجود داشته اشاره و اظهار کرد: براساس نظامنامهای که داریم، موظف به تدوین پیوست فرهنگی هستیم و بر این اساس اقدام به تهیه پیوست کردیم اما با این حال نظرات و سیاستهای شورا هم خواستار شدیم. قبل از صدور مجوزهای ارتباطی نیز پیوست فرهنگی را برای رئیس جمهوری فرستادیم تا برحسب صلاحدید ایشان اگر نیازی بود، محتوای آن را تغییر دهند اما باید به این نکته هم توجه داشت که ما وظیفه نداریم تمام امور را به شورا بیاوریم.
قائم مقام سازمان تنظیم مقررات در پاسخ به صحبتهایی که درباره خرید و فروش پهنای باند و تصدیگری دولت مطرح شده بود نیز تصریح کرد: قانون فروش اینترنت و تأمین پهنای باند از درگاه بینالملل را برعهده شرکت ارتباطات زیرساخت گذاشته و تأکید شده که تصدیگری باید در دولت بماند. تصدیگری، مدیریت و اجرا در این حوزه کلا برعهده دولت است و ما هم مجموعه دولتی تحت نظارت دستگاههای نظارتی هستیم و نمیتوانیم کار خارج از چارچوبی را انجام دهیم.
به گفته او وزارت ارتباطات هم یک عضو شوراست اما اکنون گویی تفکری ایجاد شده که هر کسی بخواهد کاری انجام دهد، به سمت شورای عالی فضای مجازی برود. حال اگر قرار است این شورا مصوب کند که به نسلهای بالاتر ارتباطی ورود نکنیم این را اعلام کنند تا ما هم در جریان قرار گیریم.
وی درپایان با اشاره به کندیهایی که گاه در روند انجام کار صورت می گیرد اظهار کرد: این گونه نیست که تمام امور با یک تلفن و پیگیری کوتاه به سادگی حل شود. برای اجرایی کردن طرحهای عملیاتی چارچوبهای قانونی مورد نیاز است.
نه پس بهینه است! میزنن یک سرویس دهنده ولاگ رو که خودش فاقد هرگونه محتوای مجرمانه است و فقط یه قسمت برای لوگین داره و یه قسمت برای ثبت نام فیلتر میکنن و به این ترتیب هزاران هزار وبلاگ هاست شده توسط ان را که بسیاریشون هیچ گونه محتوای ناجوری ندارند از دسترس خارج میکنند، معلومه که بهینه نیست. بعد وقتی تماس میگیری میگی این چه وضع فیلترینگه میگن ادرس اون سایتی که میخوای بده تا بررسی کنیم! بابا کل سیستم فیلترینگتون مشکل داره! گیریم که ادرس یه دونه از میلیون ها سایتی که فیلتر کردین بهتون بدم، چند ماه طول میکشه تا بررسی کنید؟ بعد میگن از vpn هم استفاده نکنید! چشم حتما!