ایتنا- با گذشت هر سال، بهای این پرینترها در بازار جهانی کاهش مییابد و یکی از دلایل رشد این فناوری در بازار همین است.
محققان گارتنر معتقدند روند رشد پرینترهای سه بعدی از سال ۲۰۱۵ به بعد شتاب میگیرد طوری که تخمین زده میشود در فاصله سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ میزان فروش پرینترهای سه بعدی هر سال ۲برابر شده و سرانجام این رقم در سال ۲۰۱۸ به ۳/۲میلیون واحد با ارزش ۴/۱۳میلیارد دلار برسد.
با وجودی که این رقم نسبتاً بالاست ولی گفته میشود که این، تنها کسری از پتانسیل بازار مصرف پرینترهای سه بعدی در سطح جهان است. شاید یکی از دلایل رشد پرینترهای سه بعدی در سالهای آینده، این باشد که با گذشت هر سال، بهای این پرینترها نیز در بازار جهانی کاهش مییابد تا برای بخش عمدهای از مردم، تجار و سازمانهای دولتی قابل دسترسی باشد
هرچند ابتدا ظهور پرینترهای سه بعدی در ایالات متحده امریکا بود و کسی تصور نمیکرد به این زودیها راه به مناطق دیگر باز کند ولی این فناوری به سایر مناطق جهان نیز راه یافته است. این فناوری، حوزهای به نام کشورهای آسیایی، آفریقایی یا اروپایی نمیشناسد و هر کشوری در هر گوشه از جهان که به فناوریهای نوین روی خوش نشان داده، توانسته است سهم مناسبی از این بازار را ازآن خود کند.
در حوزه پرینترهای سه بعدی، پس از ایالات متحده امریکا، ژاپن با ۷/۹ درصد از این بازار در جایگاه دوم قرار گرفته است. آلمان با ۴/۹ درصد و چین با ۷/۸ درصد پس از ژاپن در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
بریتانیا نیز از این قافله عقب نمانده است و ۲/۴درصد از سهم بازار پرینترهای سه بعدی جهان را به خود اختصاص داده است. ایتالیا نیز با ۸/۳درصد، فرانسه با ۲/۳درصد و کره جنوبی با ۳/۲درصد در ردههای بعدی سهام بازار جای گرفتهاند. اما در سایر کشورهای جهان، این فناوری هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد.
وقتی در سال ۱۹۸۰ نخستین پرینتر سه بعدی در جهان متولد شد، شاید کسی تصورش را هم نمیکرد که این فناوری تا به این حد بتواند جهان را دستخوش تغییر و تحول کند؛پرینترهایی که هرچند تا چندسال گذشته چندان مورد توجه نبودند و همه مردم جهان از وجود آن اطلاع نداشتند ولی حالا دیگر راه به بخشهای مختلفی از زندگی بشر باز کردهاند و میتوان ردپای این فناوری را در هر بعدی از زندگی یافت.
رشد فوقالعاده این فناوری در مقایسه با سایر رشتههای این علم، به دلیل کاربردی بودن آن است طوری که دستههای مختلف مردم از مهندسان و طراحان و هنرمندان گرفته تا معلمان و استادان دانشگاه، خودروسازان، پزشکان و نیروی پلیس و ارتش هریک با اطلاع از مزایای آن، به این فناوری گرایش یافتهاند.
رشد ۲برابری فروش پرینترها همین گرایش سبب شده است میزان فروش پرینترهای سه بعدی در گوشه و کنار جهان رو به افزایش بگذارد طوری که محققان مؤسسه پژوهشی گارتنر پیشبینی میکنند میزان فروش پرینترهای سه بعدی جهان در سال ۲۰۱۵ نسبت به سال ۲۰۱۴ از ۱۰۸هزار و ۱۵۱واحد به ۲۱۷هزار و ۳۵۰واحد با ارزشی معادل۶/۱میلیارد دلار خواهد رسید.
هرچند انتظار میرود این روند رو به رشد از سال ۲۰۱۵ شکلی دیگر به خود بگیرد ولی میزان فروش پرینترهای سه بعدی در جهان در سال ۲۰۱۴ نسبت به ۲۰۱۳ نیز از رشد مناسبی برخوردار است چرا که این رقم از ۵۶هزار واحد سال ۲۰۱۳ به ۱۰۸هزار و۱۵۱واحد سال ۲۰۱۴رسیده است که نشان از جهشی چشمگیر دارد.
محققان گارتنر معتقدند روند رشد این فناوری از سال ۲۰۱۵ به بعد شتاب میگیرد طوری که تخمین زده میشود در فاصله سالهای ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۸ میزان فروش پرینترهای سه بعدی هر سال ۲برابر شده و سرانجام این رقم در سال ۲۰۱۸ به ۳/۲میلیون واحد با ارزش ۴/۱۳میلیارد دلار برسد.
با وجودی که این رقم نسبتاً بالاست ولی گفته میشود که این، تنها کسری از پتانسیل بازار مصرف پرینترهای سه بعدی در سطح جهان است. شاید یکی از دلایل رشد پرینترهای سه بعدی در سالهای آینده، این باشد که با گذشت هر سال، بهای این پرینترها نیز در بازار جهانی کاهش مییابد تا برای بخش عمدهای از مردم، تجار و سازمانهای دولتی قابل دسترسی باشد.
با ورود پرینترهای سهبعدی به بازارهای مصرفی و خانگی، شرکتهای طراح و تولیدکننده این محصولات به دنبال سادهتر کردن کارآیی این محصولات و شیوه کار با آنها هستند.
در همین راستا این شرکتها سعی دارند قابلیت «اتصال و چاپ» را به این محصولات اضافه کنند تا کاربران بتوانند براحتی و بدون هیچ مقدمهای محصول یا وسیله مورد نظرشان را چاپ کنند. حالا این گزارش نشان میدهد که دستکم ۱۰ درصد از پرینترهای سهبعدی کمتر از هزار دلاری تا سال ۲۰۱۶ مجهز به قابلیت «اتصال و چاپ» خواهند شد.
امریکا در صدر بازار پرینترهای سه بعدی هرچند ابتدا ظهور پرینترهای سه بعدی در ایالات متحده امریکا بود و کسی تصور نمیکرد به این زودیها راه به مناطق دیگر باز کند ولی این فناوری به سایر مناطق جهان نیز راه یافته است. این فناوری، حوزهای به نام کشورهای آسیایی، آفریقایی، یا اروپایی نمیشناسد و هر کشوری در هر گوشه از جهان که به فناوریهای نوین روی خوش نشان داده، توانسته است سهم مناسبی از این بازار را ازآن خود کند.
درحال حاضر ایالات متحده امریکا سهم ۳۸درصدی از بازار جهانی پرینترهای سه بعدی را به خود اختصاص داده است. این صدرنشینی سبب شده است این کشور به فکر ایدههایی برتر در حوزه پرینترهای سه بعدی باشد طوری که این بار ارتش امریکا به وادی چاپ سه بعدی هواپیماهای بدون سرنشین وارد شده و بودجه ویژهای نیز برای فعالیت در این بخش اختصاص داده شده است.
حدود یک سال پیش دولت امریکا از تأسیس مؤسسه چاپ سه بعدی به نام مؤسسه ملی ساخت محصولات با عنوان (NAMII) در اوهایو خبر داد و گفته میشود ارتش امریکا قصد دارد از پرینترهای سه بعدی در تمامی پایگاههای نظامی، بخشهای ارتش و غیره استفاده کند همانطور که اکنون هم چاپ سه بعدی اسلحه، قطعات معیوب هواپیماها و … آغاز شده است و این روند ادامه دارد.
ایالات متحده امریکا، نخستین کشوری است که در جهان بیشترین سرمایهگذاری را بر ساخت و تجهیز پهپادها انجام داده است و اکنون با استفاده از این فناوری جدید، به دنبال پرینت سه بعدی هواپیماهای بدون سرنشین است.
نیک کلسیمو، مدیر تحقیقاتی این طرح پیشبینی میکند تا سال ۲۰۴۰ میلادی به این فناوری برای ساخت پهپاد دست پیدا کنند. البته پهپاد اولیه تنها کاربرد شناسایی و همین طور کنترلی را داراست و کاربرد نظامی نخواهد داشت.
سهم پرینترهای سه بعدی در گوشه و کنار جهان در حوزه پرینترهای سه بعدی، پس از ایالات متحده امریکا، ژاپن با ۷/۹ درصد از این بازار در جایگاه دوم قرار گرفته است. آلمان با ۴/۹ درصد و چین با ۷/۸ درصد پس از ژاپن در ردههای بعدی قرار گرفتهاند.
بریتانیا نیز از این قافله عقب نمانده است و ۲/۴درصد از سهم بازار پرینترهای سه بعدی جهان را به خود اختصاص داده است. ایتالیا نیز با ۸/۳درصد، فرانسه با ۲/۳درصد و کره جنوبی با ۳/۲درصد در ردههای بعدی سهام بازار جای گرفتهاند. اما در سایر کشورهای جهان، این فناوری هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارد.
ساخت ۱۰ خانه پرینتری در یک روز در گزارش مجله خبری اینسایدر، آمده است تحقیقات سایت Engineering. com نشان میدهد هرچند پرینترهای سه بعدی چین در حال حاضر سهم بالایی از بازار ندارد ولی این روند رو به تغییر است و انتظار میرود در ۲سال آینده میزان درآمد این کشور از این بخش به ۶/۱میلیارد دلار برسد چرا که ۲۰۱۵، یک سکوی پرتاب برای صنعت پرینترهای سه بعدی در جهان محسوب میشود و از این سال به بعد، میزان رشد آن سالانه ۲برابر میشود.
این کشور در حال حاضر نیز قابلیتهای خود را در حوزه فناوریهای سه بعدی نشان داده است چرا که پرینتر سه بعدی بزرگ در اختیار دارد که میتواند در طول یک روز تا ۱۰ خانه را بسازد که این امر به نوبه خود میتواند انقلابی در معماری و ساخت و ساز ایجاد کند.
برنامههای ویژه کره جنوبی هرچند کره جنوبی هشتمین کشور در بخش پرینترهای سه بعدی محسوب میشود ولی این، دلیل نمیشود که مسئولان این کشور دست روی دست بگذارند و به فکر بهبود شرایط نباشند.
مسئولان حوزه علم و فناوری این کشور، شورای توسعه صنعت پرینت سه بعدی متشکل از چند وزیر تشکیل دادهاند تا در این حوزه به رشد و ارتقا دست یابند. در این شورا برنامههایی ویژه مصوب شده است که بتواند کره جنوبی را در این حوزه به یکی از کشورهای پیشرو جهان تبدیل کند.
در قالب این برنامهها تلاش میشود تا پرینترهای سه بعدی به یک فناوری پیش پا افتاده و مرسوم در این کشور تبدیل شود و درست مانند ترشی کیمچی، همه مردم پرینترهای سه بعدی را بشناسند.
همچنین در قالب برنامههای این شورا انتظار میرود تا سال ۲۰۲۰ به حدود ۱۰میلیون نفر آموزش خلاقانه داده شود که به آنها صاحبان ایده خلاق یا creative makersگفته میشود. کره جنوبی تاکنون بیش از ۳/۲میلیون دلار برای تحقق برنامههای این شورا و تجهیزات مرتبط با پرینترهای سه بعدی هزینه کرده و قرار است این هزینهها ادامه داشته باشد تا این شرکت به یکی از نقش آفرینان اصلی در بازار جهانی پرینترها تبدیل شود.
همچنین انتظار میرود تا سال ۲۰۱۷ در حدود ۵۰درصد از مدارس این کشور به پرینترهای سه بعدی مجهز شوند. در این کشور به پرینترهای سه بعدی نه تنها در زمینه آموزش اهمیت داده میشود بلکه این فناوری قرار است در اختیار شرکتهای کارآفرین و همچنین بخش تجارت این کشور نیز قرار بگیرد.
ارتقای اقتصاد نیوزیلند تنها کره جنوبی نیست که به فکر توسعه سهم خود در بازار فناوری پرینترهای سه بعدی جهان است و کشورهای دیگری هم هستند که در این زمینه تلاش دارند. مسئولان حوزه علم و فناوری این کشور نیز در قالب برنامهای با نام Blueprint for the Future طرحهایی را برای آینده در نظر دارند اقتصاد این کشور را با کمک پرینترهای سه بعدی ارتقا دهند.
نیوزیلند مجبور است برای تأمین خوراک کارخانههای صنعتی خود سالانه حدود ۱۱ میلیارد دلار ماده اولیه را به کشور وارد کند که بخش عمدهای از تبادلات بازرگانی این کشور را به خود اختصاص میدهد.
به همین دلیل دولتمردان این کشور معتقدند توسعه فناوری پرینترهای سه بعدی، نقشی قابل توجه و مثبت در توازن توسعه اقتصادی نیوزیلند خواهد داشت به همین دلیل تلاش میشود موفقیتهایی در این حوزه به دست بیاید. در همین راستا قرار است مدارس این کشور به پرینترهای سه بعدی مجهز شوند.
امروزه دیگر پرینترهای سه بعدی در هر حوزهای از ساخت خانه و تهیه شکلات و پیتزا گرفته تا تهیه تجهیزات بیمارستانی و اعضای مختلف بدن نقش دارد و میتواند آینده زندگی بشر را تغییر دهد.