در حالی که هر روزه شاهد گسترش حملات سایبری و سرقت اطلاعات در سطحی وسیع هستیم، تقریبا دیگر برای همه مشخص شده که امنیت در فضا و شرایط فعلی، موضوع بسیار حائز اهمیتی است.
هیچ سیستمی عملا از دست هکرها در امان نیست و در این میان تنها برخی سیستمعاملها داعیه امنیت بیشتر دارند. این موضوع در مورد Qubes که از آن به عنوان امنترین سیستمعامل دنیا یاد میکنند، صادق است.
در واقع Qubes یک سیستمعامل امنیت محور و Open Source است. این سیستمعامل راهکاری متفاوت برای تأمین امنیت کاربران در پی گرفته که عبارت از ایزوله کردن محیط است و این ایزوله کردن خود از طریق مجازیسازی از مسیر سیستم Xen به دست میآید.
لازم به ذکر است، Qubes در سال ۲۰۱۴ به عنوان فینالسیت جایزه Access Innovation Prize از شهرت برخوردار شد:
همان گونه که گفته شد Qubes امنیت را از مسیر ایزوله کردن دنبال میکند. پیش فرض این سیستمعامل این است که هیچ سیستمعامل دسکتاپ بدون خلل و فرج وجود ندارد و ایجاد یک چنین سیستمعاملی نیازمند میلیونها خط کدنویسی و میلیاردها پردازش نرمافزاری و سختافزاری است.
در عین حال، تنها یک حفره کوچک کافی است تا سیستم به راحتی آلوده به بد افزار شده یا در اختیار هکر قرار بگیرد.
برای رسیدن به امنیت کاربر Qubes باید ایزوله کردن محیط را مد نظر قرار دهد تا اگر یکی از بخشها آلوده به بدافزار شد، این آلودگی تنها منحصر به محیط ایزوله باقی بماند.
در محیط Qubes این ایزولاسیون در دو بعد صورت میگیرد. کنترل کنندههای سختافزار در دامینهایی با سطوح مختلفی از درصد اطمینان ایزوله شده و سپس هر یک از این دامینها در یک ماشین مجازی یا Virtual Machine اجرا میشوند.
به عبارت سادهتر Qubes به کاربر اجازه میدهد تا چندین ماشین یا محیط مجازی را ایجاد کند و فعالیت دیجیتالی هر یک را تقسیمبندی نماید.
برای مثال وبگردیهای شما در یک محیط نا امن در یک فضای مجازی و انجام امور بانکی آنلاین در محیط یا ماشین مجازی دیگر این اطمینان را ایجاد میکند که یک آلودگی بدافزاری کل سیستم شما را آلوده نخواهد کرد.
این سیستمعامل بر اساس معماری امنیتی Xen Hypervisor طراحی شده است. یک هایپروایزر سختافزار اصلی را شبیهسازی کرده و اجازه اجرای چندین ماشین مجازی را به شکل همزمان میدهد.
آخرین نسخه این سیستمعامل یعنی Qubes R3 از ماشینهای مجازی مربوط به سیستمعاملهای Fedora و سایر توزیعهای لینوکس و ویندوز ۷ پشتیبانی میکند.
اما متأسفانه این سیستمعامل به دو دلیل اساسی چندان گسترده نشده است. دلیل اول پیدا کردن سختافزارهای همخوان با این سیستمعامل است و دوم مشکل کاربران غیر متخصص و بدون پیشزمینه تخصصی در رایانه برای کار کردن با این سیستمعامل.
مقامات طراح پروژه Qubes گفتهاند که در حال مذاکره با چند تولید کننده لپتاپ هستند تا برخی مدلهای همخوان با این سیستمعامل را به دست آورند.
همچنین گفته شده که واسط کاربری این سیستمعامل در حال توسعه و ترقی است تا کار با آن را برای کاربران غیر متخصص ساده سازد.
منبع : تابناک