ایتنا- سیمکارتهای فعال بینام و نشان همچنان در حال خرید و فروش است و نظارتی برآن نمیشود.
خرید و فروش سیمکارتهای فعال بدون مالک مشخص در بازار همچنان ادامه دارد و با وجود اجرای طرح ساماندهی سیمکارتها، به نظر میرسد نظارتی بر فروش این سیمکارتها صورت نمیگیرد.
به گزارش ایتنا از مهر، موضوع ثبت کد ملی سیمکارتهای تلفن همراه از بهمن ماه سال گذشته با هدف ساماندهی سیمکارتهای بینام و نشان در دستور کار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی قرار گرفت و طبق آن، دستورالعمل نظارتی به اپراتورهای موبایل ابلاغ شد تا تکلیف سیمکارتهای دارای هویت جعلی و یا بدون کد ملی، مشخص شود.
پس از ابلاغ این دستورالعمل، نقص اطلاعات و نداشتن کدملی ۹۰۰ هزار سیمکارت ایرانسل و ۶۵ هزار سیمکارت همراه اول در پایگاه اطلاعاتی این اپراتورهای موبایل اعلام شد و اپراتورها به مشترکان زمان دادند تا نسبت به تعیین تکلیف سیمکارتهای خود اقدام کنند.
با پایان یافتن مهلت چندینباره مشترکان برای ثبت اطلاعات و هویت خود در پایگاه داده اپراتورهای موبایل، رگولاتوری به عنوان نهاد نظارتی در این فرآیند، اعلام کرد که در شبکه مخابرات کشور، سیمکارت فعال بدون نام و نشان نداریم و اپراتورهای همراه اول و ایرانسل که دارای سیمکارتهای اشکالدار با هویت جعلی بودند، نسبت به احراز هویت صاحبان سیمکارتها اقدام کردند.
حال با گذشت بیش از ۹ ماه از آغاز اجرای این طرح، بررسیهای میدانیاز بازارهای موبایل پایتخت نشان میدهد که این طرح تاثیری در خرید و فروش سیمکارتهای فعال بدون نام و نشان نداشته و سیمکارتهای فعال بینام و نشان همچنان در حال خرید و فروش است و نظارتی برآن نمیشود.
این سیمکارتهای اعتباری که هویت مالکان آنها مشخص نیست، در اغلب فروشگاههای سیمکارت به فروش میرسد و دیگر نیازی نیست خریدار برای استفاده، آن را فعال کند.
این سیمکارتها در شبکه اپراتورهای موبایل فعال هستند و قیمت نازلی نسبت به سایر سیمکارتهای اعتباری دارند.
فروشندگان بازار سیمکارت میگویند که این سیمکارتها، حکم سیمکارتهای یکبار مصرف را دارد و افرادی آن را خریداری میکنند که در مقطعی نیاز به سیمکارتی دارند که به نام خودشان نباشد. پس از استفاده از این سیمکارتها نیز آن را دور میاندازند و دیگر استفاده کننده از آن قابل پیگیری نیست.
این فروشندگان در پاسخ به این سوال که آیا خرید و فروش این سیمکارتها در بازار غیرقانونی است میگویند که تاکنون در این زمینه چیزی نشنیدهاند و سازمانهای نظارتی نیز از این بابت ایرادی به این فروشگاهها نگرفتهاند.
با این وجود به نظر میرسد سیمکارتهای اعتباری فعال که رقمی بین ۵ تا ۱۰ هزار تومان دارند برای سوءاستفاده، کلاهبرداری و مزاحمت تلفنی، ابزار مناسبی باشد.
اگرچه رگولاتوری نسبت به ثبت مالکیت سیمکارتهای بدون هویت اقدام کرده است اما شواهد نشان میدهد که همچنان بسیاری از سیمکارتهایی که در بازار در دست برخی افراد رد و بدل میشود با وجودی که به نام یک مشترک به ثبت رسیده اما به دلیل عدم اطلاع مشترک، دست به دست میچرخد و بسیاری بدون اینکه آن را به نام بزنند از آن سوءاستفاده میکنند.
پیش از این قرار بود امکانی برای مشترکان فراهم شود که بتوانند اطلاع یابند که هر کدام چند سیمکارت به نام خود دارند و از لیست سیمکارتهایی که به نامشان است آگاه شوند اما تاکنون این طرح اجرایی نشده است.
از سوی دیگر رگولاتوری طرحی را در دست اجرا داشت که مالکیت سیمکارت برای بیش از ۱۰ سیمکارت ممنوع شود اما این موضوع با مخالفت دیوان عدالت اداری مواجه شد و گفته میشود هماکنون در شورای عالی امنیت ملی در دست بررسی قرار دارد.
وقتی می خواهند سیمکارت بنام خودشان نباشد یعنی آن را برای مزاحمت ، سرقت ، قاچاق ، قتل یا اعمال تروریستی می خواهند .
حتی در جاهایی مثل علاء الدین من این تابلوها را بالای سردر بعضی مغازه ها دیده ام . مسئولین نمی توانند بگویند که از اینها بی اطلاع هستند معلوم نیست چه کاسه ای زیر نیم کاسه آنهاست که جلوگیری نمی کنند .
حتی در جاهایی مثل علاء الدین من این تابلوها را بالای سردر بعضی مغازه ها دیده ام . مسئولین نمی توانند بگویند که از اینها بی اطلاع هستند معلوم نیست چه کاسه ای زیر نیم کاسه آنهاست که جلوگیری نمی کنند .