ایتنا- پیشبینی میشود اینترنت اشیا کمتر از پنج سال دیگر در جهان همهگیر شود و بسیاری از اشیا را به هم متصل کند.
اینترنت اشیا (Internet of Things) فناوری پیشرفتهای است که در آن برای هر موجود قابلیت ارسال داده از طریق شبکههای ارتباطی اعم از اینترنت و یا اینترانت فراهم میشود.
به گزارش ایتنا از ایرنا- مهمترین مزیت همهگیر شدن اینترنت اشیا، قابلیت اتصال انواع اشیا و وسایل به دنیای مجازی است.
اینترنت اشیا به اختصار «آی.اوتی»(IOT)، برای نخستینبار در سال ۱۹۹۹ میلادی توسط کوین اشتون مورد استفاده قرار گرفت و جهانی را توصیف کرد که در آن هر چیزی، از جمله اشیا بیجان، برای خود هویت دیجیتال داشته باشند و به کامپیوترها اجازه دهند آنها را سازماندهی و مدیریت کنند.
اینترنت در حال حاضر همه مردم را به هم متصل کرده اما با اینترنت اشیا تمام اشیا به هم متصل میشوند.
شاید باور این همه تحولات در شرایط کنونی که تعداد اندکی از اشیا مانند تلویزیون و گوشی تلفن همراه به اینترنت متصل شدهاند، قدری دشوار باشد اما با ورود این فناوری پیشرفته شاهد تحولات فراوانی در بخشهای مختلف همچون حمل و نقل خواهیم بود.
کارشناسان حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات معتقدند که این فناوری پیشرفته تهدیدها و فرصتهایی را به همراه دارد که با برنامهریزی مناسب برای برطرف کردن تهدیدها، میتوان سطح رفاه و آسایش جامعه را افزایش داد.
بسیاری از شرکتهای بزرگ تجاری و دستگاه و نهادهای دولتی در برخی کشورها در حال سیاستگذاری و تدوین استاندارد برای بهرهگیری از اینترنت اشیا هستند و در این راستا مسئولان جمهوری اسلامی ایران نیز برنامهریزیهایی برای ورود به این عرصه جدید انجام دادهاند. معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در این خصوص گفت: اینترنت اشیا مرحله بلوغ «ای.سی.تی» (ICT) است.
با بهرهگیری از این فناوری پیشرفته از حوزه مجازی به دنیای واقعی وصل میشویم و از خدمات آن استفاده میکنیم.
دکتر امیرحسین دوایی، ارتقای کیفیت زندگی مردم، افزایش بهرهوری و ایجاد فضای جدید کسب و کار و بازارسازی را از جمله مزایای این فناوری پیشرفته اعلام کرد.
وی از راهاندازی شورای راهبردی اینترنت اشیا در وزارت ارتباطات خبر داد و افزود: این شورا در راستای ایجاد زیرساختهای قانونی و تعیین استانداردها و پروتکلها در این حوزه، راهاندازی شده است.
معاون وزیر ارتباطات ادامه داد: در صورتیکه زیرساختهای خاص این فناوری پیشرفته در کشور حتی با کمکهای مجموعههای بینالمللی ایجاد شود، فضایی برای کسب و کار فراهم خواهد شد که بسیار وسیع و گسترده است.
دوایی با بیان اینکه ایجاد زیرساخت در این حوزه وظیفه دولت است، تصریح کرد: کارهای زیربنایی در این حوزه باید به نحو مطلوب انجام شود تا زمینه ورود فعالانه افراد نوآور، بخش خصوصی و شرکتها به حوزه توسعه خدمات بر مبنای «آی.او.تی»(IOT) فراهم شود.
معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: برنامههایی داریم که بتوانیم در دانشگاهها به نوعی محیط های آزمون که هم جنبه آموزشی و هم جنبه پژوهشی دارد، به تدریج شکل گیرد.
وی گفت: برخی دانشگاههای کشور براساس ظرفیت و توانایی خود وارد کاربرد خاص «آی.او.تی»(IOT) میشوند، مثلا یک دانشگاه در بخش حمل و نقل و دانشگاههای دیگری در حوزههایی مانند سلامت، اتوماسیون و بهرهوری انرژی ساختمان فعالیت کنند. حدود ۵۰ میلیارد اشیا تا سال ۲۰۲۰ به هم متصل میشوند استاد دانشگاه علم و صنعت ایران افزود: تا سال ۲۰۲۰ میلادی نزدیک به ۵۰ میلیارد اشیا به هم متصل میشوند و انجام این کار بزرگ نیاز به برنامهریزی، تامین تجهیزات و اینترنت لازم دارد.
علی اکبر جلالی ادامه داد: برخی کشورهای توسعه یافته، مطالعات و برخی اقدامات را در این زمینه انجام دادهاند و با موفقیتهایی که در این زمینه محقق کردهاند و بهرهگیری از این فناوری پیشرفته را در برنامههای بلندمدت خود گنجاندهاند.
اینترنت اشیا انقلابی عظیم در حوزه فناوری وی اینترنت اشیا را انقلابی بزرگ و عظیم در حوزه فناوری دانست و گفت: شهر هوشمند با اینترنت اشیا دست یافتنی خواهد بود.
جلالی افزود: برخی کشورهای پیشرفته اقدامات خوبی در حوزه اینترنت اشیا انجام دادهاند، ما نیز باید با برنامهریزی علمی و سنجیده، بتوانیم همپای آنها برای دستیابی به این فناوری نوین به پیش برویم.
استاد دانشگاه علم و صنعت ایران با بیان اینکه مقوله اینترنت اشیا باید بصورت علمی و با کمک بخش خصوصی پیش رود و نباید دولتی شود، تاکید کرد: دولت هم باید زیرساختهای این کار مهم را فراهم کند تا این موضوع مهم به نحو مطلوب در جامعه نهادینه شود.
جلالی گفت: مسئولان و دستاندرکاران متوجه اهمیت این فناوری مدرن شدهاند و اقداماتی را برای بهرهگیری از آن با حضور افراد متخصص دانشگاهی، مسئولان ذیریط و بخش خصوصی در دست اجرا دارند.
وی به اشاره به وجود برخی چالشهای پیش روی اینترنت اشیا در کشور، تدابیر لازم برای رفع این چالشها را برای بهرهمندی کافی مردم از این فناوری پیشرفته خواستار شد.
استاد دانشگاه علم وصنعت ایران، امنیت را عمدهترین چالش اینترنت اشیا عنوان کرد و افزود: این مشکل بزرگی است و باید با برنامهریزی مناسب آن را برطرف کرد.
وی یکی دیگر از چالشهای پیش روی کشور در بحث اینترنت اشیا را از جنس فرهنگی دانست و گفت: هر فناوری و پدیده نو که ایجاد و یا تولید میشود، به دقت برای بومیسازی و یا راهاندازی آن در کشور تلاش نمیکنیم و این تاخیر سبب عقبافتادگی در ابعاد مختلف میشود.
جلالی با بیان اینکه اعتبار، وقت و انرژی را به جای دولت الکترونیک باید صرف اینترنت اشیا کرد، افزود: به نظر میرسد در موضوع دولت الکترونیک، کند عمل کردیم و اکنون باید خود را با روشهای جدید تطبیق دهیم.