ایتنا- تمدید دوران حفاظت اپراتور فیبرنوری به هیچ وجه جلوی سرمایهگذاری دارندگانFCP در بخش ایجاد شبکه انتقال از طریق فیبرنوری را نمیگیرد.
«دوران حفاظت اپراتور فیبرنوری تمدید شد». این خبری است که در چند هفته گذشته برخی از فعالان شرکتهای اینترنتی مطرح کردهاند. خبری که مسئولان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات هنوز آن را نه تائید و نه تکذیب کردهاند.
بحث بر سر تمدید دوران حفاظت از اپراتور فیبرنوری یا چهارم، از پاییز سال گذشته و در مراسم ارائه پروانههای جدید اینترنتی (FCP) بر سر زبانها افتاد. هر چند در آن زمان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی(رگولاتوری)، اعلام کرد که کمیسیون این سازمان تاکنون مصوبهای در خصوص تمدید مجدد دوران حفاظت این اپراتور نداشته است.
اما حالا و با باز شدن پای یک شریک تجاری در این پروژه که از تعهدات خود بسیار عقب مانده است، تمدید دوران حفاظت اپراتور فیبرنوری(که مرداد ماه سال جاری به پایان میرسید) دوباره به شکل جدیتری مطرح شده است. تمدید مجدد پروانه این اپراتور، به معنی قرار گرفتن فعالیت دارندگان پروانه FCP در هالهای از ابهام است. پروانههایی که به شرکتهای اینترنت پرسرعت یا همان PAPها این اجازه را میدهد تا برای مقابله با انحصار شرکت مخابرات در زمینه دسترسی به امکانات زیرساختی، شبکه خودشان را با کمک تکنولوژی فیبرنوری ایجاد کنند. اما و اگرهای اپراتور فیبرنوری اپراتور فیبرنوری از دیگر پروژههایی است که در دولت گذشته کلید اجرای آن زده شد و در نهایت بعد از به نتیجه نرسیدن بخشهای اصلی تعهداتش، ادامه اجرای آن به دولت یازدهم واگذار شد.به دنبال رشد چشمگیر فناوری اتصال فیبرنوری به منازل در جهان، در ایران نیز مسئولان دولت دهم در سال ۸۹، طرح اتصال منازل به فیبرنوری توسط اپراتور چهارم را بهعنوان یکی از راههای برونرفت از عقبماندگی دیجیتال کلید زدند.
در نهایت در سال ۹۱ پروانه فعالیت در این حوزه به شرکت ایرانیاننت سپرده شد. براساس این پروانه، اپراتور چهارم باید پورتهای دسترسی از طریق فیبر نوری را برای کاربر نهایی با حداقل سرعت ۲۰ مگابیت بر ثانیه و قابل توسعه تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه فراهم کند.
اپراتور فیبرنوری از دیگر پروژههایی است که در دولت گذشته کلید اجرای آن زده شد و در نهایت بعد از به نتیجه نرسیدن بخشهای اصلی تعهداتش، ادامه اجرای آن به دولت یازدهم واگذار شد.به دنبال رشد چشمگیر فناوری اتصال فیبرنوری به منازل در جهان، در ایران نیز مسئولان دولت دهم در سال ۸۹، طرح اتصال منازل به فیبرنوری توسط اپراتور چهارم را بهعنوان یکی از راههای برونرفت از عقبماندگی دیجیتال کلید زدند.
در نهایت در سال ۹۱ پروانه فعالیت در این حوزه به شرکت ایرانیاننت سپرده شد. براساس این پروانه، اپراتور چهارم باید پورتهای دسترسی از طریق فیبر نوری را برای کاربر نهایی با حداقل سرعت ۲۰ مگابیت بر ثانیه و قابل توسعه تا ۱۰۰ مگابیت بر ثانیه فراهم کند.
مدت اعتبار این پروانه ۱۰ سال از زمان صدور پروانه و قابل تمدید برای سه دوره پنجساله تعیین شده است.همچنین سازمان رگولاتوری برای این اپراتور دوره حفاظت بازار و امنیت سرمایهگذاری در نظر گرفته است به طوری که به مدت چهار سال از تاریخ صدور این پروانه، پروانه جدیدی برای ایجاد شبکه مشابه صادر نخواهد کرد.
این سازمان، برای این اپراتور در طول مدت اعتبار اولیه پروانه، سقف تعداد پورت دایری را ۱۰ میلیون پورت در نظر گرفته بود. حالا نزدیک به دوماه به پایان دوران حفاظت این اپراتور زمان باقی نماندهاست و آنطور که از شواهد امر پیداست این اپراتور کمتر از ۵ درصد تعهداتش را نیز انجام نداده است.
مسئولان ایرانیاننت در چندسال گذشته دلایل مختلفی برای به انجام نرسیدن تعهداتشان مطرح کردهاند. از مدیریت ضعیف این پروژه و تغییر پیدرپی مدیرعامل مجری این اپراتور گرفته تا مقرون به صرفه نبودن اجرای طرح و درنظر گرفتن تعهدات بالای رگولاتوری در پروانه برای این اپراتور.
از نظر مدیران ایرانیان نت همین دلایل کافی بوده تا این اپراتور نتواند براساس تعهداتش گام بردارد و به همین خاطر نیز آنها در چند سال گذشته بارها بحث تمدید دوران حفاظت خود را مطرح کردهاند؛ خواستهای که هر بار نیز از سوی وزارت ارتباطات دولت تدبیر و امید با مخالفت همراه شده است.
اما اینبار مدیران این شرکت که براساس خبرها توانستهاند بعد از رفع تحریم برای خود یک سرمایهگذار خارجی مطمئن پیدا کنند، از وزارت ارتباطات خواستهاند با توجه به نزدیک شدن دوران پایان حفاظت از پروانه اپراتور چهارم، این دوران مجدداً تمدید شود تا این اپراتور بتواند در یک دوره جدید با کمک سرمایهگذار خارجی خود، به تعهدات پروانه خود بعد از نزدیک به ۴سال عمل کند.
FCPهای نگران درحال حاضر جدی شدن بحث تمدید دوران حفاظت اپراتور فیبرنوری، شرکتهای اینترنتی دارنده پروانه جدید ارتباطات ثابت یا همان FCP را نگران کرده است. پروانه FCP که قرار بود شرکتهای اینترنتی را از بنبست انحصار شرکت مخابرات ایران در بخش سیممسی و شبکه انتقال خارج کند و به آنها اجازه دهد که با کمک فیبر نوری خدمات خود را گسترش و سرویسهای نوینی را هم در اختیار کاربرانشان بگذارد.
محمد اسمی، مدیرعامل شرکت گسترش ارتباطات مبنا و یکی از ۱۳ شرکت دارنده FCP اعلام میکند که دولت تنها زمانی میتواند به وعده خود برای ارائه اینترنت با کیفیت عمل کند که سرویسهای اینترنت با سرعت ۲۰ مگ به بالا در اختیار کاربران بگذارد و چنین سرویسی هم به جز ارائه بر بستر فیبرنوری امکانپذیر نیست.
اسمی در این خصوص میگوید:«شرکتهای دارنده پروانه FCP خود را آماده کردهاند که با پایان دوران حفاظت اپراتور فیبر نوری، سرویسهای متنوعی مبتنی بر فیبرنوری را در اختیار کاربرانشان بگذارند و اگر قرار به تمدید دوران حفاظت این اپراتور باشد،باید بگویم علاوه بر اینکه دارندگان پروانه FCP سرمایهگذاریهای خود در این بخش را از دست میدهند،کشور نیز در گسترش خدمات فیبرنوری عقب خواهد افتاد.»
وی در ادامه میافزاید:« هر کشوری برای اینکه یک اپراتور ارتباطی بزرگ تربیت کند یک دوره زمانی مشخصی را تحمل میکند تا اپراتور داخلی به سطحی از بلوغ برای اجرای پروژههای آن کشور برسد. بنابراین ممکن است که با تمدید دوران حفاظت ایرانیاننت و کمک یک شریک خارجی به این شرکت،در دوسال آینده پروژه اتصال منازل به فیبرنوری به انجام برسد، اما این تصمیم باعث میشود که دیگر در کشور یک اپراتور داخلی بزرگ که توانایی قبول پروژههای بینالمللی هم داشته باشد را به وجود نیاوریم. »
این فعال حوزه اینترنت با اعلام اینکه شرکتهای دارنده پروانه FCP انتظار دارند دوران حفاظت از پروانه اپراتور فیبر نوری تمدید نشود، تأکید میکند که وزارت ارتباطات باید شرایطی فراهم کند که اپراتور فیبرنوری و شریک خارجیاش در یک فضای رقابتی خدمات فیبرنوری در کشور را گسترش دهند.
اسمی تصریح میکند انتظار شرکتهای FCP این است که وزارت ارتباطات از آنها حمایت کند اما اگر قرار به حمایت هم نیست باید بین بازیگران این بازار یک فضای برابر به وجود بیاید تا وزارتخانه هم به هدف اصلی خود یعنی گسترش فیبر نوری در کشور برسد.
گفتنی است در حالی که بسیاری از دارندگان FCP شمارش معکوس برای تمدید دوران حفاظت اپراتور فیبرنوری را آغاز کردهاند،اما مسئولان سازمان رگولاتوری اعلام میکنند که هنوز در این زمینه هیچ چیز به صورت قطعی مشخص نشدهاست. در این زمینه عباسی شاهکوه، معاون بررسیهای فنی و صدور پروانه این سازمان با تأکید براینکه هنوز تمدید دوران حفاظت اپراتور فیبرنوری مشخص نیست میگوید :«ما در حال بررسی جنبههای مختلف این تمدید هستیم و اگر تصمیم به تمدید این دوران حفاظت گرفته شود احتمالاً این تمدید در کل کشور به اجرا در نخواهد آمد و تنها در محدودههای جغرافیایی مشخصی به اجرا در خواهد آمد.»
عباسی تأکید میکند که تمدید دوران حفاظت اپراتور فیبرنوری به هیچ وجه جلوی سرمایهگذاری دارندگانFCP در بخش ایجاد شبکه انتقال از طریق فیبرنوری را نمیگیرد. براساس اظهارات معاون رگولاتوری، آنچه باعث ایجاد انگیزه در وزارت ارتباطات برای تمدید دوران حفاظت این اپراتور شد ورود یک سرمایهگذار خارجی به پروژه فیبرنوری بود. عباسی تأکید میکند که هنوز در این زمینه تصمیم قطعی گرفته نشده است اما در صورت تمدید این دوران حفاظت، شرایط و دغدغههای FCPها هم مدنظر قرار خواهد گرفت. منبع : ایران