اکثر آیفونهایی که در دست دارید در یکی از مرموزترین کارخانجات دنیا تولید میشود، محیطی که خشونت در آن از پایگاههای نظامی هم بیشتر است.
به گزارش ایتنا از مهر، روزنامه گاردین در مطلبی خواندنی به انتشار بخشهایی از کتاب «یک دستگاه: تاریخچه رمزآلود آیفون» نوشته برایان مرچنت پرداخته که در آن دنیای غیرقابل تصور کارخانجات تولید آیفون در چین به تصویر کشیده شده است.
اکثر آیفونهایی که در سراسر دنیا به عنوان یک محصول جذاب به کار گرفته می شوند در کارخانه یا به تعبیری پارک علم و فناوری «لانژوا» واقع در مجموعه عظیم Foxconn City تولید میشود. در واقع می توان گفت این مجموعه که در ژنزن واقع شده، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان تجهیزات الکترونیکی در دنیاست که مشتریانی همچون نوکیا، اپل، سونی و اچ.پی دارد.
اگرچه در ظاهر امر اینگونه به نظر میرسد که کارخانه لانژوا به جهت تولید آیفونها، باید یکی از بهترین و جذابترین کارخانجات دنیا باشد اما واقعیت چیز دیگری است. بسیاری این کارخانه را در زمره مرموزترین و ناشناخته ترین کارخانجات دنیا هم قرار میدهند.
صف متقاضیان کار در Foxconn City
نیروهای امنیتی در تمامی دروازه های ورودی حضور دارند، کارگران نمی توانند بدون کارت شناسایی مخصوص وارد کارخانه شوند و از اثر انگشت رانندگانی که بار و تجهیزات وارد کارخانه می کنند اسکن گرفته می شود.
در اینجا خبرنگاران بدون هماهنگی اجازه ورود ندارند. چندی پیش یک خبرنگار رویتر به دلیل تصویربرداری آن هم از محوطه بیرونی کارخانه، از خودرویش بیرون کشیده شد و مورد ضرب و شتم قرار گرفت. بر روی دیوار این کارخانه، چنین تابلویی جلب نظر میکند: متخلفان تحویل پلیس میشوند.
وقت ناهار برای کارگرانی که آیفونها را میسازند
با این توصیفات میتوان گفت کارخانهای که آیفونها در آن تولید میشود محیطی خشنتر از پایگاههای نظامی دارد!
بر روی تمامی آیفونها و بر اساس قانونی مشخص، این عبارت درج شده است: طراحی شده توسط اپل در کالیفرنیا، مونتاژ در چین. در واقع آیفونها به دست چینی هایی ساخته می شود که سهم غیرقابل انکاری در توسعه اقصادی کشورشان دارند.
جالب اینجاست که آیفونها در مجموعه کارخانجاتی (Foxconn City) تولید می شوند که ۱.۳ میلیون نفر در آن مشغول به کار هستند و کارخانه لانژوا حدود ۴۵۰ هزار تن از آنها را در خود جای داده است.
اکثر کارگرانی که آیفونها را میسازند هر روز از این دروازه کثیف عبور میکنند
با این حال آمارها نشان میدهند که شمار این افراد به تدریج در حال کم شدن است. علت هم روشن است: شرایط کار در این کارخانه سخت تر از قبل شده و همزمان آمار خودکشی کارگران افزایش یافته است. روند خودکشیها از سال ۲۰۱۰ آغاز شد. در آن سال ۱۸ مورد خودکشی صورت گرفت که از این تعداد ۱۴ تن بر اثر سقوط از ارتفاع جان خود را از دست دادند.
تداوم این روند رسانه ها را بر آن داشت که به بررسی خودکشی در خانه آیفون بپردازند. اما اوضاع نشان می دهد که تغییری صورت نگرفته تا جایی که کارگران همچنان در شیفتهای ۱۲ ساعته کار میکنند. کارگرها باید در سکوت کار کنند و در صورت بروز اشتباه و مختل شدن خط تولید به شدت تنبیه میشوند. برخی کارگران این کارخانه را «تله روباه» عنوان میکنند زیرا در ظاهر گول زننده اما در باطن چیز دیگری است.