--------------------- رپرتاژ آگهی ---------------------
مساجد استانبول از اماکن دیدنی بسیار مهم و زیبای توریستی ترکیه محسوب می شود، در واقع استانبول به داشتن مساجد و معماری عثمانی باقی در این مساجد در دنیا مشهور است. استانبول تا سال 1453 پایتخت امپراطوری عثمانی بوده و جالب است بدانید که پیش از آن هم در دوره کنستانتینوپل به همراه روم به عنوان پایتخت یونان انتخاب شده بود. استانبول تنها شهر دنیاست که بین دو قاره، آسیا و اروپا، قرار گرفته است. علاوه بر این، استانبول بزرگ ترین شهر ترکیه نیز می باشد و در آن بیش از 3000 مسجد بنا شده که در این بین 6 مسجد از بایدهای سفر با تور ترکیه محسوب می شود. بازدید از این 7 مسجد دیدنی و البته تاریخی جاذبه توریستی اصلی و مهم استانبول محسوب می شوند. اما دلیل این همه شهرت و محبوبیت چیست؟ درواقع مساجد استانبول نظیر مسجد ایاصوفیه امضای فرهنگی و معماری تاریخ استانبول است و مساجد استانبول در ترکیه نقشی فراتر از مکانی برای عبادت دارند.
مسجد ایاصوفیه استانبول
مسجد ایاصوفیه به گنبد بزرگ خود مشهور است و تاریخ استانبول در آن نهفته است. ایاصوفیه در سال 360 به عنوان کلیسای بزرگ ساخته شد و در طی سالها دستخوش تغییراتی شد تا در تاریخ 1453 به دستور سلطان عثمانی به مسجد تبدیل و تا تاریخ 1931 مسجد باقی ماند. در سال 1931 به دلیل معماری غنی و تاریخی و تاریخ نهفته در بنا، ایاصوفیه به ستور آتاتورک به موزه تبدیل شد.
جالب است بدانید که ایاصوفیه تقریبا به مدت 1000 سال بزرگترین کلیسای جهان بود.
مسجد سلطان احمد استانبول – مسجد آبی استانبول
مسجدی زیبا از قرن 17 ام که درست روبه روی مسجد ایاصوفیه قرار دارد و به دلیل کاشی کاری ها و سرامیک های زیبای آبی رنگ در دیوار های داخلی مسجد به نام مسجد آبی مشهور است. مسجد سلطان احمد یا همان مسجد آبی از دیگر مساجد استانبول متمایز است و این تفاوت در تعداد مناره های آن است، درحالیکه دیگر مساجد ترکیه تنها دارای 4 الی 2 مناره اند مسجد آبی دارای 6 مناره است. ساخت مسجد آبی از سال 1609 شروع و تا سال1616 در دوره پادشاهی سلطان احمد به طول انجامید و آخرین مسجد ساخته شده در دوره عثمانی است.
مسجد سلطان سلیمان استانبول – مسجد سلیمانیه استانبول ترکیه
مسجد سلیمانیه دومین مسجد بزرگ استانبول و یکی از معروف ترین اماکن دیدنی استانبول است. مسجد سلیمانیه، این شاهکار معماری تاریخی در قرن 16 ام توسط معمار معروف و توانمند عثمانی، معمار سنان ساخته شد. مسجد سلیمانیه به نام بزرگ ترین و مهم ترین پادشاه عثمانی، پادشاه سلیمان نام گذاری شد و مسجدی زیبا از مناره های بلند با معماری عثمانی و گنبدی بزرگ با معماری بیزانس کلیسای ایاصوفیا بنا شده است. مسجد سلیمانیه مسجدی بزرگ با 4 مناره است و مقبره سلطان سلیمان، خرم همسر ایشان و معمار سنان هر سه در این مسجد قرار دارند.
مسجد رستم پاشا
این دُر درخشان و جواهر مخفی معماری عثمانی، توسط معمار معروف، معمار سنان ساخته شده است. این مسجد کوچک و باشکوه، به دستور رستم پاشا، صدراعظم سلطان سلیمان ساخته شده است. زمانی که صحبت از کاشیکاریهای زیبا باشد، اکثر افراد نام مسجد آبی را ذکر میکنند در حالی که باارزشترین کاشیکاریهای ایزنیک در این مسجد دیده میشوند. این مسجد در یک مکان کاملا در دسترس در چند قدمی بازار ادویه یکی دیگر از جاذبههای گردشگری استانبول واقع شده است.
مسجد جدید
این مسجد به نام والده سلطان، به معنای مادر پادشاه، ساخته شده است. علیرغم نامش که مسجد جدید است، قدمت آن به ۳۵۰ سال پیش باز میگردد. مثل میدان سن مارکوی ونیز، در میدان جلوی این مسجد نیز کبوترهایی همواره در حال پرواز هستند. مسجد جدید یکی از جاذبههای بخش تاریخی شهر استانبول است که در کنار بازار ادویه در گلدن هورن و در جنوبیترین قسمت پل گالاتا قرار دارد.
مسجد اورتاکوی (Ortaköy)
این مسجد که نام فعلی آن، مسجد مجیدیهی اعظم است، به عنوان مروارید تنگهی بسفر شناخته میشود که به خاطر دو ویژگی متمایزش، معروف است. یکی سبک معماری گوتیک و دیگری قرار گرفتن در منطقهی زیبا و دیدنی اورتاکوی در تنگهی بسفر. کسانی که از تورهای قایقسواری استفاده میکنند، منظرهی زیبایی از این مسجد را مشاهده خواهند کرد، به علاوه، از داخل مسجد نیز چشمانداز زیبایی از تنگهی بسفر نمایان است. این بنا یکی از جاذبههای گردشگری است که فرهنگ آمیخته از شرق و غرب استانبول را به زیبایی هر چه تمامتر به نمایش میگذارد.
مسجد بایزید 2
مسجد بایزید دوم از قدیمی ترین مساجد استانبول است که در یک مجموعه عظیم و قرن شانزدهمی در استانبول به چشم می خورد. مسجد بایزید دوم در زمان امپراتوری عثمانی ظرف مدت 5 سال به فرمان سلطان بایزید دوم ساخته شد. این مسجد از گرانیت و مرمر ساخته شد و در کنار گنبد آن دو مناره قرار داده شده است. در معماری مسجد بایزید دوم که یک گنبد مرکزی، چندین نیم گنبد و یک فضای مرکزی برای برگزاری نماز جماعت دارد، از معماری بیزانتینی کلیسا و مسجد ایاصوفیه الهام گرفته شده است. این مسجد در میدان بایزید، در نزدیکی بازار بزرگ استانبول (گرند بازار) و همچنین بقایای باستانی تئودوسیوس قسطنطنیه واقع شده است.