ایتنا - ماهواره گایا بخشی از کهکشان را مشاهده کرد تا مکان و سرعت ستارگان را پایش نماید.
به گزارش ایتنا و به نقل از space، پژوهشهای جدید نشان میدهند که احتمالاً میلیاردها سال پیش، یک ادغام کهکشانی در راه شیری، سبب پیدایش یک «بچهستاره» شده است. دانش ما درباره این انفجار برای تشکیل ستاره، از دادههای ماهواره آژانس فضایی اروپا با نام گایا (Gaia) سرچشمه میگیرد که موقعیتها و سرعتهای ستارگان در سرتاسر کهکشانمان را پایش میکند و در ۲۲ ماه گذشته، بخشی از کهکشان راه شیری موسوم به «سحابی رو اوفیوچی» (Rho Ophiuchi) را مورد پایش قرار داده است.
این یافته بدان معناست که حجم جدیدی از گاز باید وارد عمل شده باشد و از نظر پژوهشگران، این حجم گاز، از ادغام راه شیری با یک کهکشان ماهوارهای (satellite galaxy) حاصل شده است. چنین ادغامی میتواند توضیح مناسبی برای برخی از تغییرات در عمر و جرم ستارگان و همینطور فواصل مورد مشاهده فراهم نماید. افزون بر این، مشهور است که راه شیری محصول ادغامهای کهکشانی در زمانهای گذشته است و نیز قرار است چند میلیارد سال دیگر با کهکشان همسایه یعنی آندرومدا برخورد داشته باشد. از اینرو نتایج با دیگر کارهای علمی پیرامون کهکشان خودمان نیز همخوانی دارند.
بنابراین، مدتزمان شکلگیری ستاره مورد مشاهده، بههمراه میزان زیادی جرم که در این فرایند درگیر بوده نشان میدهند که کهکشان راه شیری دچار اغتشاش بیرونی بوده که نزدیک به پنج میلیارد سال پیش آغاز شده و به احتمال بسیار زیاد، این اغتشاش بیرونی، چیزی جز ادغام کهکشانی نبوده است.
پژوهشگران این اطلاعات را با استفاده از گایا که به فواصل ستارگان دقت میکند، بدست آوردهاند. بدینترتیب آنها میتوانند موقعیت ستارگان را برای نخستینبار با دقت مشخص نمایند.
دانشمندان میگویند این مشاهدات با مدلهای کیهانشناختی کنونی، کاملاً همخوانی دارند. سانتی روکا فابرگا (کیهانشناس و یکی از مشارکتکنندگان در این پژوهش) میگوید: «از دید گایا، کهکشان ما یک آزمایشگاه کیهانشناسی عالی است و میتوانیم در آنجا مدلهای خود را بیازماییم و آنها را در مقیاسی وسیعتر یعنی در سرتاسر کیهان قرار دهیم».