اینترنت ملی کاربران را از اینترنت بینالمللی بینیاز میکند؟
ایتنا - مسئولان حوزه فناوری میگویند شبکه ملی اطلاعات به معنای قطع اینترنت نیست، چیزی به نام اینترنت ملی وجود خارجی ندارد و قطع اینترنت به کارکردهای شبکه ملی اطلاعات ضربه میزند.
بهگفته معاون مرکز ملی فضای مجازی، شبکه ملی اطلاعات، شبکهای برای ارائه خدمات دولت الکترونیکی است و اینکه سرویسهای داخلی که در بستر اطلاعات داخلی ارائه میشوند و به خارج نیاز ندارند، سرویسهای پایداری داشته باشند، نه اینکه هرچه شبکه ملی اطلاعات را تقویت کنیم، نیاز ما به اینترنت جهانی کمتر شود و بخواهیم محدودش کنیم.
به گزارش ایتنا از ایسنا، طرح شبکه ملی اطلاعات در کشور از اواخر سال ۱۳۸۴ مطرح و مهمترین دلیل پیادهسازی این شبکه در آن سال کاهش وابستگی به شبکه جهانی اینترنت اعلام شد. در سند «ضرورت تبیین الزامات شبکه ملی اطلاعات» آمده که شبکه ملی اطلاعات به عنوان زیرساخت ارتباطی کل فضای مجازی، شبکه همه شبکههای کشور است.
در روزهایی که اینترنت جهانی قطع شده بود و کاربران تنها قادر به استفاده از شبکه و سایتهای داخلی بودند، این موضوع به ذهنها متبادر شد که مقصود از ایجاد شبکه ملی اطلاعات، قطع کلی اینترنت جهانی است؛ این در حالی است که مسوولان حوزه فناوری اطلاعات، از جمله محمدجواد آذری جهرمی - وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- بارها به این موضوع اشاره کردند که شبکه ملی اطلاعات به معنای قطع اینترنت نیست، چیزی به نام اینترنت ملی وجود خارجی ندارد و قطع اینترنت به کارکردهای شبکه ملی اطلاعات ضربه میزند.
البته صحبتهای غیرکارشناسی و بدون آگاهی هم به این برداشتهای بهزعم مسوولان اشتباه از شبکه ملی اطلاعات کمک کرده و به همین دلیل است که با وجود تلاشهایی که تا پیش از این برای تبیین هدفهای شبکه ملی شده و از آن به اینترنت ملی تعبیر میشود، اکنون برای تصحیح این تفکر راه درازی در پیش است.
سرویسهایی پابهپای سرویسهای خارجی
در این راستا امیر خوراکیان - معاون فرهنگی اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی- در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه باید بتوانیم پابهپای سرویسهای خارجی، سرویسهای داخلی پایدار مبتنی بر دانش و فناوری بومی و فرهنگ و اقتضائات کشور داشته باشیم، اظهار کرد: این روزها بهدلیل شرایطی که پیش آمده، عدهای برداشتشان این است که منظور از شبکه ملی اطلاعات یعنی بستن اینترنت جهانی و محدودیت در آن؛ در حالی که هیچکس چنین حرفی را نزده و چنین باوری ندارد.
وی ادامه داد: مردم اتفاقی که در زمان قطعی اینترنت پیش آمد را با چیزی که ما از آن به عنوان یک آرمان پیشرفته نام میبریم و الان کشورهای اروپایی به آن رسیدند، مقایسه میکنند. بسیاری از کشورهای اروپایی به این رسیدند که باید سرویسهای بومی داشته باشند و نباید همه چیز را در اختیار یک سرویس خارجی قرار دهند، چون اینجا دیگر مساله ردوبدل کردن پیام، فیلم و عکس در فضای مجازی مطرح نیست، بلکه مساله اقتصاد است.
معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی با بیان اینکه خدمات، بهداشت و درمان، کشاورزی، آموزش و کسبوکار، همه در فضای مجازی عرضه میشود، افزود: شبکه ملی اطلاعات، شبکهای برای ارائه خدمات دولت الکترونیک است و نباید اجازه دهیم که این اطلاعات و خدمات به خارج از کشور برود. معنی شبکه ملی این است که سرویسهای بومی و ملی در داخل ارتباطات داشته باشند، در داخل ردوبدل شوند و پایدار باشند و امکان حمله به این زیرساختها و سرویسها از خارج به حداقل برسد و این بحثها با استفاده از اینترنت جهانی متفاوت است.
خوراکیان با بیان اینکه منظور از راهاندازی شبکه ملی اطلاعات، محدودیت در سرویسها و اینترنت جهانی نیست، گفت: تعبیر اینترنت ملی تعبیر غلطی است و تعبیر درست، شبکه ملی اطلاعات است. یکی از مزایای این شبکه، نیاز کمتر به خارج از کشور است که البته از آن بهاشتباه برداشت شده، در حالی که مثلا برای ایمیل زدن به یک نفر که در داخل کشور است، نیازی نیست اطلاعات خارج برود و برگردد و این کاری است که شبکه ملی اطلاعات میکند. اینطور نیست که بگوییم هرچه شبکه ملی اطلاعات را تقویت کنیم، نیاز ما به اینترنت جهانی کمتر میشود و به آن نیاز نداریم و بخواهیم محدودش کنیم.
تلاش برای ارائه سرویسهای پایدار
وی با بیان اینکه محدودیت در اینترنت، بههیچوجه در مصوبه شبکه ملی اطلاعات وجود ندارد، افزود: شبکه ملی اطلاعات یعنی سرویسهای داخلی که در بستر اطلاعات داخلی ارائه میشوند و به خارج نیاز ندارند، سرویسهای پایداری داشته باشند. در عصر حاضر جنگ سایبری وجود دارد و همه کشورها لشگر سایبری دارند و امکان حمله سایبری از طریق اینترنت وجود دارد. به همین دلیل لازم است ما ضریب امنیت و پایداری سرویسهای ملیمان را بالا ببریم.
معاون فرهنگی، اجتماعی و امور محتوایی مرکز ملی فضای مجازی با تاکید بر ارزیابی پایداری و کارآمدی این خدمات خاطرنشان کرد: شبکه ملی اطلاعات یعنی اینکه سرویسها و خدمات عمومی مورد نیاز مردم، در داخل بهصورت پایدار و اطمینانآور و امن، قابل دسترسی باشد. کاربران میتوانند از این خدمات استفاده نکنند، اما این پایداری به آن معناست که اگر کسی که صاحب سرویس بینالمللی است، اراده کرد، شما را از آن خدمت محروم کند، شما از کل آن خدمت محروم نشوید و مابهازای داخلی آن را داشته باشید و کشورهایی که با ما به هر دلیل در تعارض هستند و شرکتهای بزرگ جهانی که دنیا را بلعیدند، به این سرویسها مسلط نباشند.
خوراکیان در پاسخ به اینکه وزارت ارتباطات انتظارات مرکز ملی از تحقق شبکه ملی اطلاعات را تا چه اندازه محقق کرده است؟ گفت: برای این موضوع اندازه نمیتوان قرار دارد و قضاوت سخت است. اگر بخواهیم منصف باشیم، قطعا زحمات زیادی در دو سال اخیر کشیده شده و شبکه ملی اطلاعات پیشرفتهایی داشته، اما آیا این پیشرفت به آن اندازه که میتوانسته باشد، بوده؟ خیر. با چنین پیشرفتهایی شبکه ملی اطلاعات بهاینزودی محقق نمیشود. بنابراین کار باید سرعت بیشتری پیدا کند، سرمایهگذاری روی آن افزایش یابد.
وی ادامه داد: نقدهای مرکز ملی فضای مجازی به پیشرفت شبکه ملی اطلاعات، از منظر سیاسی نیست. اینجا یک مرکز کارشناسی است و ما سعی میکنیم نقدهایمان با توجه به برگزاری جلسات کارشناسی و با مکاتبات و گزارشهای فنی باشد، زیرا دنبال پیشرفت کشور و کار اصولی هستیم. دستور مقام معظم رهبری که رئیس جمهوری از آن نام بردند، هم با همین رویکرد است که کار باید سرعت بیشتری بگیرد و با زمانبندی و تعیین تکلیف دقیقتری بتواند محقق شود.