ایتنا - اگر احساس تنهایی میکنید، به خاطر داشته باشید که موجودات زنده و بیشماری وجود دارند که دهها هزار پا بالای سر شما شناور هستند!
جوّ زمین پر از میکروب است
سايت خبری ايتنا , 28 دی 1399 ساعت 22:06
ایتنا - اگر احساس تنهایی میکنید، به خاطر داشته باشید که موجودات زنده و بیشماری وجود دارند که دهها هزار پا بالای سر شما شناور هستند!
از آنجا که دانشمندان مطالب بیشتر و بیشتری در مورد زندگی این موجودات و نحوهٔ تعامل آنها با سطح زمین یاد گرفتهاند، این پرسش را مطرح میکنند که آیا این موجودات میتواند در ابرهای زهره یا سیارات عجیبوغریبتر هم پنهان شوند یا نه.
به گزارش ایتنا و به نقل از Space، دیوید اسمیت که در مرکز تحقیقات ایمز ناسا در کالیفرنیا به مطالعهٔ زندگی در جوّ میپردازد، میگوید: «ما انسانها ساکنین کف اقیانوس اتمسفر هستیم و واقعاً نمیدانیم مرز بیوسفر زمین تا چه ارتفاعاتی امتداد دارد». او میافزاید: «تقریباً در هر جایی که با هواپیما و بالنهای ناسا نمونهبرداری میکنیم، امضاهای حیات میکروبی را پیدا میکنیم».
میکروبها در دو لایهٔ جوّ قرار میگیرند. دیانا جنتری (یک دانشمند ایمز) میگوید: «میکروبها در تروپوسفر پایینی، بیشتر با خطر خشک شدن مقابله میکنند. بههمین سبب، ابرها برای آنان از جذابیت زیادی برخوردارند». او در ادامه میگوید: «اگر شما در جوّ معلق شوید، در معرض خطر از دست دادن سریع آب بدن خود خواهید بود. بنابراین ابرها در سطح پایین، مکانی عالی برای زندگی میکروبها هستند».
در همین حال، گفته میشود که زندگی در یک سطح بالاتر، یعنی در استراتوسفر، نیازمند مقابله با شرایط سختتر است؛ چرا که آنجا خشکتر و حتی اسیدی است. بدینترتیب، میکروبها معمولاً حداقل باید در حالت خفته باشند و پس از بازگشت به سطح زمین میتوانند از آن خارج شوند. البته برخی هم میمیرند و برخی هم پیش از اینکه در جوّ جاروب شوند، میمیرند.
بهنظر نمیرسد که حتی در بهترین شرایط هم، میکروبهای جوّی کار بیشتری بهجز تلاش برای زنده ماندن انجام دهند. آقای اسمیت میگوید: «ما تازه درک کردهایم که میکروارگانیسمهای سطح زمین چگونه به جوّ وارد میشوند، چه مدت در آن ارتفاع باقی میمانند و آیا از نظر فعالیت یا رشد و تولید مثل در سطح معنیداری فعالیت میکنند یا نه. باید در این زمینه کارهای بیشتری انجام دهیم و مطالب بیشتری بیاموزیم».
یکی از محدودیتهای اصلی این است که اگرچه ما به خوبی میدانیم سطح زمین بهشتی است که میکروبها میتوانند در آن به ماجراجوییهای خود بپردازند، اما سایر مناطق سیارهای منظومه شمسی بهطور حتم یا بهاحتمال زیاد با زندگی چندان سر سازگاری ندارند؛ هرچند که ممکن است در گذشتههای دور زیستپذیر هم بوده باشند. بهعنوان مثال، مکانی مانند ناهید برای جستجوی زندگی در جوّ آن، میتواند جذابیت داشته باشد و برخی دانشمندان هم اظهار داشتهاند که قطرات مایع در ارتفاع نزدیک به ۴۸ تا ۶۰ کیلومتر بالاتر از سطح آن، میتوانند در برابر محیط اسیدی و گرم معروف زهره یک پناهگاه ایجاد کنند.
این شرایط نامساعد برای زندگی به این معنی است که در سیاراتی مانند زهره، زندگی به جای اینکه مانند آنچه در زمین شاهد آن هستیم، برای همیشه در جوّ باقی میماند و این ماندگاری بهمعنای آن است که میکروبها میتوانند مثلاً در هنگام بالا آمدن و رسیدن به سطح آن تولید مثل کنند.
کد مطلب: 63804
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/63804/جو-زمین-پر-میکروب