ایتنا - اکنون با انبوهی روبهرشد از مدارک و شواهد مبنی بر وجود دریاچههای زیریخی در مریخ روبهرو هستیم. اما آیا این دریاچهها واقعاً میتوانند میزبان زندگی باشند؟
آیا مریخ بهراستی زیستپذیر است؟
سايت خبری ايتنا , 10 بهمن 1399 ساعت 16:31
ایتنا - اکنون با انبوهی روبهرشد از مدارک و شواهد مبنی بر وجود دریاچههای زیریخی در مریخ روبهرو هستیم. اما آیا این دریاچهها واقعاً میتوانند میزبان زندگی باشند؟
مقالهٔ جدیدی که در نشریهٔ علمی Nature Astronomy منتشر شده نشان میدهد که شاید بهترین مکان برای یافتن زندگی در مریخ، در فاصلهٔ بیش از یککیلومتری و در زیر سطح آن باشد که اتفاقاً دانشمندان بهتازگی شبکهای کامل از دریاچههای زیریخی در آنجا کشف کردهاند.
به گزارش ایتنا و به نقل از Space، بهنظر میرسد که مطلوبترین مکان برای پیدا کردن آب مایع روی مریخ، در زیر کلاهک یخی قطب جنوب آن باشد. باید گفت که کشف چنین دریاچههایی روی زمین، از دههٔ ۱۹۷۰ میلادی و در قطب جنوب آغاز شد و اکنون نزدیک به ۴۰۰ مورد شناسایی شده است. بیشتر این موارد، توسط تکنیک «یخچالشناسی رادیویی» (که اساساً رادار است) یافت شدهاند. در این روش، تجهیزات موجود در یک هواپیمای پیمایشی و اکتشافی، پالسهای رادیویی از خود منتشر میکنند.
بخشی از سیگنال از سطح یخ بازتابیده میشود، اما بخشی از آن، از قسمت زیرین منعکس میشود – و شدت این انعکاس در جایی که بین یخ و آب مایع زیرین، مرزی وجود داشته باشد، بیشتر است. گفتنی است بزرگترین دریاچهٔ زیریخی در قطب جنوب، دریاچهای با نام وستوک است که ۲۴۰ کیلومتر طول، ۵۰ کیلومتر عرض و صدها متر هم عمق دارد و در فاصلهٔ ۴ کیلومتری در زیر سطح واقع شده است.
نشانههایی از وجود دریاچههایی مشابه در زیر کلاهک یخی قطب جنوبی مریخ، برای نخستینبار توسط بازتابهای رادار، در فاصلهٔ ۱٫۵ کیلومتری زیر سطح یخ و در منطقهای بهنام «اولتیمی اسکوپولی» کشف شد. این نشانهها در فاصلهٔ زمانی ماه مه سال ۲۰۱۲ و ماه دسامبر سال ۲۰۱۵ میلادی و با استفاده از ابزاری موسوم به MARSIS شناسایی شدند. لازم به توضیح است که MARSIS کوتهنوشت «رادار پیشرفتهٔ مریخ برای صدای زیرسطحی و یونوسفر» است. این ابزار توسط فضاپیمایی با نام «مارز اکسپرس» از نهاد فضایی اروپا حمل شد و از سال ۲۰۰۳ تاکنون، در حال گردش به دور زمین است.
کد مطلب: 63913
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/63913/آیا-مریخ-به-راستی-زیست-پذیر