کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

عکس روز ناسا

ستاره شمالی: ستاره قطبی و گرد و غبار اطراف آن

سايت خبری ايتنا , 11 ارديبهشت 1400 ساعت 22:37

ایتنا - ستاره قطبی در نزدیکی مرکز تصویر امروز قرار دارد. این تصویر به طور دیجیتالی دستکاری شده تا ستاره‌های کم نور اطراف دیده نشوند، اما در عین حال گاز و گرد و غبار سحابی شار میان‌کهکشانی (IFN) جلوه خاصی داشته باشد.


چرا نام دیگر ستاره قطبی، ستاره شمالی است؟ نخست آنکه ستاره قطبی نزدیکترین ستاره پرنور است که در راستای محور چرخش شمالی زمین قرار گرفته است. بنابراین، هنگام چرخش زمین، به‌نظر می‌رسد که ستارگان به دور آن می‌چرخند؛ در حالی که خود این ستاره همیشه در همان جهت شمال باقی می‌ماند و به همین دلیل است که آن را «ستاره شمالی» نیز می‌نامند. از آنجا که هیچ ستاره درخشانی در نزدیکی محور چرخش جنوبی کره زمین وجود ندارد، پس در حال حاضر هیچ ستاره جنوبی هم وجود ندارد.
 
گفتنی است هزاران سال پیش، محور چرخش زمین در جهتی کمی متفاوت‌تر از جهت امروزی آن قرار داشت؛ به‌طوری که ستاره کرکس نشسته (Vega) ستاره شمالی آن بود. گرچه ستاره قطبی، درخشان‌ترین ستاره آسمان نیست، اما به سادگی می‌توان آن را تشخیص داد؛ زیرا تقریباً با دو ستاره موجود در مجموعه ستارگان موسوم به قاشق بزرگ (بنات‌النعش)، در یک راستا قرار گرفته است.
 
ستاره قطبی در نزدیکی مرکز تصویر امروز قرار دارد. این تصویر به طور دیجیتالی دستکاری شده تا ستاره‌های کم نور اطراف دیده نشوند، اما در عین حال گاز و گرد و غبار سحابی شار میان‌کهکشانی (IFN) جلوه خاصی داشته باشد. سطح ستاره قطبی به آرامی سوسو می‌زند و همین امر موجب می‌شود تا در طی چند روز، چند درصد از روشنایی آن تغییر یابد.


کد مطلب: 64837

آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/64837/ستاره-شمالی-قطبی-گرد-غبار-اطراف

ايتنا
  https://www.itna.ir