ایتنا - دانشمندان میگویند یک انتقال آرام از انبساط به فاز انقباض آهسته وجود خواهد داشت.
فروپاشی جهان هستی شاید بسیار زودتر اتفاق بیفتد
18 ارديبهشت 1401 ساعت 21:45
ایتنا - دانشمندان میگویند یک انتقال آرام از انبساط به فاز انقباض آهسته وجود خواهد داشت.
دانشمندان مدل جدیدی از کیهان ابداع کردهاند که نشان میدهد انبساط شتابداری که در حال حاضر در عالم مشاهده میشود، ممکن است در حدود ۱۰۰ میلیون سال آینده پایان یابد و پس از آن به مرحله انقباض تبدیل شود.
پژوهشگران از جمله پل اشتاینهارد از دانشگاه پرینستون در نیوجرسی میگویند، همه اینها ممکن است «به طرز استثنایی» زود اتفاق بیفتد؛ زودتر از آنچه پیش از این فکر میکردیم.
اشتاینهارد به لایو ساینس میگوید: «به زمان ۶۵ میلیون سال پیش بازگردیم، این زمانی بود که سیارک چیکشلوب به زمین برخورد کرد و دایناسورها را از بین برد. در مقیاس کیهانی، ۶۵ میلیون سال بسیار کوتاه است.»
این مطالعه که ماه گذشته در مجله مقالات آکادمی ملی علوم ایالات متحده آمریکا (PNAS) منتشر شد، یادآور میشود که نوعی از انرژی تاریک (کوینتسنس) میتواند به پایان یافتن انبساط در حال شتاب کیهان منجر شود.
[توضیح: کوینتسنس در کنار مدلهای فانتوم، انرژی تاریک دینامیکی خلاء و انرژی تاریک دینامیکی، یکی از مدلهای انرژی تاریک است]
دانشمندان میگویند در پی این تغییر، یک انتقال آرام از انبساط به فاز انقباض آهسته وجود خواهد داشت.
چندین مطالعه از دهه ۱۹۹۰ نشان دادهاند که عالم بهسرعت در حال انبساط است و فضای میان کهکشانها اینک در مقایسه با آنچه میلیاردها سال پیش بود، بزرگتر شده است.
دانشمندان این نظریه را طرح کردهاند که یک نیروی مرموز به نام انرژی تاریک به این انبساط مشاهدهشده عالم شتاب میدهد.
آنها میگویند که انرژی تاریک با وارد کردن یک فشار منفی و دافعه، برخلاف گرانش رفتار میکند و سبب میشود که نرخ انبساط عالم ما به جای کاهش در گذر زمان، بیشتر شود و شتاب بگیرد.
فرانک ویلچک، برنده جایزه نوبل از موسسه فناوری ماساچوست، از انرژی تاریک به عنوان «اسرارآمیزترین واقعیت در سراسر علم فیزیک» و «واقعیتی که بیشترین ظرفیت را دارد تا پایههای فیزیک را به لرزه درآورد»، یاد کرده است.
در حالی که بسیاری از ویژگیهای انرژی تاریک ناشناخته مانده است، دانشمندانی از جمله آلبرت انیشتین این نظریه را مطرح کرده بودند که اثر آن ثابت است؛ به این معنی که جهان برای همیشه انبساط خواهد یافت.
در این نظریه پیشتاز، انرژی تاریک ممکن است یک ویژگی ذاتی فضا باشد و مقدار انرژی تاریک بر واحد حجم فضا ممکن است به عنوان «ثابت کیهانی» معین شود.
هرچند پژوهشگران دیگر پیشنهاد کردهاند که ماده تاریک در صورتی که وجود داشته باشد، ممکن است ثابت نباشد و از چیزی به کلی متفاوت به نام میدان کوینتسنس تشکیل شده باشد.
کد مطلب: 68452
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/68452/فروپاشی-جهان-هستی-شاید-بسیار-زودتر-اتفاق-بیفتد