ایتنا - گاهی اوقات افراد از زیر سروکله زدن با مسائل دردناک در میروند و از رسانههای اجتماعی به عنوان وسیلهای برای پرت کردن حواس استفاده میکنند، اما در نهایت این باعث میشود احساس بدتری پیدا کنند.
رسانههای اجتماعی چگونه بر سلامت ما تاثیر میگذارند و راهکارهای رهایی از آنها چیست؟
22 ارديبهشت 1401 ساعت 7:46
ایتنا - گاهی اوقات افراد از زیر سروکله زدن با مسائل دردناک در میروند و از رسانههای اجتماعی به عنوان وسیلهای برای پرت کردن حواس استفاده میکنند، اما در نهایت این باعث میشود احساس بدتری پیدا کنند.
بسیاری از ما روز خود را با چرخ زدن در اینستاگرام، توییتر، فیسبوک یا تیکتاک شروع میکنیم و به پایان میبریم. پراستفادهترین پلتفرم اجتماعی یعنی فیسبوک رکورد تعداد تقریبی ۲.۹۳ میلیارد کاربر فعال در سه ماهه اول سال ۲۰۲۲ را ثبت کرد و تیکتاک در سپتامبر ۲۰۲۱، از مرز یک میلیارد کاربر گذشت.
اخیرا مطالعه جدیدی در مورد بعضی از رفتارها توضیحی داد که میتواند نشاندهنده اعتیاد به تیکتاک باشد. تحلیلهای کارشناسان دانشگاه ترینیداد و توباگو دادههای ۳۵۴ دانشجوی کالج (۱۷۳ کاربر تیکتاک و ۳۱۳ کاربر فیسبوک) را بررسی کرد و به این نتیجه رسید که تیکتاک ممکن است رفتار وسواسی و وابستگی به این برنامک ایجاد کند.
از کاربران هر دو پلتفرم خواستند پرسشنامهای را پر کنند که شش سنجه را ارزیابی میکرد؛ سنجههایی چون اینکه آیا آنها در مورد تیکتاک یا فیسبوک افکار وسواسی دارند و آیا احساس میکنند که تمایلشان برای استفاده از این پلتفرمها در حال بیشترشدن است؟
همچنین از شرکتکنندگان پرسیدند که آیا از رسانههای اجتماعی برای فراموش کردن مشکلات خود استفاده میکنند و آیا سعی کردهاند زمانی را که در این پلتفرمها صرف میکنند، کاهش دهند و شکست خورده باشند؟
علاوه بر این، از آنها پرسیدند که آیا وقتی نمیتوانند از این پلتفرمها استفاده کنند کلافه میشوند و آیا استفاده از این پلتفرمها بر درس و کارشان تاثیر منفی میگذارد؟
آنهایی که در همه دستهبندیها بالاترین نمره را گرفتند، بیشتر از تیکتاک استفاده میکردند. در حالی که نتیجه نشان میداد بیشتر افراد (۶۸.۲ درصد) در معرض خطر اعتیاد به تیکتاک نیستند، ۲۵.۴ درصد در معرض خطر اندک بودند و ۶.۴ درصد در خطر کامل قرار داشتند.
در حالی که رسانههای اجتماعی راهی ایدهآل برای حفظ ارتباط با خانواده و دوستاناند و ثابت شد که در طول همهگیری بسیار مفید بودهاند، کارشناسان نگرانیهایی را در مورد چگونگی تاثیر منفی آن بر سلامت روانی افراد پیش کشیدهاند.
موسسه خیریه سلامت روان «مایند» (Mind) هشدار داد که «به طور دائم بمباران شدن» با افرادی که اخبار شغل جدید، رابطهها و تعطیلاتشان را به اشتراک میگذارند، ممکن است به دلیل مقایسه خود با دیگران، به کاهش اعتماد به نفس منجر شود.
گروه درمان اعتیاد بریتانیا «یوکیایتی» (UKAT) که موسسهای خصوصی برای درمان اعتیاد است، اعلام کرد که طبق مشاهدات آن، «میزان وابستگی جامعه به اینترنت افزایش یافته است».
نانو البوکرک، مشاور ارشد درمان یوکیایتی، میگوید: «ما این موضوع را میدانیم زیرا مردم را برای استفاده از رسانههای اجتماعی و اعتیاد به اینترنت درمان میکنیم و مستقیما شاهد افزایش تعداد افرادی بودهایم که از سال ۲۰۲۰ درمان کردهایم.»
در حالی که بعضی از افراد ممکن است ببینند که وقت گذاشتن برای رسانههای اجتماعی ممکن است گهگاه اثر منفی بر آنها بگذارد؛ دیگران ممکن است با اعتیاد جدی به رسانههای اجتماعی روبهرو شوند که بر زندگی روزانه آنها اثری درازمدت میگذارد.
نشانههای اینکه شما احتمالا مدت زیادی را آنلاین میگذرانید
تامل در مورد برخوردتان با رسانههای اجتماعی و در نظر گرفتن اینکه با آن چه احساسی پیدا میکنید، مفید است.
البوکرک میگوید: «اگر احساس بیقراری میکنید یا تمایل دارید بیش از حد سراغ پروفایلهایتان بروید، ممکن است نشانه این باشد که دارید وقت خیلی زیادی را آنلاین صرف میکنید.»
البوکرک اضافه میکند، یک راه کلیدی فهمیدن این مسئله این است که فرد وقتی آنلاین نیست چه احساسی دارد. «آیا چون از رسانههای اجتماعی دورند، حالشان گرفته است؟ شاید نشانههای ترک اعتیاد فیزیکی مانند سردرد و بیخوابی دارند.»
«درک اینکه وقتی در سایت رسانههای اجتماعی نیستند چه احساسی میکنند، روش مهمی برای تعیین این است که رابطه فرد با آن ناسالم شده است و احتمال دارد حتی به وابستگی تبدیل شود.»
کد مطلب: 68488
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/68488/رسانه-های-اجتماعی-چگونه-سلامت-تاثیر-می-گذارند-راهکارهای-رهایی-چیست