برخورد شهابسنگها چهار میلیارد سال پیش قارهها را شکل داد
ایتنا - سیاره ما زمانی که تنها یک میلیارد سال از عمر خود را پشت سر گذاشته بود، با رگباری از اجرام فضایی بمباران شد که به تعیین شکل زمین کمک کرد.
دانشمندان ادعا کردهاند شهابسنگهای عظیمی که به زمین برخورد کردهاند، به شکلگیری قارهها یاری رساندهاند.
بر اساس یک پژوهش جدید، سیاره ما زمانی که تنها یک میلیارد سال از عمر خود را پشت سر گذاشته بود، با رگباری از اجرام فضایی بمباران شد که به تعیین شکل زمین کمک کرد.
به گزارش ایتنا از ایندیپندنت، برآورد دانشمندان از مدتها پیش این بود که چنین برخوردهایی به شکلگیری قارهها کمک کردهاند اما تا به حال در این مورد شواهد اندکی وجود داشت.
اینک پژوهشگران توانستهاند شهابسنگهای باستانی را بررسی و نقش آنها در تاریخ سیاره ما را پیدا کنند.
تیم جانسون، از دانشگاه کرتین، میگوید: «ما با بررسی بلورهای کوچک معدنی زیرکُن (zircon) در سنگهای پیلبارا کراتون در استرالیای غربی که حاوی بهترین نمونه از بقایای پوسته قدیمی زمین است، شواهدی از برخورد شهابسنگهای عظیم پیدا کردیم.»
«تحقیق روی ترکیب ایزوتوپهای اکسیژن در این کریستالهای زیرکُن از وجود یک فرآیند «بالا به پایین» حکایت دارد که با ذوب سنگهای نزدیک به سطح شروع و سپس عمیقتر میشود. این موضوع با پیامدها و آثار زمینشناختی برخورد شهابسنگهای عظیم مطابقت دارد.»
«کاوشهای ما نخستین شواهد قوی در این مورد را به دست میدهد. نتایج ما نشان میدهند فرآیندهایی که در نهایت به شکلگیری قارهها منجر شدند، با برخورد شهابسنگهای عظیم آغاز شدهاند. این مشابه همان رخدادی است که سبب انقراض دایناسورها شد؛ با این تفاوت که میلیاردها سال پیش از آن رخ داد.»
نحوه به وجود آمدن قارهها علاوه بر مسئله تعیین شکل سیاره ما، از جهات دیگر موضوع مهمی است. زیستگاه تقریبا تمام زیستتودهها، انسانها و مواد معدنی مهم این سیاره، همین پهنههای خشکی روی زمیناند.
دکتر جانسون میگوید: «بهویژه اینکه قارهها در بردارنده فلزات مهمی مانند لیتیوم، قلع و نیکلاند. عناصری اساسی که برای فناوریهای سبز جدید ضروری و لازم به شمار میروند. این عناصر به ما کمک خواهند کرد به تعهداتمان برای کاهش تغییرات اقلیمی نیز عمل کنیم.»