پرتاب کاوشگر «سایکی» برای بازدید از سیارک ۱۰ کوینتیلیون دلاری به تاخیر افتاد
ایتنا - هدف فضاپیمای کوچک سایکی که به اندازه یک خودرو است، سیارکی به همین نام در کمربند اصلی سیارکی خواهد بود که میان مدارهای مریخ و مشتری به دور خورشید میگردد.
سازمان فضایی روز جمعه (۲۸ اکتبر - ۶ آبان) اعلام کرد که پرتاب کاوشگر ماموریت بهتاخیرافتاده «سایکی»* ناسا به سوی یک سیارک فلزی عجیب، به زمانی در اکتبر سال ۲۰۲۳ موکول شده است.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، فضاپیمای سایکی نخست قرار بود در ماه سپتامبر به فضا پرتاب شود، اما ناسا در ماه ژوئن این ماموریت را به حالت تعلیق درآورد، چرا که مسئولان ناسا متوجه شدند نرمافزار ناوبری ویژهای که آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در حال ساخت آن است، در وقت مناسب برای بازه زمانی پرتاب سال ۲۰۲۲ آماده نخواهد شد. ناسا برنامه پرتاب جدید را روز جمعه پس از انجام تحقیق و تفحص یک هیات مستقل بازبینی در خصوص علل تاخیر، اعلام کرد.
توماس زورباکن، مدیر اجرایی ماموریت علمی ناسا، در اظهاراتی گفت: «من از کار سخت هیات بازبینی مستقل و تیم تحت سرپرستی آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا در مسیر موفقیت این ماموریت قدردانی میکنم.» «تجربیات بهدستآمده از سایکی در سراسر مجموعه ماموریت ما اجرا خواهد شد. من از درک و بینشهای علمی که سایکی طی دوران فعالیت خود ارائه میکند و وعده آن برای کمک به درک بیشتر ما از هسته سیارهمان، هیجانزدهام.»
هدف فضاپیمای کوچک سایکی که به اندازه یک خودرو است، سیارکی به همین نام در کمربند اصلی سیارکی خواهد بود که میان مدارهای مریخ و مشتری به دور خورشید میگردد. دانشمندان بر این باورند که این سیارک بسیار فلزی میتواند هسته برهنه یک جرم پیشسیارهای باشد، سیارهای که هرگز کاملا شکل نگرفته است، و از این رو میتواند نگاهی اجمالی به ساختار داخلی سیارات سنگی که معمولا در پس کیلومترها سنگ پنهان است، در اختیار پژوهشگران بگذارد.
فضاپیمای سایکی نخست قرار بود پس از طی بیش از یک میلیارد مایل (۱.۶ میلیارد کیلومتر) در سال ۲۰۲۶ به سیارک همنام خود برسد. برنامه زمانی پرتاب جدید، این ملاقات را به زمانی در ماه اوت ۲۰۲۹ موکول خواهد کرد، به عبارتی پس از مانور کمکگرانشی در اطراف سیاره مریخ به منظور افزایش سرعت که در سال ۲۰۲۶ انجام خواهد شد.
سایکی جدیدترین نمونه از مجموعه ماموریتهای سیارکی ناسا خواهد بود. فضاپیمای اوسیریس-رکس با نمونههایی از سیارک «بنو» که در سال ۲۰۲۰ جمعآوری شده در راه بازگشت به زمین است، و در همین حال، کاوشگر ماموریت لوسی با هدف سفر به سوی سیارکهای تروجان مشتری، در جریان ماموریت ۱۲ ساله خود برای انجام نخستین مانور از سه مانور کمکگرانشی، در روز ۱۶ اکتبر به سمت زمین آمد.
و در ۲۶ سپتامبر، کاوشگر دارت ناسا، یا آزمایش تغییر جهت سیارک دوگانه، یک فضاپیما را به سیارک کوچک دیمورفوس کوبید تا مدار آن را تغییر دهد، و اصولا ثابت کرد که چنین ماموریتی میتواند مدار سیارکی را که زمین را تهدید میکند، تغییر دهد.
* سایکی سیارکی است که از آهن و نیکل تشکیل شده و ارزش آن معادل ۱۰ کوینتیلیون (۱۰ به توان ۱۸) دلار یعنی ۱۰ هزار برابر اقتصاد کل جهان تخمین زده شده است. این سیارک با قطر تقریبی ۲۲۵ کیلومتر -تقریبا برابر با یک چهارم طول کل انگلستان- یکی از بزرگترین اجرام موجود در کمربند سیارکی محسوب میشود.