کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

پیشرفت دانشمندان آمریکایی در انرژی همجوشی؛ امید به تولید انرژی پاک قوت گرفت

21 آذر 1401 ساعت 23:27

ایتنا - به لحاظ نظری، یک فنجان کوچک سوخت هیدروژن می‌تواند انرژی لازم یک خانه برای صدها سال را تامین کند.



دانشمندان آمریکایی با دستیابی به پیشرفتی در زمینه انرژی کربن صفر بدون محدودیت با استفاده از تکنیک «قدرت همجوشی»، توانستند برای نخستین بار انرژی خالص تولید کنند.

وب‌سایت فایننشال تایمز این خبر را به نقل از سه فرد آگاه به نتایج این آزمایش جدید منتشر کرد.

فیزیکدانان از دهه ۱۹۵۰ به دنبال مهار واکنش همجوشی‌‌اند که انرژی خورشید را تامین می‌کند اما تاکنون هیچ گروهی از دانشمندان نتوانسته بودند از واکنش همجوشی بیشتر از آنچه انرژی مصرف می‌کند، انرژی تولید کنند. اما آزمایش جدید نقطه عطفی در افزایش تولید انرژی خالص است و می‌تواند جایگزین فراوان و قابل اعتمادی برای سوخت‌های فسیلی و انرژی هسته‌ای معمولی باشد.

آزمایشگاه ملی فدرال لارنس لیورمور در کالیفرنیا موفق شد در یک آزمایش همجوشی، از فرایندی به نام «همجوشی محصورکننده لختی» (نوعی محصورسازی در همجوشی هسته‌ای) شامل بمباران گلوله کوچکی از پلاسمای هیدروژن با بزرگ‌ترین لیزر جهان، انرژی خالص تولید کند.

گرچه بسیاری از دانشمندان بر این باورند که هنوز تا استفاده از نیروگاه‌های مبتنی بر قدرت همجوشی چندین دهه فاصله داریم، نادیده گرفتن پتانسیل این فناوری دشوار است. واکنش‌های مبتنی بر همجوشی هیچ کربنی منتشر نمی‌کنند، زباله‌های رادیواکتیو با عمر طولانی به جا نمی‌گذارند و به لحاظ نظری، یک فنجان کوچک سوخت هیدروژن می‌تواند انرژی لازم یک خانه برای صدها سال را تامین کند.

پیشرفت ایالات متحده آمریکا در این زمینه در حالی رخ می‌دهد که جهان با قیمت‌های بالای انرژی و ضرورت دور شدن سریع از سوخت‌های فسیلی برای جلوگیری از رسیدن میانگین دمای جهان به سطوح خطرناک دست‌وپنجه نرم می‌کند.

افراد آگاه از نتایج این آزمایش جدید به فایننشال تایمز گفتند که واکنش همجوشی در تاسیسات دولتی ایالات متحده حدود ۲.۵ مگاژول انرژی تولید کرد که ۱۲۰ درصد ۲.۱ مگاژول انرژی لیزرها بود؛ با این حال گفتند که نتایج باید بیشتر تجزیه و تحلیل شوند.

وزارت انرژی ایالات متحده خبر داد که جنیفر گرانهولم، وزیر انرژی، و جیل هروبی، معاون وزیر امنیت هسته‌ای، روز سه‌شنبه در آزمایشگاه ملی فدرال لارنس لیورمور، خبر «یک پیشرفت علمی بزرگ» را اعلام خواهند کرد.

دکتر آرتور تورل، فیزیکدان پلاسما، در این باره گفت: «اگر این نتایج تایید شوند، ما لحظه‌ای تاریخی را شاهد خواهیم بود. دانشمندان تلاش کرده‌اند نشان دهند که همجوشی می‌تواند انرژی بیشتری تولید کنند.»  

تاسیسات ملی احتراق و علوم فوتونی ۳.۵ میلیارد دلاری عمدتا برای آزمایش تسلیحات هسته‌ای بر اساس شبیه‌سازی انفجارها طراحی شد اما مدت‌ها است که برای پیشبرد تحقیقات انرژی همجوشی استفاده می‌شود.

دون بیر، رئیس کمیته دوحزبی انرژی همجوشی در کنگره ایالات متحده، این فناوری را به‌عنوان «جام مقدس» انرژی پاک توصیف کرد و افزود: «همجوشی این پتانسیل را دارد که حتی بیشتر از هر چیزی از زمان اختراع آتش تاکنون، مردم بیشتری در جهان را از فقر نجات دهد.»

سرمایه‌گذاری در آزمایش‌های مربوط به انرژی همجوشی از نظر تاریخی در آزمایشگاه‌های بزرگ با بودجه عمومی انجام می‌شد اما در سال‌های اخیر، شرکت‌های خصوصی نیز در این زمینه شروع به سرمایه‌گذاری کرده‌اند و ارائه انرژی همجوشی در دهه ۲۰۳۰ را وعده می‌دهند.

منبع: ایندیپندنت


کد مطلب: 70962

آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/70962/پیشرفت-دانشمندان-آمریکایی-انرژی-همجوشی-امید-تولید-پاک-قوت-گرفت

ايتنا
  https://www.itna.ir