دانشمندان با سامانه لیزری موفق به منحرف کردن مسیر آذرخش شدند
ایتنا - دانشمندان برای اولین بار به کمک پرتاب سریع لیزر موفق به کنترل مسیر آذرخش در آسمان شدند.
آزمایش کنترل مسیر آذرخش که اولین آزمایش از این نوع در جهان محسوب میشود به سال ۲۰۲۱ بر میگردد. گروهی حدودا ۲۵ نفره از دانشمندان در این طرح اروپایی که هدف از آن ایجاد سامانهای لیزری برای کنترل مسیر آذرخش است مشارکت داشتند.
پرتاب سریع لیزر میتواند به انسان در جلوگیری از آسیب دیدن زیرساختها در جریان طوفانهای همراه با رعد و برق کمک کند.
به گزارش ایتنا و به نقل از یورونیوز، دانشمندان پیش از این در سال ۲۰۲۱ اعلام کرده بودند که پرتوی قوی لیزری میتواند مانند یک سیم فلزی عمل کند و باعث شود مسیر آذرخش منحرف شود. آنها برای اجرای این طرح از پرتوی لیزری قدرتمند که هزینه آن دو میلیون یورو بود استفاده کردند.
پرتوی لیزری این طرح در کنار برج مخابراتی سنتیس در کوهستان آلپ سوئیس مورد آزمایش قرار گرفت. تخمین زده میشود که این برج مخابراتی هر سال حدود یکصد بار مورد اصابت آذرخش قرار میگیرد.
دانشمندان پرتاب سریع لیزر در کنار برج سنتیس را تابستان سال ۲۰۲۱ در جریان طوفان همراه با رعد و برق آزمایش کردند. به گفته دانشمندان هنگامی که سامانه لیزری فعال بود مسیر چهار مورد آذرخش به کمک آن منحرف شد.
هرچند این آزمایش در سال ۲۰۲۱ صورت گرفت اما نتیجه آن به تازگی در نشریه علمی «نیچر فتونیکس» منتشر شده است.
دانشمندان طی بیش از دو دهه گذشته همواره در تلاش بودند تا قدرت آذرخشها را کنترل کنند اما این برای اولین بار است که آنها موفق به مهار بار الکتریکی آن میشوند.
یکی از روشهای مرسوم برای مقابله با آذرخش در سراسر جهان استفاده از میلههای فلزی است. با این حال این میلهها به دلیل ارتفاع محدود نمیتوانند منطقهای وسیع را پوشش دهند. در همین راستا نمیتوان از آنها در زیرساختهای مهمی مانند فرودگاهها یا سکوهای پرتاب موشکها استفاده کرد.
این در حالی است که پرتوهای لیزری قوی مانند آنچه برای برج سنتیس در سوئیس مورد آزمایش قرار گرفت قادر خواهند بود تا از منطقهای وسیعتر در برابر آذرخشها محافظت کنند.
با توجه به هزینه بالای سامانه لیزری مورد استفاده در سوئیس احتمالا چنین سامانهای در آینده نزدیک به طور گسترده مورد استفاده قرار نخواهد گرفت.