کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

سیگنال‌های عجیب از کهکشانی در فاصله ۹ میلیارد سال نوری

5 بهمن 1401 ساعت 23:14

ایتنا - «به لطف کمک پدیده‌ای طبیعی به نام همگرایی گرانشی، می‌توانیم یک سیگنال ضعیف را از فاصله‌ای رکوردشکن ثبت کنیم»



ستاره‌شناسان سیگنال‌هایی رادیویی را از کهکشانی در فاصله ۹ میلیارد سال نوری ثبت کرده‌اند؛ گامی روبه‌جلو که درباره چگونگی شکل‌گیری ستارگان در گیتی اولیه اطلاعات بیشتری را آشکار می‌کند.

بر اساس مقاله‌ای که اخیرا در مجله «اطلاعیه‌های ماهانه انجمن سلطنتی نجوم» (MNRAS) منتشر شد، این سیگنال‌های رادیویی در طول موج مشخصی به نام خط ۲۱ سانتی‌متر و از دورترین کهکشانی می‌آیند که تاکنون کشف شده است.

به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، آرناب چاکرابورتی از دانشگاه مک‌گیل، یکی از نویسندگان این مقاله، در اظهاراتی گفت: «یک کهکشان انواع مختلفی از سیگنال‌های رادیویی را گسیل می‌کند. تا به حال ثبت این سیگنال خاص فقط از یک کهکشان در نزدیکی زمین امکان‌پذیر بود؛ مسئله‌ای که شناخت ما را به آن دسته کهکشان‌هایی که به زمین نزدیک‌ترند، محدود می‌کرد.»

دکتر چاکرابورتی گفت: «اما به لطف کمک یک پدیده‌ طبیعی به نام همگرایی گرانشی، ما می‌توانیم یک سیگنال ضعیف را از فاصله‌ای رکوردشکن ثبت کنیم.»

همگرایی گرانشی پدیده‌ای است که سیگنال دریافتی از اجسام دور در کیهان را بزرگ‌نمایی می‌کند؛ چیزی که می‌تواند به ستاره‌شناسان کمک کند تا به گیتی اولیه نگاه کنند.

کیهان‌شناس دانشگاه مک‌گیل توضیح داد: «در این مورد خاص، این سیگنال با حضور یک جرم عظیم دیگر، کهکشانی دیگر، بین هدف و ناظر خم شده است.»

او افزود: «این عملا به بزرگ‌نمایی سیگنال با ضریب ۳۰ منجر می‌شود و به تلسکوپ امکان می‌دهد آن را ثبت کند.»

دانشمندان توضیح دادند که یافته‌های جدید به کشف ترکیب‌ کهکشان‌ها در فواصل به‌مراتب بیشتر از زمین کمک خواهد کرد.

 



آن‌ها می‌توانند با تجزیه و تحلیل سیگنال‌های جدید، کهکشانی ستاره‌زا در دوردست به نام SDSSJ0826+5630 را بررسی و برای نخستین بار ترکیبات گاز آن را اندازه‌گیری کنند.

آن‌ها مشاهده کردند که جرم اتمی محتوای گاز کهکشان به طرز عجیبی دقیقا دو برابر جرم [اتمی] ستارگانی است که راحت‌تر قابل‌مشاهده‌اند.

محققان گفتند این سیگنال‌ها همچنین از کهکشان در زمانی که کیهان تنها حدود ۴.۹ میلیارد سال سن داشت، به آن‌ها امکان می‌دهد تا از اسرار گیتی اولیه یک برداشت کلی داشته باشند.

دکتر چاکرابورتی گفت: «این معادل این است که در زمان، به ۸.۸ میلیارد سال گذشته نگاه کنیم.»

این نتایج همچنین امکان رصد کهکشان‌های دور با استفاده از همگرایی گرانشی را نشان می‌دهد.

پژوهشگران می‌گویند این رویکرد می‌تواند برای بررسی تکامل ستارگان و کهکشان‌ها در کیهان با استفاده از تلسکوپ‌های رادیویی با بسامد پایین کنونی فرصت‌های جدیدی را ایجاد کند.


کد مطلب: 71612

آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/71612/سیگنال-های-عجیب-کهکشانی-فاصله-۹-میلیارد-سال-نوری

ايتنا
  https://www.itna.ir