ایتنا - دانشمندان احتمالاً توانسته باشند توزیع اسرارآمیز کهکشانهای اقماری کوچک در اطراف کهکشان راه شیری را توضیح دهند؛ کهکشانهایی که مدتهاست اخترشناسان را متحیر کردهاند – اگرچه همه موافق این توضیح نیستند.
آرایش عجیب کهکشان راه شیری ممکن است ماده تاریک را تضعیف کند
سايت خبری ايتنا , 6 اسفند 1401 ساعت 0:33
ایتنا - دانشمندان احتمالاً توانسته باشند توزیع اسرارآمیز کهکشانهای اقماری کوچک در اطراف کهکشان راه شیری را توضیح دهند؛ کهکشانهایی که مدتهاست اخترشناسان را متحیر کردهاند – اگرچه همه موافق این توضیح نیستند.
کهکشان راه شیری توسط کهکشانهای کوتوله کوچکتر از خودش احاطه شده است.
به گزارش ایتنا و به نقل از اسپیس، مدل معمولی رشد کهکشانها میگوید که این کهکشانهای کوچک توسط هالهای از ماده تاریک به دام افتادهاند؛ مادهای که دانشمندان نمیتوانند ببینند اما بهنظر میرسد که جهان را شکل میدهد.
سپس کهکشانهای کوتوله گرد هم آمدند تا کهکشانهای بزرگتری تشکیل دهند، و کوتولههایی که امروز میبینیم، بقایای این فرآیند هستند.
ولی اگر چنین باشد، ستارهشناسان انتظار دارند که کهکشانهای کوتوله باقیمانده، بهطور تصادفی (بختانه) در اطراف هالهٔ مادهٔ تاریک راه شیری پراکنده شوند.
اما بهنظر میرسد که آنها محدود به صفحهای هستند که از کهکشان ما با یک زاویه عبور میکند؛ بهعبارت دیگر، یک چیز مورد شگفتانگیز که درک ما از جهان تحت سلطهٔ مادهٔ تاریک را تحت تأثیر خود قرار میدهد.
اکنون ستارهشناسان به رهبری تیل ساوالها از دانشگاه هلسینکی فنلاند، توضیحی ارائه کردهاند. آنها با استفاده از اندازهگیریهای مأموریت گایا مربوط به آژانس فضایی اروپا در مورد نحوهٔ حرکت کهکشانهای ماهوارهای در آسمان، مسیر حرکت کهکشانهای ماهوارهای به جلو و عقب در طی زمان را محاسبه کردند.
آنها با انجام این کار، دریافتند که کهکشانهای ماهوارهای در گذشته در یک راستا نبوده و در آینده هم نخواهند بود – بلکه صفحهای که اکنون در آن هستند، فقط یک ترتیب بختانه، شانسی و موقت است.
کارلوس فرِنک (یک کیهانشناس در دانشگاه دورهام در بریتانیا و یکی از اعضای این گروه پژوهشی) در اینباره میگوید: «اگر به سرعت کهکشانهای اقماری امروز نگاه کنید، در امتداد یک صفحه حرکت میکنند، اما کاری که ما انجام دادیم واقعاً جدید و هیجانانگیز است: پیشبینی اینکه مدار آنها در یک میلیارد سال آینده به کجا خواهد رفت».
آنها بهطور اتفاقی امروز در این صفحه هستند. البته این قرارگیری، شانسی و بختانه است و یک میلیارد سال یا کمتر این صفحه را ترک خواهند کرد.
اگرچه بهنظر میرسد احتمال اینکه ما همزمان با کهکشانهای اقماری در یک صفحه قرار بگیریم بسیار اندک است، اما شرایط تصادفی و بختانگی در هر حال رخ میدهند. بهعنوان مثال، میتوانیم بگوییم حلقههای زحل جوان هستند و این واقعیت که ما نیز همزمان با این حلقهها وجود داریم، یک امر تصادفی و بختانه است.
یکی دیگر از اتفاقات بعید، توانایی ماه زمین در مسدود کردن نور خورشید برای رسیدن به زمین است که دقیقاً به اندازه کافی باعث خورشیدگرفتگی کامل بشود. از آنجایی که ماه آرامآرام در حال دور شدن از زمین است، در آینده در آسمان آنقدر کوچک خواهد بود که نخواهد توانست نور خورشید را کاملاً مسدود کند.
با این حال، اکنون ما بهطور تصادفی و بختانه در این شرایط هستیم تا شاهد خورشیدگرفتگی کامل باشیم.
اما این نوع استدلال نمیتواند همه را متقاعد کند. برای مثال، مارسل پاولوفسکی (ستارهشناس مؤسسه اخترفیزیک لایبنیتس در آلمان که در این تحقیق شرکت نکرده)، در مورد بختانگی بودن این همترازی تردید دارد.
کد مطلب: 71776
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/71776/آرایش-عجیب-کهکشان-راه-شیری-ممکن-ماده-تاریک-تضعیف-کند