کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

آمپول اِپی‌پن در فضا ممکن است به شدت سمی باشد

23 اسفند 1401 ساعت 22:08

ایتنا - تشعشعات کیهانی می‌توانند مواد شیمیایی مانند اپی‌نفرین را تغییر دهند.



دانش‌آموزان مدرسه‌ای در کانادا با همکاری ناسا دریافته‌اند که تزریقی که برای درمان آلرژی‌های شدید به‌کار می‌رود، با ارسال به فضا  بلااستفاده می‌شود، زیرا برخی از ترکیبات آن به یک مشتق شیمیایی «بسیار سمی» تبدیل می‌شوند.

به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، دانش‌آموزان «برنامه آموزندگان بااستعداد» (PGL) دبستان سنت برادر آندره در اتاوا کوشیدند در آزمایشی بررسی کنند که پرتوهای کیهانی در فضا چگونه ساختار مولکولی اپی‌نفرین، جزء اصلی اپی‌پنز، را که در درمان اضطراری واکنش‌های آلرژیک شدید استفاده می‌شود، تغییر می‌دهد.

این دانش‌آموزان در همکاری با دانشگاه اتاوا در قالب بخشی از برنامه «کیوبز این اسپیس» ناسا که برای کودکان مدرسه‌ای ارائه شد، آزمایش خود را از طریق یک بالون در ارتفاع بالا و با یک موشک به آستانه فضا فرستادند.

هنگامی که نمونه‌های اپی‌نفرین به زمین بازگشتند، پژوهشگران دانشگاه اتاوا (یواتاوا) دریافتند که این دارو فقط ۸۷ درصد خلوص دارد و ۱۳ درصد باقی مانده به «مشتقات اسید بنزوئیک بسیار سمی» تبدیل شده است که اپی‌پن را استفاده‌نشدنی می‌کند.

پرتوهای کیهانی حاوی ذرات پرانرژی است که ستارگانی مانند خورشید آن را آزاد می‌کنند و مطالعات پیشین نشان داده‌اند که می‌تواند خطرات چشمگیری برای سلامت فضانوردان، از جمله بیماری یا مسمومیت پرتوی و افزایش خطر ابتلا به سرطان ایجاد کند.

این پژوهش جدید، که هنوز همتا-داوری نشده است، نشان می‌دهد که تشعشعات کیهانی می‌توانند مواد شیمیایی مانند اپی‌نفرین را تغییر دهند.

یکی از مشتقات اثر پرتوهای کیهانی بر روی اپی‌نفرین، اسید بنزوئیک بود که موسسه ملی سلامت ایالات متحده (ان‌آی‌اچ) آن را در دوزهای بالا  «خطری برای سلامت» طبقه‌بندی می‌کند.

 



پروفسور پل مایر از دانشگاه ‌اوتاوا گفت: «دانش‌آموزان در قالب بخشی از برنامه «کیوبز این ایپیس»، دو مکعب آماده کردند که یکی روی موشک و دیگری روی یک بالون‌ارتفاع‌بالا، به آستانه فضا بروند.»

پژوهشگران، هم اپی‌نفرین خالص و هم محلول اپی‌پن را قبل و بعد از پرواز آنالیز کردند.

دکتر مایر گفت: «نمونه‌های «بعد» از پرواز، شواهدی از واکنش اپی‌نفرین و تجزیه آن نشان دادند.»

دانشمندان گفتند، یافته‌های جدید نه‌تنها به کشف تاثیر پرتوهای کیهانی بر اپی‌نفرین کمک می‌کند، بلکه استفاده کاربردی واقعی برای سفرهای فضایی نیز دارد.

دکتر مایر گفت «بچه‌ها ذاتا دانشمندند. کنجکاوند و سوال می‌پرسند. ما بزرگسالان فقط باید مشارکت آن‌ها را در فرایند علمی تسهیل کنیم و سپس از سر راه کنار برویم و به آن‌ها اجازه کاوش و یادگیری بدهیم.»

بر اساس گزارش‌ها، پژوهشگران جوان به طراحی کپسولی برای محافظت از محلول اپی‌نفرین در فضا مشغول‌اند تا اپی‌نفرین بلااستفاده نشود.


کد مطلب: 72258

آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/72258/آمپول-ا-پی-پن-فضا-ممکن-شدت-سمی-باشد

ايتنا
  https://www.itna.ir