ایتنا - موشها وزن که کم میکنند، مغزشان با ارسال سیگنالی حالت گرسنگی را فعال میکند و این جانور چنان به بیشتر خوردن روی میآورد که به وزن آغازین بازمیگردد.
چرا افراد اغلب بعد از وزنکمکردن دوباره وزنشان بالا میرود؟
14 فروردين 1402 ساعت 2:56
ایتنا - موشها وزن که کم میکنند، مغزشان با ارسال سیگنالی حالت گرسنگی را فعال میکند و این جانور چنان به بیشتر خوردن روی میآورد که به وزن آغازین بازمیگردد.
محققان توانستهاند روندی را در مغز موشها شناسایی کنند که شاید با اتکا به آن بتوان توضیح داد چرا افراد اغلب وزنی را که کم کردهاند دوباره به دست میآورند. شاید بتوان در آینده با کمک درمانهایی معطوف به این روند، وزن بهدستآمده پساز پرهیز غذایی را حفظ کرد.
تقریبا نیمی از افراد چاقی که به سراغ برنامههای وزنکمکردن میروند، در عرض پنج سال وزنی را که کم کردهاند دوباره به دست میآورند. سازوکار این بازگشت به وزن قبلی شناختهشده نیست، اما شاید به یاختههای موسوم به یاختههای عصبی ایجیآرپی واقع در هیپوتالاموس ربط داشته باشد که قبلا مشخص شده است در تنظیم گرسنگی نقش مهمی ایفا میکنند. برد لاول، از مرکز پزشکی بیث اسرائیل دیکونس ماساچوست، میگوید: «وقتی سوخت بدن کم باشد فعال میشوند و وقتی فعال شوند، باعث گرسنگی شدید میشوند.»
مناطق مختلف بسیاری در مغز ازطریق اتصالات موسومبه سیناپس، برای یاختههای عصبی ایجیآرپی سیگنال میفرستند. این اتصالات میتوانند با تقویت یا تضعیف کردن شدت سیگنالهای در حال گذر از خود، آن را تغییر دهند- این اتصال هر چه قویتر باشد، پیام نیز رساتر خواهد بود.
به گزارش نیوساینتیست، لاول و گروهش برای آنکه ببینند وزنکمکردن چطور بر این سیناپسها اثر میگذارد، فعالیت مغز ۹ موش را پس از کالبدشکافی اندازهگیری کردند و پنج موش از این موشها به مدت ۱۶ ساعت قبل از بررسی مغزشان، ناشتا بودند. این محققان مناطقی از مغز را که مشخص بود برای یاختههای عصبی ایجیآرپی سیگنال میفرستند، با استفاده از روشی به نام اپتوژنتیک -فعالسازی یاختهها با استفاده از نور- تحریک کردند. در واکنش به این تحریک، بخشی از هیپوتالاموس به نام هسته هیپوتالامیک مجاور بطنی (پیویاچ) در موشهای ناشتا بیش از موشهای غیرناشتا فعالیت داشت. میدانیم که این منطقه مغز در سوختوساز و رشد دخیل است.
کد مطلب: 72410
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/72410/چرا-افراد-اغلب-بعد-وزن-کم-کردن-دوباره-وزنشان-بالا-می-رود