ایتنا - در حالی که هدف اصلی رمزگشایی زبان کمک به افرادی است که توانایی برقراری ارتباط را از دست دادهاند، دانشمندان آمریکایی اذعان کردهاند که این فناوری در مورد «حریم شخصی ذهن» سوالاتی را پیش کشیده است.
دانشمندان با کمک هوش مصنوعی فکر انسانها را میخوانند
15 ارديبهشت 1402 ساعت 3:20
ایتنا - در حالی که هدف اصلی رمزگشایی زبان کمک به افرادی است که توانایی برقراری ارتباط را از دست دادهاند، دانشمندان آمریکایی اذعان کردهاند که این فناوری در مورد «حریم شخصی ذهن» سوالاتی را پیش کشیده است.
دانشمندان اعلام کردند روشی یافتهاند که به کمک آن میتوانند با استفاده از اسکن مغزی و مدلسازی هوش مصنوعی، «چکیده» آنچه را افراد به آن فکر میکنند، آوانویسی نوشتن نمادهای آوایی زبان کنند. این روش گامی به سوی ذهنخوانی توصیف شده است.
در حالی که هدف اصلی رمزگشایی زبان کمک به افرادی است که توانایی برقراری ارتباط را از دست دادهاند، دانشمندان آمریکایی اذعان کردهاند که این فناوری در مورد «حریم شخصی ذهن» سوالاتی را پیش کشیده است.
آنها با هدف کاهش چنین ترسهایی، آزمایشهایی انجام دادند که نشان میداد رمزگشایی آنها نمیتواند در اسکنر تصویربرداری تشدید مغناطیسی عملکردی، افامآرآی (fMRI) روی فعالیت مغزی افرادی که اجازه این بررسی را نداده بودند، ساعتهای طولانی به کار رود.
پژوهشهای قبلی نشان دادند که ایمپلنت مغزی (کاشت اجزای مصنوعی در مغز) میتواند افرادی را که دیگر نمیتوانند صحبت یا تایپ کنند، قادر کند کلمات یا حتی جملات را هجی کنند. این «رابط مغز و کامپیوتر» بر بخشی از مغز تمرکز میکند که هنگام تلاش برای تشکیل کلمات، دهان را کنترل میکند.
الکساندر هات، عصبشناس دانشگاه تگزاس در آستن و یکی از نویسندگان مطالعه جدید، گفت که رمزگشایی زبان گروه او «در سطح بسیار متفاوتی کار میکند». هات در یک کنفرانس مطبوعاتی آنلاین اعلام کرد: «سیستم ما واقعا در سطح ایدهها، معناشناسی و معنا کار میکند.»
بر اساس مطالعه منتشرشده در مجله علوم اعصاب طبیعت (Nature Neuroscience) این اولین سازوکاری است که قادر به بازسازی زبان پیوسته بدون ایمپلنت مغزی تهاجمی است.
عمیقتر از زبان
برای این مطالعه، سه نفر در دستگاه افامآرآی در مجموع ۱۶ ساعت را به گوش دادن به داستانهای روایی صوتی، عمدتا پادکستهایی مانند عشق مدرن نیویورک تایمز، صرف کردند. این کار به محققان فرصت داد جزئیات این موضوع را بفهمند که چگونه کلمات، عبارات و معانی واکنشهایی را در مناطقی از مغز که برای پردازش زبان شناخته شدهاند، تحریک میکنند.
آنها این دادهها را به یک مدل زبانی شبکه عصبی وارد کردند که از جیپیتیــ۱ (GPT-1) استفاده میکرد؛ یعنی فناوری هوش مصنوعی پیشین که بعدا در چت جیپیتی (ChatGPT) معروف جایگزین شد.
این مدل برای پیشبینی نحوه واکنش مغز هر فرد به گفتار درکشده، آموزش داده شد. سپس گزینهها را محدود کرد تا نزدیکترین پاسخ را پیدا کند. بعد برای آزمایش دقت مدل، هر یک از شرکتکنندگان به داستان جدیدی در دستگاه افامآرآی گوش کردند.
اولین نویسنده این مطالعه، جری تانگ، گفت که رمزگشا میتواند «محتوای چیزی را که کاربر میشنود، بازیابی کند». به عنوان مثال، هنگامی که شرکتکننده عبارت «من هنوز گواهینامه رانندگی ندارم» را شنید، مدل عبارت «او هنوز شروع به یادگیری رانندگی نکرده است» را ساخت.
کد مطلب: 72804
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/72804/دانشمندان-کمک-هوش-مصنوعی-فکر-انسان-ها-می-خوانند