ایتنا - اغلب سیاهچالههای کلانجرمی که در مرکز کهکشانها وجود دارند، پس از بلعیدن تمامی مواد پیرامون خود خاموش میشوند.
سیاهچاله مرکز کهکشان ما چندان هم «خفته» نیست
3 تير 1402 ساعت 15:15
ایتنا - اغلب سیاهچالههای کلانجرمی که در مرکز کهکشانها وجود دارند، پس از بلعیدن تمامی مواد پیرامون خود خاموش میشوند.
یک بررسی جدید نشان میدهد سیاهچاله کلانجرم در مرکز کهکشان راه شیری آنگونه که پیش از این تصور میشد، سیاهچالهای غیرفعال و خفته نیست.
بر اساس این پژوهش که روز چهارشنبه در مجله نیچر منتشر شد، این هیولای خفته حدود ۲۰۰ سال پیش از خواب بیدار شده، تعدادی از اجرام کیهانی مجاور خود را بلعیده و دوباره به خواب رفته است.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، خبرگزاری فرانسه در گزارشی که در همین زمینه منتشر کرد، از قول پژوهشگران نوشت که کاوشگر تصویربرداری قطبشسنجی پرتو اکس ناسا یا به طور خلاصه آیاکسپیئی (IXPE)، پژواکی از این طغیان دوباره و تجدید فعالیت سیاهچاله را شناسایی کرده است.
سیاهچاله کلانجرم کمان اِی* که به اختصار Sgr A* نامیده میشود، چهار میلیون برابر خورشید جرم دارد و در فاصله ۲۷ هزار سال نوری از زمین، در مرکز کهکشان مارپیچی راه شیری، واقع شده است.
سال گذشته ستارهشناسان اولین تصویر از این سیاهچاله یا به بیان دقیقتر حلقه درخشان گاز پیرامون آن را ثبت کردند.
فردریک مارین، پژوهشگر رصدخانه نجومی استراسبورگ فرانسه و نویسنده اصلی این مقاله، میگوید سیاهچاله کلانجرم کمان اِی* همواره به عنوان سیاهچالهای خفته دیده میشد.
اغلب سیاهچالههای کلانجرمی که در مرکز کهکشانها وجود دارند، پس از بلعیدن تمامی مواد پیرامون خود خاموش میشوند.
مارین به خبرگزاری فرانسه گفت: برای درک بهتر موضوع، خرسی قطبی را تصور کنید که پس از بلعیدن همهچیز در اطراف خود به خواب زمستانی میرود.
اما یک تیم بینالمللی از پژوهشگران کشف کردند که سیاهچاله کلانجرم کمان اِی* در حدود پایان قرن نوزدهم، از خواب بیدار شده و هر گاز و غباری را که در دسترس بوده، بلعیده است. این اشتهای جنونآمیز حدود چند ماه تا یکسال طول کشیده و پس از آن، سیاهچاله بار دیگر به خواب فرو رفته و غیرفعال شده است.
کد مطلب: 73423
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/73423/سیاهچاله-مرکز-کهکشان-چندان-هم-خفته-نیست