ایتنا - آب بیشازحد به وضعیتی به نام هیپوناترمی (کمسدیمی) منجر میشود. در این حالت، غلظت نمک بدن بسیار پایین میآید که به آن مسمومیت با آب هم میگویند.
نوشیدن آب زیاد چه بر سر ما میآورد؟
1 مرداد 1402 ساعت 1:13
ایتنا - آب بیشازحد به وضعیتی به نام هیپوناترمی (کمسدیمی) منجر میشود. در این حالت، غلظت نمک بدن بسیار پایین میآید که به آن مسمومیت با آب هم میگویند.
بیشتر مردم شنیدهاند که باید روزانه هشت لیوان آب بنوشند، اما میزان نیاز به آب در افراد مختلف متفاوت است و امکان دارد یا خیلی زیاد یا خیلی کم آب بنوشند که البته مورد دوم رایجتر است.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، نوشیدن آب خیلی کم موجب کمآبی بدن میشود و طیف وسیعی از علائم را ایجاد میکند، از سرگیجه گرفته تا مواردی حاد که به مرگ ختم میشوند. نوشیدن آب زیاد هم ممکن است عواقبی خطرناک داشته باشد، زیرا آب زیاد بر تعادل الکترولیت بدن تاثیر میگذارد. کارشناسان توصیه میکنند افراد به نشانه تشنگی دقت کنند و در صورت احساس تشنگی، آب بنوشند. همچنین توصیه میکنند میزان آبی را که باید بنوشید، با مشورت پزشک مشخص کنید.
روزی چقدر آب بنوشیم؟
شبکه خبری سیبیاس گزارش میدهد که نوشیدن هشت لیوان آب قاعدهای کلی و شناختهشده است اما بدن از غذاهایی که میخوریم و سایر نوشیدنیها نیز مایعات دریافت میکند. معمولا حدود ۲۰ درصد مایعات روزانه موردنیاز بدن از طریق غذا تامین میشود. طبق گفته آکادمی ملی علوم، مهندسی و پزشکی ایالات متحده آمریکا (NASEM)، مردان بزرگسالی که در آبوهوای معتدل زندگی میکنند، باید روزانه حدود ۱۵.۵ فنجان مایعات مصرف کنند و زنان بزرگسال ساکن در آبوهوای معتدل نیز روزانه به حدود ۱۱.۵ فنجان مایعات نیاز دارند. در دوران قاعدگی، بارداری یا شیردهی هم باید مایعات بیشتری بنوشند.
میزان مصرف آب روزانه بسته به آبوهوا و فصل سال متفاوت است. در روزهای گرم، بسیاری از مایعاتی که فرد مصرف میکند، از طریق عرق کردن دفع میشود؛ زیرا بدن با این کار خود را خنک میکند. به گفته پژوهشگران، هر فرد به طور متوسط ۲.۶ میلیون غده عرق دارد و آب و الکترولیتها در اثر تعریق دفع میشوند.
بدن برای عملکرد صحیح باید مایعات و الکترولیت کافی داشته باشد. کمآبی به سرگیجه، گیجی، خستگی و تشنگی شدید منجر میشود. همچنین به عوارض جدیتری مانند تشنج یا نارسایی کلیه میانجامد.
توصیه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها (CDC) این است که در یک ساعت بیش از ۱۳۶۰ گرم یا شش فنجان آب ننوشید. نوشیدن بیش از حد آب یا سایر مایعات مانند نوشیدنیهای ورزشی ممکن است نیاز به رسیدگی پزشکی اورژانسی ایجاد کند، زیرا غلظت نمک خون بسیار پایین میآید. با این اتفاق، سطح آب بدن افزایش مییابد و سلولها به دلیل تلاش برای تنظیم غلظت الکترولیتها، متورم میشوند و برای بدن مشکلاتی پدید میآید.
دکتر پولاواراپو، مدیر بخش فوریتهای پزشکی، میگوید: «چنانچه زیاد آب بنوشید، بدن آن را به داخل سلولها میراند تا غلظت سدیم و سایر الکترولیتها متعادل شود. بنابراین سلولهای مغز و سایر سلولهای بدن متورم میشوند.»
کارشناسان بهداشت به شبکه خبری سیبیاس گفتند که نوشیدن بیش از حد آب مشکل رایجی نیست و فرد سالم و معمولی باید بدن خود را هیدراته نگه دارد. پولاواراپو هم خاطرنشان میکند: «این موضوع نگرانکنندهای نیست. کافی است به اندازه نیازتان آب بنوشید.»
مسمومیت با آب یا آبرسانی بیش از اندازه در ورزشکاران استقامتی، مبتلایان به مشکلات کلیوی و کسانی که داروهای خاص مانند داروهای ضدافسردگی و ادرارآور مصرف میکنند، بیشتر دیده میشود. افراد مسن نیز به دلیل کاهش عملکرد کلی اندامها به دلیل افزایش سن بیشتر در معرض خطرند و آسیبپذیری آنان در برابر آبرسانی بیش از حد را بیشتر است.
کد مطلب: 73890
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/73890/نوشیدن-آب-زیاد-سر-می-آورد