ایتنا - همه ما شنیدهایم که یک سیب در روز به حفظ سلامت کمک و ما را از مراجعه به پزشک بینیاز میکند. اما این موضوع چقدر صحت دارد؟
آیا خوردن یک سیب در روز ما را از پزشک بینیاز میکند؟
22 مرداد 1402 ساعت 2:28
ایتنا - همه ما شنیدهایم که یک سیب در روز به حفظ سلامت کمک و ما را از مراجعه به پزشک بینیاز میکند. اما این موضوع چقدر صحت دارد؟
سیب سرشار از ویتامین آ (A) نیست و فواید هویج برای بینایی را ندارد. سیبها منبع خوبی از ویتامین ث (C) نیستند و همچنین نمیتوانند مانند پرتقال بهخوبی با سرماخوردگی مبارزه کنند.
با این حال، سیب حاوی مواد فعال زیستی متعددی است که اثر بیولوژیکی (زیستی) بر بدن دارند. مواد شیمیایی مثل ویتامینها جزو مواد مغذی قرار نمیگیرند. از آنجا که سیب حاوی عناصر زیستی فعال مفید برای سلامت بدن است، این میوه را ماده غذایی عملکردی و کاربردی یا فراسودمند در نظر میگیرند.
غذای عملکردی یا کاربردی چیست؟
غذاهای کاربردی یا عملکردی تعریف خاصی دارند. غذاهای کاربردی، مانند ابرغذاها (سوپرفودها، Superfood) نیستند. ابرغذا واژهای است که بازاریابها برای تبلیغ مواد غذایی مانند کلم پیچ و اسفناج و زغال اخته استفاده میکنند.
برچسب «فوقالعاده» زدن روی غذا برای عموم جذاب است و البته فروش را افزایش میدهد. اما ابرغذاها بهطور کلی به موادی گفته میشود که ارزش غذایی برتر و مواد مغذی فراوانی دارند که برای سلامت مفید است. برای مثال، ماهی سالمون و ماهی تن را غذای فوقالعاده یا ابرغذا در نظر میگیرند، زیرا چربی «امگا سه» موجود در آنها به حفظ سلامت قلب کمک شایانی میکند.
در تبلیغات ابرغذاها ادعا میشود که خوردن آنها برای سلامت بدن بسیار مفید است. اما مشکل اینجا است که اغلب این ادعاها، مانند معیارهای غذاهای کاربردی یا عملکردی، بر پایه تحقیق علمی نیست.
با رشد و گسترش پژوهشها، فهرست عناصر زیستی فعال در غذاها روزبهروز افزایش مییابد. این عناصر چندان جدید نیستند، اما تحقیق مبتنی بر شواهد مزایای آنها برای سلامت بدن را تایید میکند.
کاروتنوئیدها نیز یکی از همین نمونههای مواد فعال زیستیاند که بهراحتی قابل تشخیصاند. کاروتنوئیدها گروهی از۸۵۰ رنگدانهاند که عامل رنگهای زرد و نارنجی وقرمز در میوهها و سبزیجاتاند.
کاروتنوئیدها در درجه اول بهعنوان آنتیاکسیدان عمل میکنند. آنها در واقع به روند جلوگیری از آسیبدیدگی سلولهای بدن کمک میکنند و تندرستی را افزایش میدهند.
بتاکاروتن یکی از شناختهشدهترین کاروتنوئیدها است که به مقدار زیاد در هویج یافت میشود. بتاکاروتن پس از مصرف در بدن به ویتامین آ تبدیل میشود. ویتامین آ عنصری ضروری برای حفظ بینایی طبیعی است.
طبق پژوهشها، کاروتنوئیدهای موجود در غذاها و دیگر گروههای مواد فعال زیستی به پیشگیری از سرطانهای خاص و همچنین بهبود سلامت قلب کمک میکنند.
باید توجه داشت که میوهها و سبزیجات غنی از کاروتنوئید به کاهش خطر بیماریهای قلبی-عروقی و برخی از سرطانها کمک میکنند، اما پروتئینهای موجود در مکملهای غذایی فواید کمتری دارند.
کد مطلب: 74215
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/74215/آیا-خوردن-یک-سیب-روز-پزشک-بی-نیاز-می-کند