ایتنا - فوران کیمبرلیت در آفریقا و آمریکای جنوبی کنونی حدود ۲۵ میلیون سال پس از فروپاشی ابرقاره جنوبی گندوآنا در حدود ۱۸۰ میلیون سال پیش، آغاز شد.
دانشمندان راز فوران الماس از درون زمین را کشف کردند
4 شهريور 1402 ساعت 11:12
ایتنا - فوران کیمبرلیت در آفریقا و آمریکای جنوبی کنونی حدود ۲۵ میلیون سال پس از فروپاشی ابرقاره جنوبی گندوآنا در حدود ۱۸۰ میلیون سال پیش، آغاز شد.
توماس گرنون، استاد زمینشناسی و علوم اقلیمی دانشگاه ساوتهمپتون انگلستان، میگوید این کیمبرلیتها با سرعت ۱۸ تا ۱۳۳ کیلومتر بر ساعت جابهجا میشوند و برخی از این فورانها ممکن است فورانهایی از گاز و غبار شبیه فوران آتشفشان وزوویوس (وزوو) ایجاد کرده باشند.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، لایوساینس در گزارشی در همین زمینه، به نقل از گرنون نوشت که پژوهشگران متوجه شدند فوران کیمبرلیت اغلب در زمانهایی رخ میدهند که صفحات تکتونیکی خود را به شکلهای بزرگ بازآرایی میکنند؛ چیزی شبیه آنچه در زمان تقسیم ابرقاره پانگایا اتفاق افتاد.
با این حال کیمبرلیتها به طرز عجیبی اغلب وسط قارهها فوران میکنند نه در لبههای فروپاشی. این در حالی است که پوسته مرکزی، ضخیم و محکم است و ساختار آن را بهسختی میتوان تغییر داد.
گرنون میگوید الماسها به مدت صدها میلیون سال یا بلکه میلیاردها سال در پایه قارهها قرار داشتند. از این رو باید محرکی وجود داشته باشد تا آنها را ناگهان به سمت بالا بفرستد و چنین فورانهایی به قدر کافی قدرتمند و انفجاری محسوب میشوند.
گرنون و همکارانش ابتدا به جستوجوی ارتباط میان سن کیمبرلیتها و میزان شکسته شدن صفحات تکتونیکی در آن زمان پرداختند. آنها دریافتند که طی ۵۰۰ میلیون سال اخیر، الگویی وجود دارد که بر اساس آن، صفحات شروع به جدا شدن از هم میکنند و سپس با گذشت ۲۲ تا ۳۰ میلیون سال، فوران کیمبرلیت به اوج میرسد.
پژوهشگران دریافتند که برای نمونه، فورانهای کیمبرلیت در آفریقا و آمریکای جنوبی کنونی حدود ۲۵ میلیون سال پس از فروپاشی ابرقاره جنوبی گندوآنا، حدود ۱۸۰ میلیون سال پیش، آغاز شد. آمریکای شمالی امروزی نیز پس از شروع تقسیم پانگایا در حدود ۲۵۰ میلیون سال پیش، شاهد افزایش فوران کیمبرلیتها بوده است. جالب اینجا است که دانشمندان دریافتهاند فورانهای کیمبرلیت از لبه شکافها شروع میشود و در ادامه به طور پیوسته به سوی مرکز تودههای خشکی حرکت میکند.
کد مطلب: 74394
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/74394/دانشمندان-راز-فوران-الماس-درون-زمین-کشف-کردند