ایتنا - تاکنون پای بشر به سیاره سرخ باز نشده و هیچ انسانی قدم بر خاک مریخ نگذاشته است. با وجود این، در پنجاه سال گذشته بیش از هفت تُن زباله در مریخ به جا گذاشته شده است.
معضل زباله به سیاره مریخ هم رسید
9 مهر 1402 ساعت 17:19
ایتنا - تاکنون پای بشر به سیاره سرخ باز نشده و هیچ انسانی قدم بر خاک مریخ نگذاشته است. با وجود این، در پنجاه سال گذشته بیش از هفت تُن زباله در مریخ به جا گذاشته شده است.
«کانورسیشن» در گزارشی در همین باره، با اشاره به کار تحقیقی «کاگری کیلیچ»، پژوهشگر و استاد دانشگاه ویرجینیای غربی، مینویسد که او با محاسبه جرم همه مریخنوردها و مدارگردهای فرستاده شده به مریخ و همچنین جرم کاوشگرهایی که هماکنون در سیاره سرخ مشغول به کار اکتشافیاند، به نتایج جالبی رسیده است که نشان میدهد میزان زبالههای فضایی که انسان از خود روی این سیاره به جا گذاشته از مرز ۷ تُن گذشته است. این زبالهها از ۱۴ برنامه فضایی جداگانه و ۱۸ سازه فضایی که به مریخ فرستاده شدهاند به جا مانده است. بسیاری از ماموریتهای فضایی نیز همچنان ادامه دارد.
به گفته او، بخش زیادی از این زبالهها را سختافزارهای دور ریختهشده و فضاپیماهای غیرفعال و همچنین فضاپیماهایی تشکیل میدهد که به هر دلیل بر سطح مریخ سقوط کردهاند.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، دانشمندان همواره از این میزان آلودگی و به جا گذاشتن زباله در مریخ اظهار نگرانی کردهاند و بهخصوص بیم داشتهاند که مبادا این زبالههای فضایی روی نمونههای گردآوری شده مریخنورد «پرسویرنس» (Perseverance، به معنای پشتکار) نیز اثر بگذارد.
به گفته دانشمندان، در برخی موارد، به جا ماندن زباله در مریخ ناگزیر است. دلیل آن هم این است که فضاپیماها قطعاتی دارند که باید دور انداخته شوند تا فضاپیما بتواند از جو (اتمسفر) سیاره خارج شود. کیلیچ در گزارشش مینویسد ناسا تایید کرد که فضاپیمای پرسویرنس در اواسط اوت ۲۰۲۲ تصویری از تکه زبالهای منتشر کرد که در حین فرودش به سطح مریخ بیرون افتاده بود و توری عجیبی نیز دور آن پیچیده بود. این نخستین بار نبود که دانشمندان زباله در سطح مریخ پیدا کرده بودند.
در واقع، هر کاوشگری که به مریخ فرستاده میشود نیاز به سازهای دارد که از فضاپیما محافظت کند. این سازه شامل یک سپر گرمایی است که برای عبور سفینه از جو سیاره طراحی و ساخته شده و نیز یک چتر نجات و سختافزار فرود تا به فضاپیما کمک کند بتواند بهآرامی بر سطح مریخ فرود بیاید.
فضاپیماها هنگام کاهش ارتفاع و فرود قطعات مربوط به این سازه را دور میاندازند. این قطعات ممکن است در مکانهای مختلفی روی سطح سیاره سرخ بیفتند. مثلا، ممکن است سپر گرمایی را در یک جا و چتر نجات را در جایی دیگری بتوان پیدا کرد.
این زبالهها هنگامی که به سطح مریخ برخورد میکنند به قطعاتی کوچکتر تبدیل میشوند، همانطور که در فرود کاوشگر پرسویرنس در سال ۲۰۲۱ دیدیم. از این رو، در سالهای اخیر، زبالههای فضایی بسیاری در جای جای مریخ کشف شده است. کاوشگر پرسویرنس در ۱۳ ژوئن ۲۰۲۲ پتوی گرمایی به جا مانده بزرگ و براقی را در فاصله ۲ کیلومتری از محل فرود شناسایی کرد. مریخنورد کیوراسیتی در سال ۲۰۱۲ و مریخنورد آپورچونیتی در سال ۲۰۰۵ نیز با زبالههای به جا مانده از خود مواجه شدند.
کد مطلب: 74878
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/74878/معضل-زباله-سیاره-مریخ-هم-رسید