ایتنا - یکی از چالشهای کمیته نوبل محدودیت انتخاب حداکثر سه نفر در هر حوزه است، در حالی که پژوهشهای علمی بیش از پیش ماهیت مشارکتی پیدا کردهاند
جایزه نوبل چه محدودیتها و کاستیهایی دارد؟
11 مهر 1402 ساعت 0:13
ایتنا - یکی از چالشهای کمیته نوبل محدودیت انتخاب حداکثر سه نفر در هر حوزه است، در حالی که پژوهشهای علمی بیش از پیش ماهیت مشارکتی پیدا کردهاند
برخی از درخشانترین ذهنهای علم در هفته جاری با اعلام برندگان جوایز نوبل فیزیک، شیمی و پزشکی از مراکز دانشگاهی خارج و به جهان معرفی میشوند. این جایزه که آلفرد نوبل سوئدی بیش از یک قرن پیش بنیانگذاری کرد نماد اوج دستاورد علمی است، و از پیشرفتهای علمی تحولآفرین تجلیل میکند.
این جایزه در کنار شهرت جهانی، اغلب بحثبرانگیز بوده است. سیانان در مقالهای به محدودیتها و کاستیهای این جایزه مشهور میپردازد.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، یکی از چالشهای کمیته نوبل این است که بیشتر پژوهشهای علمی بیش از پیش ماهیت مشارکتی پیدا کردهاند و گاهی گروههای مختلف همزمان موفق به یک کشف علمی میشوند.
اما طبق قوانینی که آلفرد نوبل در سال ۱۸۹۵ تعیین کرده است، کمیتههای انتخاب نوبل برای هر جایزه فقط میتوانند تا سه نفر انتخاب کنند.
مارتین ریس، کیهانشناس و فیزیکدان بریتانیایی و رئیس پیشین انجمن سلطنتیــ قدیمیترین انجمن علمی جهانــ به سیانان میگوید گاهی ممکن است چند نفر بهصورت موازی روی یک پروژه کار کرده باشند و برخی دیده شدهاند و سایرین دیده نشدهاند. او جایزه نوبل فیزیک سال ۲۰۱۷ را مثال میزند که به کشف امواج گرانشی داده شدــ تحقیقی که میگوید امواج فضا از برخورد سیاهچالههایی در فاصله بیش از یک میلیارد سال نوری ایجاد شده است. مقالههای اصلی در این مورد حدود ۱۰۰۰ نویسنده داشت اما جایزه نوبل فقط به سه نفر داده شدــ رینر ویس، بری باریش، و کیپ تورن.
موضوع دیگر این است که کمیتههای نوبل معمولا تحقیقی را انتخاب میکنند که از دههها قبل آغاز شدهاند، زیرا زمان لازم است تا اهمیت برخی از پژوهشهای علمی روشن شود.
نوبل همچنین بر سه رشته علمی متمرکز است، به همان ترتیبی که آلفرد نوبل مشخص کرده بود، و حوزههایی مانند ریاضیات، علوم رایانه، علوم زمینشناسی و اقلیمشناسی، و اقیانوسنگاری را شامل نمیشود.
حتی در بخش شیمی، فیزیکی و پزشکی هم از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۷، بیش از نیمی از جوایز فقط به پنج حوزه از ۱۱۴ زیررشته علمی گوناگون این سه رشته داده شده است، که عبارتاند از فیزیک ذرات، فیزیک اتمی، زیستشناسی سلولی، علوم اعصاب و شیمی مولکولی.
به عقیده ریس، این نگاه به گذشته و اهمیتدهی بیشتر به حوزههای خاص نوبل را از اولویتهای علمی روز دور کرده است.
کد مطلب: 74921
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/74921/جایزه-نوبل-محدودیت-ها-کاستی-هایی