ایتنا - این واقعیت که هاله کهکشان راه شیری مورب و کج است نشان میدهد کهکشان ما در گذشته با کهکشان دیگری برخورد کرده است.
شکل پیچوتابخورده کهکشان راه شیری به دلیل اثر ماده تاریک است
30 مهر 1402 ساعت 22:10
ایتنا - این واقعیت که هاله کهکشان راه شیری مورب و کج است نشان میدهد کهکشان ما در گذشته با کهکشان دیگری برخورد کرده است.
شکل کهکشان راه شیری پیچوتابخورده است و ستارهشناسان میگویند احتمالا دلیل آن را متوجه شدهاند. به گفته آنها، دلیل پیچوتاب کهکشان ما ممکن است هاله کروی نامتقارن از ماده تاریک باشد که کهکشان ما را در برگرفته است.
به گزارش ایتنا و به نقل از ایندیپندنت، تصور رایجی که از کهکشان ما وجود دارد، شبیه یک صفحه تخت گرامافون است، اما واقعیت این است که کهکشان راه شیری در لبههای خود ساختاری شبیه حلقه بیرونی یک فریزبی دارد. هنگامی که دانشمندان بهطور دقیق به بررسی شکل کهکشان راه شیری پرداختند، دریافتند که قرص کهکشان مارپیچی ما پیچوتاب دارد، به این معنی که شکل کلی آن به شکل فریزبی نزدیکتر است تا تصوری که هماکنون از آن در ذهن داشتیم.
اینکه چه عاملی ممکن است پشت این شکل کهکشان راه شیری باشد، تابهحال به شکل یک راز مبهم باقی مانده بود، اما اینک ستارهشناسان مرکز اخترفیزیک هاروارد-اسمیتسونین (سیافاِی) محاسباتی را انجام دادهاند که نشان میدهد هاله ماده تاریکی که راه شیری را در برگرفته، ممکن است سبب ایجاد لبههای انتهایی و بهعبارتی شکل تابدار کهکشان ما شده باشد.
این کشف نهتنها ممکن است به ما در شناخت بهتر تکامل کهکشان راه شیری کمک کند، بلکه میتواند اطلاعات بیشتری در مورد ماهیت ماده تاریک و چگونگی اثر آن در شکلگیری کهکشانها در اختیارمان بگذارد. توضیح سرشت ماده تاریک برای دانشمندان موضوعی بسیار بحثبرانگیز است. چراکه ماده تاریک با نور برهمکنشی ندارد و ازاینرو به معنی واقعی کلمه نامرئی است و درواقع از همان اتمهایی که ماده معمولی را تشکیل میدهد ساخته نشده است.
با این حال، دانشمندان میگویند که این ماده اسرارآمیز چیزی حدود ۸۵ درصد از محتوای ماده گیتی را تشکیل میدهد، به این معنی که «مواد» موجود در گیتی، شامل ستارگان، سیارات، ابرها و غبارهای کیهانی و حتی ذرات بدن خود ما و همه چیزهایی که بهطور روزمره پیرامون خود میبینیم، تنها حدود ۱۵ درصد از ماده کل عالم را تشکیل میدهند.
کد مطلب: 75157
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/75157/شکل-پیچ-وتاب-خورده-کهکشان-راه-شیری-دلیل-اثر-ماده-تاریک