ایتنا - پیشرفتها فرصتی در اختیار افراد قرار میدهند تا از خود در مقابل بیماریها محافظت کنند، آثار برخی بیماریها را کاهش دهند و حتی از هوش مصنوعی برای تشخیص سرطان استفاده شود.
هفت پیشرفت پزشکی بزرگی که در سال ۲۰۲۳ رخ داد
15 دی 1402 ساعت 1:13
ایتنا - پیشرفتها فرصتی در اختیار افراد قرار میدهند تا از خود در مقابل بیماریها محافظت کنند، آثار برخی بیماریها را کاهش دهند و حتی از هوش مصنوعی برای تشخیص سرطان استفاده شود.
از واکسنهای جدید گرفته تا اولین داروها برای اختلالهای سختدرمان، سال ۲۰۲۳ مملو از پیشرفتهای پزشکی بوده است.
این پیشرفتها فرصتی در اختیار افراد قرار میدهند تا از خود در مقابل بیماریها محافظت کنند، آثار برخی بیماریها را کاهش دهند و حتی از هوش مصنوعی برای تشخیص سرطان استفاده شود.
آنچه در ادامه میآید گزارش انبیسی نیوز از هفت نوآوری بزرگ حوزه سلامت و علم در سال ۲۰۲۳ است.
واکسنها و ایمنسازیهای جدید در مقابل آراسوی
پس از سالها تلاش، سرانجام برای اولین بار، واکسنهای گوناگون برای پیشگیری از سینسیشیال تنفسی (آراسوی، RSV) در دسترس گروههای سنی مختلف قرار گرفت.
اداره غذا و داروی آمریکا (FDA) برای افراد بالای ۶۰ سال که بهدلیل ضعف دستگاه ایمنی بیشتر در معرض خطر عوارض جدی آراسوی قرار دارند، دو واکسن تایید کرده است.
این نهاد همچنین یک واکسن آراسوی برای زنان باردار تایید کرده است که در سهماهه سوم بارداری بین هفته ۳۲ تا ۳۶ تزریق میشود و پادتن را به جنین منتقل میکند تا نوزاد در شش ماه اول مقابل این بیماری حاد تنفسی مصون باشد.
علاوه بر این، دو تزریق پادتن مونوکلونال نیز برای نوزادان زیر ۸ ماه در دسترس است. پادتنهای مونوکلونال پروتئینهاییاند که در آزمایشگاه ساخته میشوند و مشابه پادتنهاییاند که بدن در مقابل عوامل بیماریزا تولید میکند.
اولین روش ویرایش ژن کریسپر برای درمان کمخونی داسیشکل
در اوایل دسامبر ۲۰۲۳، اداره غذا و داروی آمریکا دو روش ژندرمانی برای درمان بیماری سلول داسیشکل (SCD) را تایید کرد، که اولین روش درمانی با استفاده از ویرایش ژن کریسپر را نیز شامل میشود.
بیماری سلول داسیشکل یک عارضه ژنتیک است که در آن سلولهای قرمز خون به شکل هلال یا داساند که سبب میشود سخت و چسبناک شوند.
در یکی از این روشهای درمانی، ژن هموگلوبین جنینی با استفاده از قسمتی از یک ویروس وارد بدن میشود و جلو چسبیدن سلولهای خون به یکدیگر و غلظت جریان خون را میگیرد.
در روش دیگر، با استفاده از روش کریسپر، سلولهای بنیادی ویرایش ژنی میشوند تا هموگلوبین جنینی بیشتری تولید کنند.
کد مطلب: 76431
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/76431/هفت-پیشرفت-پزشکی-بزرگی-سال-۲۰۲۳-رخ