ایتنا - وزارت دفاع ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ از برنامهای بلندپروازانه برای پرتاب هزار ماهواره طی یک دهه آینده خبر داد.
جاسوسی از فضا؛ چطور افزایش ماهوارهها دنیای اطلاعات را دگرگون میکند؟
24 بهمن 1402 ساعت 4:33
ایتنا - وزارت دفاع ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ از برنامهای بلندپروازانه برای پرتاب هزار ماهواره طی یک دهه آینده خبر داد.
در همین حال، اداره ملی شناسایی ایالات متحده که ماهوارههای جاسوسی این کشور را مدیریت میکند، اعلام کرد که قصد دارد حجم ناوگان ماهوارههای جاسوسی خود را که اینک شامل دهها ماهواره است، چهار برابر کند.
دیوید زیکوسوکا در گزارشی در فارنافرز مینویسد، دولت ایالات متحده میتواند ناوگانش را به این سرعت گسترش دهد، چرا که در حال حاضر ساخت ماهوارهها در مقایسه با قبل، بسیار ارزانتر شده و پرتاب آنها به فضا نیز آسانتر شده است. بسیاری از این ماهوارههای جدید برای نظارت و کنترل در نظر گرفته شدهاند و با وجود این همه دستگاه نظارتی در آسمان، ایالات متحده میتواند به هدف خود که «پایش و نظارت دائمی» است دست پیدا کند.
اصطلاح پایش دائمی، در معنای اطلاعاتی و امنیتی آن، به حالتی گفته میشود که اهداف را بتوان بهصورت بیوقفه، ۲۴ ساعت شبانهروز و هفت روز هفته زیر نظر گرفت و بهاصطلاح حتی پلک هم نزد.
اکنون به نظر میرسد که ایالات متحده امکان دسترسی به حجم وسیعی از دادههای ارسالی از فضا را پیدا خواهد کرد تا با کمک پیشرفتهای هوش مصنوعی، مجموعه بزرگ دادهها و بهاصطلاح بیگدیتا و محاسبات ابری، تمام این اطلاعات را پردازش کند.
به گزارش فارن افرز،ایالات متحده با کمک این فناوری میتواند تحرکات نیروهای دشمن را ردیابی کند و فرصت بیسابقهای را برای بازدارندگی و مختل کردن تلاشهای دشمنانش برای شروع یک جنگ غافلگیرکننده فراهم کند.
این فناوری دری به سوی تحولات بزرگ در جهان محسوب میشود، اما کارشناسان بر این باورند که دستیابی به این سامانههای نظارتی فوقالعاده پیشرفته، خطرات جدیدی را نیز به همراه دارد. حجم زیاد دادههای ارسالی از ماهوارهها ممکن است بار زیادی بر دوش مقامهای تصمیمگیرنده بگذارد و به عدم تمرکز در نهادهای تصمیمگیری منجر شود و همچنین پیامدهای منفی در الگوهای تصمیمگیری به دنبال داشته باشد.
درعینحال اگر دشمنان ایالات متحده به این فناوریها دست یابند، میتوانند آزادی عمل دیرینه ارتش ایالات متحده را با تهدید مواجه کنند و قادر خواهند بود راحتتر خود را از سربازان آمریکایی پنهان کنند.
فارنافرز مینویسد که دولت بایدن برای آماده شدن و ورود به چنین دوره جدیدی، باید روش و شیوه شورای امنیت ملی را در دریافت اطلاعات و استفاده از آنها برای تصمیمگیری تغییر دهد.
گسترش پوشش نظارتی مبتنی بر فضا، نحوه عملکرد ارتش ایالات متحده در سراسر جهان را تغییر خواهد داد و هر چه که دولت ایالات متحده زودتر برای این آینده برنامهریزی کند بهتر است.
ازنظر تاریخی، جمعآوری هرچه بیشتر اطلاعات و رساندن آن اطلاعات در سریعترین زمان به کسانی که به آن نیاز دارند، اهمیت بسیاری دارد. به گزارش فارن افرز، این فرایند در عمل با دشواریهای بسیاری روبرو است. بهطور مثال در خصوص یک پهپاد نظارتی مدرن، پهپاد میتواند تصاویر را تقریبا بلافاصله به کاربرانی که به اطلاعات آن نیاز دارند منتقل کند، اما اگر بهطور مستقیم بر فراز هدف قرار نداشته باشد، تحولات مهمی را که در قلمرو دشمن رخ میدهد از دست میدهد.
ایالات متحده پیشتر در قالب پروژههایی همچون «کرونا» (CORONA)، نخستین سیستم ماهوارهای جاسوسی سیآیای، میتوانست از خاک شوروی عکسبرداری کند و تصاویر آن را به زمین ارسال کند. اما زمان جمعآوری تا بهرهبرداری از این تصاویر چند روز و حتی چند هفته طول میکشید.
ظهور ماهوارههایی با ابعاد اتوبوس مدرسه که میتوانستند تصاویر دیجیتالی را به زمین ارسال کنند در دهه ۱۹۷۰، مشکل محدودیت زمانی را حل کرد، اما این ماهوارهها در تعداد محدودی به کار گرفته شدند و این تعداد به حدی نبود که بتوان پوشش گستردهای ایجاد کرد.
امروزه بر اساس دادههای منتشرشده از وبسایتهای تخصصی هوافضا، سازمانهای اطلاعاتی میتوانند با دهها ماهواره که نور مرئی (طول موجهای فروسرخ) را تشخیص میدهند و همچنین با دهها ماهواره راداری که میتوانند در تاریکی شب و از میان ابرها رصد کنند، اطلاعات ارزشمندی را گردآوری کنند. اما این سامانهها بسیار گرانقیمتاند و هر کدام دستکم صدها میلیون دلار هزینه میبرند.
بااینحال، بهرغم جمعآوری و انتقال سریع اطلاعات با کیفیت بالا با این ماهوارهها، هنوز تعداد کافی از آنها وجود ندارد و با کمک آنها نمیتوان سراسر زمین را تحت نظارت گرفت.
اما فناوریهای پیشرفته کنونی ازجمله موشکهای با قابلیت استفاده دوباره، نیمههادیهای کوچکتر و همچنین هوش مصنوعی پرقدرت – اکنون بهسرعت این امکان را برای ایالات متحده فراهم میکنند که بتواند به این قابلیت دست یابد تا زمین را ۲۴ ساعته و هفت روز هفته زیر نظر بگیرد.
هزینه ساخت ماهوارهها و تجهیزات فضایی در سالهای اخیر کاهش پیدا کرده و ماهوارههایی پیشرفته با قابلیت جمعآوری اطلاعات، ممکن است حتی به کوچکی یک کولهپشتی باشند. این موضوع را در کنار این بگذارید که هوش مصنوعی نیز پیشرفتهای قابلتوجهی کرده است. در حال حاضر، الگوریتمهای رایانهای که دادهها را به سرعت غربال میکنند، اطلاعات لازم را به سرعتی باورنکردنی برای تحلیلگران میفرستند.
در این بین، شرکتهای خصوصی پرتابکننده ماهواره ازجمله اسپیساکس یا راکتلب، به ساخت صورتهای فلکی ماهوارهای موفق شدهاند که در آن، صدها ماهواره همزمان با هم کار میکنند. برخی از این شرکتها میتوانند اطلاعات تازهای را تقریبا از هر نقطه از جهان طی ۳۰ دقیقه پس از درخواست ارائه دهند.
برای مثال، شرکت پلَنِت حدود ۲۰۰ ماهواره بهاندازه ظرف نان دارد که یک بار در روز، از کل زمین تصویربرداری میکنند و هر ماهواره میتواند ۱۰ هزارعکس در روز بگیرد و از منطقهای برابر با اندازه مکزیک تصویر بردارد.
هنگامیکه اوایل سال ۲۰۲۳ یک بالن جاسوسی چینی بر فراز ایالات متحده پرواز کرد، شرکت هوش مصنوعی سینتتیک به سرعت با استفاده از الگوریتمهای یادگیری ماشینی توانست مسیر بالون را شناسایی کنند و مکان پرتاب احتمالی آن را تا جنوب چین ردیابی کند. واقعیت این است که انسان بدون دسترسی به این فناوری، یعنی یادگیریماشینی و هوش مصنوعی، هرگز نمیتواند این کار را در این مدتزمان کوتاه انجام دهد.
درحالیکه بخش خصوصی به پیشرفت خود در این زمینه ادامه میدهد، دولت ایالات متحده نیز در تلاش است تا برنامههای بلندپروازانه خود را برای افزایش سریع تعداد ماهوارهها در فضا طی دهه آینده ادامه دهد.
به گزارش فارن افرز، وزارت دفاع ایالات متحده قصد دارد سامانهای را توسعه دهد که بدون توجه به وضعیت آبوهوا، بتواند ۲۴ ساعت شبانهروز سراسر زمین را رصد کند. چهار برابر شدن ناوگان ماهوارهای اداره ملی شناسایی آمریکا، حجم تصاویر امروزی را ۱۰ برابر خواهد کرد و قابلیتهای نظارتی ایالات متحده را بهشدت افزایش خواهد داد.
با تعداد انگشتشمار ماهوارههای گرانقیمت کنونی، ممکن است چند روز طول بکشد تا یک ماهواره مشخص دوباره از یک نقطه مشخص بر فراز زمین عبور کند. اما یک ابرصورت فلکی متشکل از صدها یا هزاران ماهواره، میتواند اطلاعات یک هدف را بهطور مداوم به زمین ارسال کند.
این پیشرفت سبب میشود که ایالات متحده، همهچیز را، از مناطقی که زیردریاییهای موشکهای بالیستیک هستهای چین در آن نگهداری میشوند تا تاسیسات سپاه پاسداران حکومت ایران که میتواند نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه را تهدید کند، رصد کند.
کد مطلب: 77284
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/77284/جاسوسی-فضا-چطور-افزایش-ماهواره-ها-دنیای-اطلاعات-دگرگون-می-کند