ایتنا - فضا یک مکان خشن با دمایی در حد انجماد، پرتوهای زیانبار و تقریبا بدون هوا است. با این اوصاف، برای جسد فضانورد درگذشتهای که در فضا و در معرض این شرایط سخت قرار بگیرد چه اتفاقی میافتد؟
تدفین فضانوردان در فضا چگونه خواهد بود؟
4 اسفند 1402 ساعت 23:28
ایتنا - فضا یک مکان خشن با دمایی در حد انجماد، پرتوهای زیانبار و تقریبا بدون هوا است. با این اوصاف، برای جسد فضانورد درگذشتهای که در فضا و در معرض این شرایط سخت قرار بگیرد چه اتفاقی میافتد؟
لایوساینس با انتشار گزارشی دراینباره مینویسد بیایید فضانوردی را تصور کنیم که طی یک راهپیمایی فضایی، ناگهان به فضا سقوط میکند و تنها چند دقیقه بعد بر اثر ایست قلبی میمیرد.
البته این اتفاق هرگز رخ نداده است و مرگ همه ۲۱ نفری که تاکنون در فضا جان باختهاند، در اثر سانحه ناگهانی بوده است. در واقع این ۲۱ نفر در جریان پنج ماموریت فضایی که سه تای آنها متعلق به سازمان فضایی ناسا بود و دو تا نیز به اتحاد جماهیر شوروی تعلق داشت، به سرنوشتی مرگبار دچار شدند.
اما از این گذشته، در صورتی که یک نفر از فضانوردان در جمع سایر فضانوردان به هر دلیلی جانش را از دست بدهد، سایرین با پیکر بیجان او چه خواهند کرد؟ نخستین پاسخ این است که سایر فضانوردان برای پرهیز از خطر آلودگی در اثر تجزیه پیکر همکارشان، مجبورند کاری انجام دهند و آن هم چیزی نیست جز رها کردن جنازه در فضا.
اما به راستی آن بیرون در فضا چه اتفاقی برای جسد بیجان انسان خواهد افتاد و بدن چگونه تجزیه میشود؟
جیمی وو، مهندس ارشد در موسسه تحقیقاتی سلامت فضانوردان (TRISH) در کالج پزشکی بیلور در تگزاس، در گفتوگو با لایوساینس میگوید در شرایط خلاء کمفشار فضا، هر مایعی از سطح بدن -پوست، چشم، دهان، گوش و ریهها- بلافاصله به گاز تبدیل خواهد شد.
به گفته او، رگهای خونی نزدیک به سطح بدن نیز ممکن است پاره شوند و حتی پس از مرگ نیز خونریزی کنند.
جیمی وو همچنین میگوید که آب باقیمانده در بدن احتمالا منجمد خواهد شد، چرا که دمای پایه فضا به منفی ۲۷۰.۴۵ سانتیگراد میرسد. به گفته او، افزون بر انجماد، از دست دادن مایعات میتواند سبب بروز حالت مومیایی شود که بهطورکلی بدن را حفظ میکند. از این رو پیکر انسان به یک بدن دهیدراته معلق در فضا تبدیل میشود.
در واقع هر فضانوردی که بدون لباس فضایی در معرض شرایط سخت فضا قرار بگیرد، به این سرنوشت دچار میشود. اما اینکه پس از آن چه اتفاقی میافتد بستگی به این دارد که باکتری در اطراف وجود داشته باشد یا خیر.
تحقیقات در ایستگاه فضایی بینالمللی نشان دادهاند که باکتریها قادرند دستکم به مدت سه سال در فضا زنده بمانند. اگر باکتریها هنوز روی بدن زنده باشند، تحلیل بدن شروع میشود.
اگرچه بیشتر نواحی فضا بسیار سرد است، اما ممکن است گرم هم باشد. دمای سطح ایستگاه بینالمللی از حدود منفی ۲۰۰ تا مثبت ۲۰۰ درجه سانتیگراد متغیر است. واقعیت این است که تجزیه پیکر بیجان در یک محیط گرمتر بسیار تسریع میشود.
پرتوهای قدرتمند در فضا نیز احتمالا بر روی بدن تاثیر خواهند گذاشت، این پرتوها پیوندهای کربنی را میشکنند و سبب تجزیه پوست و ماهیچهها میشوند.
پس از آن که جسد از فضاپیما به بیرون پرتاب شود، جسم دهیدراته و در حال تجزیه بر اساس جهتی که در آن به بیرون رانده شده است به مدار میرود و به حرکتش ادامه میدهد، مگر اینکه در مسیرش با جسم دیگری روبرو شود.
مایلز هریس، دانشجوی دوره دکتری در موسسه کاهش خطرات و بلایا در دانشگاه کالج لندن، در گفتوگو با لایوساینس بر این باور است که با در نظر گرفتن حجم زبالههای فضایی و ماهوارههایی که در مدار زمین قرار دارند، امکان برخورد جسد با اجرامی از این دست وجود دارد.
کد مطلب: 77541
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/77541/تدفین-فضانوردان-فضا-چگونه-خواهد