ایتنا - منجمان نورانیترین جرمی که تا این لحظه در کیهان شناسایی میشود را در نقطهای در فاصله دوازده میلیارد سال نوری پیدا کردهاند.
درباره نورانیترین و بلعندهترین سیاهچاله کیهان
8 اسفند 1402 ساعت 1:00
ایتنا - منجمان نورانیترین جرمی که تا این لحظه در کیهان شناسایی میشود را در نقطهای در فاصله دوازده میلیارد سال نوری پیدا کردهاند.
این یک اختروش (کوازار) است، یعنی هسته درخشان یک کهکشان که از یک سیاهچاله فوقالعاده عظیم با جرمی در حدود ۱۷ میلیارد برابر جرم خورشید نیرو میگیرد.
قدرت این جرم به نام «جی ۰۵۲۹-۴۳۵۱» با رصدهای «ویالتی» (تلسکوپ خیلی بزرگ) در شیلی تایید شد.
اخترشناسان در نشریه نجوم «نیچر» گزارش میدهند که این سیاهچاله اشتهای زیادی دارد و هر روز جرمی معادل یک خورشید را میبلعد.
کریستیان ولف، از دانشگاه ملی استرالیا (اِیانیو)، به بیبیسی نیوز گفت: «جرمی را کشف کردهایم که قبلا ماهیت آن تشخیص داده نشده بود؛ سالها به ما زل زده بود چون احتمالا از زمانی پیش از پیدایش انسان در درخشانترین حالت خود بوده است. اما حالا آن را تشخیص دادهایم، نه به عنوان یکی از ستارگان متعدد در کهکشان راه شیری بلکه به عنوان یک جرم خیلی دوردست.»
اخترشناسان از اصطلاح کوازار برای توصیف یک نوع خاص «هسته فعال کهکشانی» (اِیجیان) استفاده میکنند. این هسته بهشدت فعال است و از یک سیاهچاله عظیم، که با شدت فوقالعاده مشغول جذب مواد از ناحیه اطراف است، نیرو میگیرد.
این ماده با شتاب گرفتن در اطراف چاله از هم میپاشد و نور عظیمی ساطع میکند، به قدری زیاد که جرمی مثل «جی ۰۵۲۹-۴۳۵۱» از این فاصله همچنان قابل رویت است.
نور این کوازار بعد از طی کردن فاصله عجیب ۱۲ میلیارد سال نوری به وی ال تی، یا همان رصدخانه جنوبی اروپایی، میرسد.
کد مطلب: 77585
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/77585/درباره-نورانی-ترین-بلعنده-ترین-سیاهچاله-کیهان