ایتنا - غذاهای فوق فرآوریشده هوس را برای مصرف دوباره تحریک میکنند، چیزی که یکی از ویژگیهای اصلی اعتیاد است. بر اساس آمارها تا ۲۰ درصد از بزرگسالان و ۱۵ درصد از کودکان و نوجوانان، علائم اعتیاد به این غذاها را دارند.
آیا غذاهای فوق فرآوریشده واقعا به اندازه سیگار اعتیادآورند؟
13 خرداد 1403 ساعت 0:41
ایتنا - غذاهای فوق فرآوریشده هوس را برای مصرف دوباره تحریک میکنند، چیزی که یکی از ویژگیهای اصلی اعتیاد است. بر اساس آمارها تا ۲۰ درصد از بزرگسالان و ۱۵ درصد از کودکان و نوجوانان، علائم اعتیاد به این غذاها را دارند.
تعداد فزایندهای از شواهد نشان میدهد که حس ولع به مصرف غذاهای فوق فرآوریشده به دلیل فقدان اراده نیست، بلکه بنا بر مقالهای که در مجله نشنال جئوگرافیک به تازگی منتشر شده، ممکن است ناشی از وضعیتی به نام " اعتیاد به این گونه غذاها" باشد.
یک متاآنالیز در سال ۲۰۲۱ نشان داد که مصرف مداوم و بیش از حد چنین محصولاتی خطر مرگومیر ناشی از بیماریها از جمله بیماریهای قلبی عروقی، سرطانها، دیابت نوع ۲، سکته مغزی و ... را تا ۲۵ درصد افزایش میدهد.
هوس خوردن غذاهای فوقفرآوری درست مانند هوس کوکائین باعث فعالیت سیستم پاداش مغز و افزایش ماده شیمیایی دوپامین میشود. این امر برخی از محققان را بر آن داشته که بدانند آیا این غذاها میتوانند اعتیادی شبیه به مواد مخدر، سیگار یا الکل ایجاد کنند؟
سیستم پاداش به گروهی از ساختارهای مغزی اشاره دارد که در برابر محرکهای تقویتکننده یا لذت بخش نظیر مواد مخدر و داروهای اعتیاد آور فعال میشوند.
اعتیادآور بودن این غذاها حتی باعث میشود افرادی که جراحی چاقی انجام دادهاند، گاهی اوقات در مصرف غذاهایی که از آرد سفید، شکر، کره و مانند آن تهیه شدهاند، زیادهروی کنند، حتی اگر بعداً به استفراغ و اسهال مبتلا شوند.
غذاهای فوق فرآوریشده در کارخانههای صنعتی تولید میشوند، نه آشپزخانه شما و به همین دلیل نیز سرشار از شکر، نمک، چربیهای مضر و مواد نگهدارنده هستند. ایوان فورمن، استاد علوم روانشناسی و مغز در دانشگاه درکسل فیلادلفیا که در مورد اعتیاد به غذا مطالعه کرده است، میگوید: «این غذاها همچنین شامل چندین طعم هستند؛ چیزی که آنها را آنقدر جذاب میکند که مردم نتوانند در برابر خوردنشان مقاومت کنند.»
کد مطلب: 79178
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/79178/آیا-غذاهای-فوق-فرآوری-شده-واقعا-اندازه-سیگار-اعتیادآورند