ایتنا - مطالعه و بررسی نوعی از ستارگان موسوم به «سفیوس» متر و معیار کیهانی در اختیار دانشمندان قرار میدهد که با استفاده از آن میتوانند جهان آفرینش را اندازهگیری کنند.
سرنخهایی از جهان هستی با بررسی ستارگان تپنده
6 تير 1403 ساعت 9:55
ایتنا - مطالعه و بررسی نوعی از ستارگان موسوم به «سفیوس» متر و معیار کیهانی در اختیار دانشمندان قرار میدهد که با استفاده از آن میتوانند جهان آفرینش را اندازهگیری کنند.
تحقیقات جدید دقیقترین اندازهگیریها را درباره ستارگان سفیوس تپنده فراهم کرده که ممکن است در بر دارنده سرنخهایی درباره اندازه و ابعاد بیکران جهان هستی باشد.
ستارگان سفیوس (Cepheids) یک نوع از ستارگان متغیر هستند که در مدت زمانی کوتاه روشن و خاموش میشوند و الگوهای نورانی خاصی را به نمایش میگذارند. هر چند این رفتار موزون (ریتمیک) به ستارهشناسان اجازه میدهد تا فواصل فضایی را بر اساس این تغییرات یا تپشها (پالسها) در روشنایی ستارهها محاسبه کنند، ممکن است مشاهده این ستارهها را به طور کلی دشوار سازد.
در این حال محققان پروژه «سرعتهای سفیوسها» (VELOCE) با استفاده از مشاهدات پیشرفته طیفنگاری جمعآوری شده بین سال های ۲۰۱۰ و ۲۰۲۲ از تلسکوپ «سوئیس اولر» در شیلی و تلسکوپ «فلمیش مرکاتور» در اسپانیا ، صدها مورد از سفیوسها را با دقت و مداومت بالا بررسی کردند.
ریچارد اندرسون اخترفیزیکدان و مولف اصلی این مطالعه از موسسه فدرال فناوری لوزان سوئیس (EPFL) در همین خصوص گفت: شناخت ماهیت و فیزیک «سفیوسها» از این رو اهمیت دارد که به ما اطلاعاتی درباره چگونگی تکامل ستارگان به طور کلی می دهد و همچنین برای تعیین فاصلهها و شتاب توسعه (گسترش) کیهان به آنها متکی هستیم.
طیفنگاریهای با وضوح بالا روی هر دو تلسکوپ یاد شده به ستارهشناسان اجازه داد تا طولموجهای نور ستارگان را جدا و اندازهگیری کرده و تغییرات در میزان درخشندگی را ثبت کنند. این محققان سپس با ارجاع به تاثیر «دوپلر» (تغییر بسامد امواج صدا و نور متناسب با سرعت منبع صد)، سرعت قبض و بسط ستارگان در امتداد خط شهودی تلسکوپ را اندازهگیری کردند.
کد مطلب: 79557
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/79557/سرنخ-هایی-جهان-هستی-بررسی-ستارگان-تپنده