ایتنا - بین سالهای ۲۰۲۱ و ژوئن ۲۰۲۴ تاکنون هفت کپسول دراگون اسپیساکس، شرکت فضایی متعلق به ایلان ماسک، موفق شدهاند در بازگشت از ایستگاه فضایی بینالمللی، فرودهای آبی بینقصی انجام دهند.
چرا فضاپیماها در آب فرود میآیند؟
13 تير 1403 ساعت 0:00
ایتنا - بین سالهای ۲۰۲۱ و ژوئن ۲۰۲۴ تاکنون هفت کپسول دراگون اسپیساکس، شرکت فضایی متعلق به ایلان ماسک، موفق شدهاند در بازگشت از ایستگاه فضایی بینالمللی، فرودهای آبی بینقصی انجام دهند.
بسیاری از ما تصاویر فرود فضاپیماها در آب، با چتری بالای آن و همچنین خارج شدن فضانوردان از کپسول فضایی را دیدهایم. فرود کپسولهای فضایی روی آب یا اصطلاحا آبفرود، تاریخ پرفرازونشیبی داشته و دانش و فناوری آن طی دههها به طور شگفتانگیزی پیشرفت کرده است.
وبسایت کانورسیشن به حادثه سال ۱۹۶۱ برای گاس گریسوم، فضانورد مشهور آمریکایی، اشاره میکند که آن سال در جریان فرود با کپسول فضایی در اقیانوس اطلس با سانحهای روبرو شد که در تاریخ فناوریهای فضایی از اهمیت بسیاری برخوردار است. ماجرا از این قرار بود که دریچه اضطراری کپسول فضایی او در این حادثه به طور ناگهانی باز شد و کپسول به دلیل پر شدن از آب، بهسرعت غرق و در اعماق اقیانوس اطلس ناپدید شد. البته گریسوم از این حادثه جان سالم به در برد. او چند سال بعد در حادثه دیگری در جریان آمادگی برای ماموریت آپولو ۱ به دلیل نقص فنی فضاپیما جانش را از دست داد.
از اینها گذشته، فناوری و روش مهندسی آبفرود همچنان با گذشت چند دهه از آغاز عصر فضا یکی از رایجترین روشهای بازگشت فضانوردان به زمین است. در واقع پیش از اینکه یک فضاپیما بتواند یک فرود امن انجام دهد، به کاهش سرعت نیاز دارد. فضاپیماها در حالی که به سمت زمین بازمیگردند، انرژی جنبشی زیادی دارند. اصطکاک بدنه فضاپیما با جو در برابر حرکت مقاومت ایجاد میکند و این سرعت فضاپیما را کاهش میدهد. در عین حال اصطکاک، انرژی جنبشی فضاپیما را به انرژی حرارتی، یا گرما تبدیل میکند.
از این رو با توجه به سرعت بسیار زیاد فضاپیماها هنگام ورود به جو زمین، آنچه مهم این است که فضاپیما بتواند این دماهای بالا در حد ۱۵۰۰ تا ۱۷۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. در عین حال، کاهش سرعت فضاپیما بهسادگی ممکن نیست و نمیتوان فضاپیما را در این حین بهسرعتی ایمن رساند تا بتواند بهسادگی روی زمین فرود بیاید. بنابراین، مهندسان به روشهای دیگری متوسل میشوند که بتوانند فرود فضاپیما را ممکن کنند. استفاده از چترهای بزرگ فرود که معمولا رنگهای روشن مانند نارنجی دارند تا بهراحتی قابل مشاهده باشند، از جمله این روشها است.
فضاپیماها برای فرود موفق از چند مرحله چتر فرود استفاده میکنند؛ اولین آنها زمانی باز میشود که سرعت فضاپیما به کمتر از ۷۰۰ متر بر ثانیه رسیده باشد. با این حال این سرعت هنوز هم بهقدری زیاد است که نمیتوان انتظار داشت فضاپیما با این سرعت روی سطح سختی مانند زمین فرود بیایند. از نظر مهندسی، فضاپیما باید جایی فرود بیاید که شوک برخورد را جذب کند. از این رو محققان خیلی زود متوجه شدند که آب یک ضربهگیر عالی است و به این ترتیب، دانش و فناوری آبفرود متولد شد.
کد مطلب: 79656
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/79656/چرا-فضاپیماها-آب-فرود-می-آیند