تلسکوپ جیمز وب بهعنوان پیشرفتهترین تلسکوپ فضایی که تاکنون ساخته شده، میتواند دیدگاههای جدید و عمیقتری را در مورد سیارههای فراخورشیدی و ساختارهای آنها فراهم آورد.
کشف سیاره فراخورشیدی با ابرهایی از کریستال کوارتز توسط تلسکوپ جیمز وب
سايت خبری ايتنا , 3 دی 1403 ساعت 0:47
تلسکوپ جیمز وب بهعنوان پیشرفتهترین تلسکوپ فضایی که تاکنون ساخته شده، میتواند دیدگاههای جدید و عمیقتری را در مورد سیارههای فراخورشیدی و ساختارهای آنها فراهم آورد.
سیارهای گازی و عظیم به نام WASP-17b که حدود ۱۳۰۰ سال نوری از زمین فاصله دارد، به قدری داغ است که ابرهای آن از کریستالهای کوارتز تشکیل شدهاند. این کشف میتواند به دانشمندان کمک کند تا بیشتر در مورد چگونگی شکلگیری ابرها در محیطهای خارجی و شدید کیهانی بیاموزند.
به گزارش ایتنا و به نقل از لایوساینس، این یافته که در تاریخ ۱۶ اکتبر در مجله نامههای اخترفیزیک منتشر شد، توسط یک تیم بینالمللی از پژوهشگران به کمک تلسکوپ فضایی جیمز وب (JWST) انجام شده است.
WASP-17b یک سیاره فراخورشیدی شبیه به سیاره مشتری است که برای نخستین بار در سال ۲۰۰۹ شناسایی شد. این سیاره به طرز فوقالعادهای نزدیک به ستاره خود میچرخد، بهطوری که جو آن تا دمایی سوزان به ۲۷۰۰ درجه فارنهایت (۱۵۰۰ درجه سلسیوس) گرم میشود.
خود سیاره از نظر جرم نسبتاً سبک است؛ اگرچه شعاع آن تقریباً دو برابر شعاع سیاره مشتری است، اما تنها حدود نیمی از جرم مشتری را دارد. این ویژگی باعث میشود که WASP-17b یکی از «بادکنکیترین» سیارههای فراخورشیدی کشفشده تاکنون باشد.
اما اخترشناسان به تازگی کشف کردهاند که ابرهای ظاهراً پفکرده این سیاره یک راز پنهانی دارند: ابرهای آن از ذرات کریستالی کوچک کوارتز تشکیل شدهاند.
دیوید گرانت، اخترشناس دانشگاه بریستول در بریتانیا و نویسنده اصلی این مطالعه، در بیانیهای گفته است: «ما از مشاهدات تلسکوپ هابل میدانستیم که باید آئروسولها (ذرات ریز که ابرها یا مه را تشکیل میدهند) در جوّ WASP-17b وجود داشته باشند، اما انتظار نداشتیم که این ذرات از کوارتز ساخته شده باشند. ما خیلی هیجانزده شدیم!»
کد مطلب: 82287
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/82287/کشف-سیاره-فراخورشیدی-ابرهایی-کریستال-کوارتز-توسط-تلسکوپ-جیمز