در فصل شیوع آنفلوانزا و سرماخوردگی، توصیههاــ حرفهای و غیرحرفهایــ در مورد نوشیدن مایعات فراوان، مصرف داروهای تببر مانند استامینوفن، ایبوپروفن یا آسپرین افزایش مییابد.
چرا تببرها بهترین راه مقابله با آنفلوانزا نیستند؟
5 بهمن 1403 ساعت 5:53
در فصل شیوع آنفلوانزا و سرماخوردگی، توصیههاــ حرفهای و غیرحرفهایــ در مورد نوشیدن مایعات فراوان، مصرف داروهای تببر مانند استامینوفن، ایبوپروفن یا آسپرین افزایش مییابد.
این توصیههای که با هدف کمک ارائه میشوند و بسیار متداولاند، اغلب برای افراد مبتلا به سرماخوردگی یا آنفلوانزا آرامشبخش و تسلیدهندهاند، اما شاید تعجب کنید اگر بدانید که پشتوانه علمی این توصیهها در خوشبینانهترین حالت ناکافی و در بدترین حالت گمراهکننده است.
نشریه کانورسیشن به نقل از تامارا هیو باتلر، فیزیولوژیست ورزشی از دانشگاه ایالتی وین، که درباره نحوه تنظیم مایعات و دمای بدن مطالعه کرده است، میگوید شواهد گستردهای وجود دارد که نشان میدهد نوشیدن مایعات زیاد و مصرف داروهای تببرــ چه آسپیرین، استامینوفن یا ایبوپروفنــ همیشه به بهبودی کمک نمیکند و حتی در مواردی، ممکن است مضر هم باشد.
به گفته او، مطالعات پایهای و جدیدتر نشان میدهند که این تببرها ممکن است واکنش ایمنی بدن به عفونت را تضعیف کنند یا عوارض جانبی ناخواستهای داشته باشند.
تب چیست؟
تب در واقع یک افزایش کنترلشده دمای بدن است که در واکنش به مهاجمان میکروبی رخ میدهد. هرچه عفونت شدیدتر باشد، تب بالاتر میرود. تب داشتن همیشه بد نیست و در واقع یکی از سازوکارهایی است که بدن انسان در طول دوران تکامل برای مقابله با عفونتها به آن دست یافته است. در بسیاری از گونههای جانوری هم تب مزیتی حیاتی و مفید برای بقا محسوب میشود. اما تب پیامدهایی هم دارد و اگر دمای بدن بیش از حد بالا رود، میتواند مرگبار باشد.
مطالب مشابه:
- آنتیبیوتیکها سرفه را کاهش نمیدهند، حتی اگر عفونت باکتریایی باشد
- ۵ نکته که باید درباره ذاتالریه بدانیم
سوختوساز بدن به ازای هر یک درجه سانتیگراد افزایش دما، حدود ۱۰ درصد افزایش مییابد و بدن بیشتر از حالت عادی کالری مصرف میکند. وقتی دمای بدن همچنان افزایش مییابد، بدن هورمونهایی آزاد میکند تا تب را کنترل کند. مطالعات نشان میدهد وقتی داروهای تببر مانند استامینوفن یا آسپرین وارد این فرایند پیچیده میشوند، اگرچه حال فرد را بهتر میکنند، باعث انتشار بیشتر ویروس و سرکوب پاسخ ایمنی بدن به عفونت میشوند.
یک مطالعه دوسوکور کنترلشده با دارونما نشان داد در افراد سالمی که به ویروس سرماخوردگی آلوده شدند و به مدت یک هفته آسپیرین یا استامینوفن مصرف کردند، پاسخ ایمنی کاهش و انتشار ویروس افزایش یافت؛ به این معنا که ویروس بیشتری از طریق بینی دفع میکردند. مطالعه دیگری هم نشان داد که مصرف آسپیرین علائم تب را بهطور موثری کاهش اما انتشار ویروس را افزایش میدهد.
مطالعهای جدید هشدار داده است که اگر همه به مصرف داروهای تببر روی بیاورند، موارد ابتلا به آنفلوانزا و مرگومیرهای مرتبط با آن بیشتر خواهد شد. علاوه بر این، افزایش دمای بدن یا تب میتواند به مبارزه با ویروس کرونا هم کمک کند، زیرا رشد ویروس را در ریهها کاهش میدهد. به عبارت دیگر، تب میتواند به بدن در مبارزه با ویروسها کمک کند و نرخ ابتلا و مرگومیر را کاهش دهد.
کد مطلب: 82884
آدرس مطلب: https://www.itna.ir/news/82884/چرا-تب-برها-بهترین-راه-مقابله-آنفلوانزا-نیستند